ZELENSKI KRENUO NA SVE ILI NIŠTA Počela bitka svih bitaka u Ukrajini, Rusi potisnuti
Foto: Printscreen

Natalija Humenjuk, portparol Operativne komande Jug, rekla je u nedelju da to znači da ruska minobacačka vatra više ne predstavlja pretnju za naselja na desnoj obali.

- Napredovanje varira od 3 do 8 kilometara, u zavisnosti od specifičnosti geografije i pejzaža na levoj obali. Sada njihovi minobacači ne mogu da pogode desnu obalu, tako da to vidimo kao izvesno postignuće  - rekla je ona.

Humenjukova je procenila da ruske snage u toj oblasti još uvek broje nekoliko desetina hiljada.

- Tamo je ogromna sila, tako da imamo dosta posla da uradimo - rekla je ona, dodajući da ukrajinske snage ne beleže formiranje ruskih ofanzivnih grupa u ovom trenutku, što znači da nemaju kapacitet da se pripreme za bilo kakve napade.

Ovo saopštenje dolazi nakon prvog zvaničnog saopštenja Kijeva prošlog utorka kojim se priznaje da su ukrajinske snage pre mesec dana zauzele mostobran - važan cilj u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Komanda marinaca Ukrajine je u saopštenju od petka izjavila da su njeni borci uništili stotine ruskih borbenih vozila u borbama na istočnoj obali reke Dnjepar.

Saopštenje od petka bila je prva zvanična objava Kijeva o ruskim gubicima, koji su rezultat ruskih pokušaja, do sada neuspešnih, da eliminišu utvrđena Kijevska uporišta na istočnoj, levoj obali najvećeg plovnog puta Ukrajine.

Za prve ukrajinske prepade preko reke, od strane trupa za specijalne operacije na malim čamcima, saznalo se u maju.

U zvaničnim izjavama ruske vojske u oktobru se priznaje da kijevske snage deluju na istočnoj obali Dnjepra, ali su okarakterisane kao slabe snage koje su eliminisane ruskom artiljerijom i vazdušnim udarima.

U sredu je guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao da su ukrