Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Ruske snage napadaju u pravcu Marjinke, i pokušavaju da opkole Avdejevku. Odbijeni su napadi i u pravcu Bahmuta, Kupjanska, Šahtjorska i Zaporožja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili 36 ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i severozapadnog dela Krima.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenio je da se Rusija i Ukrajina na prvoj liniji fronta nalaze u pat poziciji i da dve strane treba da sednu za sto i pregovaraju o okončanju konflikta.

Na Malti su održani pregovori o ukrajinskom planu za mir, bez učešća Rusije.

Zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Mikola Točicki rekao je da se razgovaralo o pet od 10 tačaka formule koju je izneo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prošle godine: Nuklearna sigurnost, sigurnost hrane, energetika, oslobađanje zatvorenika i deportovanih lica i teritorijalni integritet.

Najavio je i održavanje mirovnog samita do kraja godine, a kojem bi prisustvovali šefovi država i vlada.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Kraj bloga

Ruski vojnici na poligonu (VIDEO)

23.00 - Na jednom od poligona, jurišne jedinice Centralnog vojnog okruga uvežbavaju zauzimanje protivničkog uporišta, njegovo čišćenje i zadržavanje.

 

 

Fico: Zelenski u Evropskom savetu dočekan bez interesovanja

22.28 - Obraćanje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Evropskom savetu dočekano je bez interesovanja, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico.

"Nisam se nimalo iznenadio kada sam video da je video-obraćanje Zelenskog na zasedanju Evropskog saveta dočekano bez interesovanja. Vremena se menjaju, donedavno su ga dočekivali s aplauzima, a sada mu ne dozvoljavaju da nastupi u pojedinim telima, kao što je bilo u SAD", rekao je Fico.

Ukrajinci menjaju strategiju?

20.30 - Savetnici predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog rekli su da su uoči zime moguće značajne promene u strategiji i sastavu njegovog tima, usled nedovoljnog napretka Kijeva. Moguća je smena makar jednog ministra i visoko rangiranog generala, odgovornog za kontraofanzivu, mada za sada nisu poznata njihova imena, piše list Tajm. List navodi da Zelenski odbija da prihvati da će zimski uslovi otežati napredovanje ukrajinskih snaga.

Kijev krivi Ruse za nemire na aerodromu

21.00 - Ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgen Kornijčuk tvrdi da ruske snage bezbednosti stoje iza, kako je naveo, ''akcije antisemitske rulje'' na aerodromskom terminalu u ruskoj Republici Dagestan.

"Uveli su pripadnike snage bezbednosti na aerodrom, ali su oni sedeli po strani i pušili cigarete i ništa nisu uradili", rekao je Kornijčuk, komentarišući nerede na aerodromu u dagestanskoj prestonici Mahačkali koji su izbili u nedelju uveče posle sletanja aviona iz Tel Aviva.

Kornijčuk tvrdi ''da je Carska Rusija koristila pogrome nad Jevrejima da umanji bes stanovništva zbog nezaposlenosti i siromaštva'', navodeći da Moskva danas koristi sličnu taktiku, preneo je Tajms of Izrael.

"Sada moraju da objasne tim mlađim ljudima ko je krivac u Rusiji, jer ekonomija nije dobra i nema posla, posebno u regionima na Severnom Kavkazu, kao i u ostalim republikama", tvrdi on. Kornijčuk takođe kaže da su neredi bili sledeći predvidljivi korak ''nakon što je Rusija ugostila lidere Hamasa'' i nije u potpunosti osudila napade te organizacije od 7. oktobra.

Ambasador kaže da će promena stava Izraela o ratu Rusije i Ukrajine biti spora, ali "definitivno će se dogoditi jer svi razumeju ko je neprijatelj'', kao i da je ''Rusija u suštini na istoj strani sa Iranom i Hamasom u ovom ratu".

VOJSKA ODUSTAJE To je kraj za Ukrajinu?

20.15Američki magazin Tajm, pozivajući se na saradnike bliske predsedniku Volodimiru Zelenskom, tvrdi da se ukrajinske vlasti spremaju da smene ministra i generala.

Minobacačka posada bivše ukrajinske vojske u službi Rusije

19.36 - "Jedan od momaka je služio u 36. brigadi marinaca Oružanih snaga Ukrajine i zarobljen je u blizini Mariupolja. Drugi vojnik iz 93. brigade - navode ruski izvori i dodaju da su još pre sukoba u Ukrajini odlučili da napuste OSU.

- Obojica su iz Luganske oblasti, pa su odlučili da je brane i bore se protiv Oružanih snaga Ukrajine -  navode ruski izvori.

 

 

 

Rusi pokušavaju da povrate Andrijevku?

18.55 - Ukrajinski generalštab saopštio je da su ruske snage nastavile da pokušavaju da povrate kontrolu nad Andrijevkom južno od Bahmuta, za koju su kijevske snage saopštile da su ponovo zauzele u septembru.


U njemu se navodi da su ukrajinske trupe nastavile da sprovode jurišne operacije južno od Bahmuta i da nanose gubitke u ljudstvu i opremi, prenosi Rojters.

ZELENSKI JE MNOGO LJUT  Izdali su ga?

18.34 "Nije kao ranije! Sada dolazi, naređuje i odlazi"

UKRAJINA U PROBLEMU Velike promene u vojnoj strategiji zemlje

18.31 - "Tajm" najavljuje kada možemo očekivati ozbiljne potrese u timu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog , kao i promene u vojnoj strategiji zemlje.

Masovni napad dronovima

18.00 - Ukrajinska protivvazdušna odbrana presrela je svih 12 dronova Šahed koje je Rusija ispalila na nekoliko regiona tokom noći i dve vođene rakete Kh-59, saopštile su vazdušne snage zemlje.

Vatreni pakao za ukrajinske oružane snage (VIDEO)

17.51 -  „Solncepek“ udara na ukrajinske snage, podržavajući napad na Avdijevku.

 

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

17.00 - Ruske oružane snage odbile su devet napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 220 vojnika i dva tenka, uključujući jedan «leopard», na zaporoškom pravcu;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 285 poginulih i ranjenih vojnika na donjeckom pravcu;

- Ruski PVO sistemi uništili su 39 ukrajinskih dronova za jedan dan;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu dostigli su 100 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su arsenal avijacionog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u području sela Dubijevka, Čerkaska oblast;

- Ruske oružane snage su pogodile kontrolne centre četiri ukrajinske brigade u području DNR, Harkovske i Nikolajevske oblasti.

 Eksplozije u Dnjepropetrovsku

15.25 Nekoliko eksplozija odjeknulo je u Dnjepropetrovsku i njegovoj okolini, javila je ukrajinska policija.

U toj oblasti je proglašena uzbuna za vazdušni napad. Upozorenje je na snazi i u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine i u oblastima Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontrolišu ukrajinske snage.

Kako prenose ukrajinski mediji, eksplozije su se dogodile i u Hersonu.

Imenovan novi komandant ruske vojske

14:30 - Komandant ruskih vazdušno-desantnih snaga general-pukovnik Mihail Teplinski imenovan je za novog komandanta ruske vojne grupe Dnjepar u Ukrajini, rekao je danas izvor za TASS.

Teplinski (54) je na toj funkciji zamenio general-pukovnika Olega Makareviča, objavio je list Izvestija.

Teplinski je u junu 2022. godine postavljen na čelo elitnih vazdušno-desantnih snaga koje su pretrpele teške gubitke tokom prvih dana rata u Ukrajini.

Dve osobe ranjene, a zgrade oštećene u ruskom raketiranju Odese

13:40 - Dve osobe su ranjene, a nekoliko zgrada je oštećeno danas u ruskom raketnom napadu na brodogradilište u Odesi, saopštio je danas guverner Odeske oblasti Oleh Kiper.

On je istakao da su oštećene upravna zgrada i zgrada jednog preduzeća.

Sirski: Ruske snage kod Bahmuta ojačane, prešle iz odbrane u aktivna dejstva

12:55 - Ruske snage su u oblasti Bahmuta u Donjeckoj oblasti značajno ojačane i prešle su iz odbrane u aktivna dejstva, izjavio je danas komandant kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski.

Prema rečima Sirskog, ruske snage su posebno aktivne u oblasti Kupjanska, gde pokušavaju da napreduju u nekoliko pravaca istovremeno, a njihova dejstva su podržana jakom artiljerijskom i minobacačkom vatrom, kao i sve većim brojem dronova kamikaza.

Ukrajina tvrdi da je pogodila strateški objekat ruske PVO na Krimu

12:10 - Oružane snage Ukrajine noćas su pogodile strateški objekat ruske PVO na Krimu, saopštilo je Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine.

U saopštenju se tvrdi da su Oružane snage Ukrajine uspešno pogodile strateški objekat ruskog sistema PVO na zapadnoj obali Krima, prenosi Interfaks Ukrajina. Navedeno je i da je 25. oktobra kod Luganska uništen ruski PVO sistem S-400.

Oboreno osam raketa koje su ciljale Krim

11:20 -Svih osam raketa "storm šedou", koje su ukrajinske trupe ispalile danas na Krim, oborila je ruska PVO, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev objavio je ranije danas da su aktivirane sirene za vazdušni napad i da je aktivirana PVO, objavila je agencija RIA Novosti.


Uzbuna: Sprema se raketni udar?

10:40 - Nekoliko eksplozija odjeknulo je u Dnjepropetrovsku i njegovoj okolini, javila je ukrajinska policija. U toj oblasti je proglašena uzbuna za vazdušni napad. U Dnjepru postoji opasnost od raketnog udara.

Upozorenje je na snazi i u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine i u oblastima Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontrolišu ukrajinske snage. Kako prenose ukrajinski mediji, eksplozije su se dogodile i u Hersonu.

Ukrajina: Rusi raketirali brodogradilište u Odesi

09:58 - Ruska vojska jutros je gađala Odesku oblast i pogodila lokalno brodogradilište projektilom "oniks", prenela je ukrajinska agencija Unian.

Lokalni zvaničnik Oleh Kiper kaže da su u napadu ranjene dve osobe.

"Neprijatelj je ciljao brodogradilište. Napad je izazvao požar koji su naši spasioci brzo ugasili. Oštećena je upravna zgrada i oprema preduzeća", saopštio je Kiper.

Projektil "oniks" može da razvije brzinu do 3.000 kilometara na čas.

"Zapad koristi Ukrajinu da bi naneo 'strateški poraz' Rusiji"

09:19 - Zapad koristi Ukrajinu da bi naneo "strateški poraz" Rusiji nakon što je Moskva preduzela kontramere širenju na istok bloka NATO, predvođenog Sjedinjenim Državama, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, govoreći na 10. sednici bezbednosti na Sjanšanskom forumu za bezbednost.

Moskva: Crnomorska flota uništila dva bespilotna plovila

08:25 - Dva ukrajinska bespilotna plovila otkrivena su u Crnom moru i uništena, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Iz Ministarstva kažu da se u blizini Sevastopoljskog zaliva sprovodi set protivminskih i protivdiverzantskih mera.

Šojgu: Metodički izvršavamo zadatke

07:46 - Ruske trupe metodički izvršavaju postavljene zadatke u specijalnoj operaciji u Ukrajini, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na bezbednosnom forumu Sjangšan, koji se održava u Pekingu.

Šojgu je istakao da će ruske oružane snage nastaviti da metodički i samouvereno izvršavaju svoje zadatke i osiguravaju bezbednost civila, prenosi agencija RIA Novosti.

Tvrdi da je od 4. juna, kada je počela kontraofanziva Ukrajine, poginulo ili ranjeno više od 90.000 ukrajinskih vojnika.

Gradske vlasti: Rusi gađali Herson, jedna žena poginula

07:11 - jedna žena je poginula, a tri osobe su povređene kada su ruske snage oko ponoći granatirale Herson i pogodile višespratnice, saopštio je načelnik gradske uprave Roman Mročko.

On je naveo da je ruska vojska sa leve obale Dnjepra, koju drži pod kontrolom, gađala centralni deo grada i pogodila višespratnice, prenosi interfaks Ukrajina. Došlo je do požara u jednom od stanova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading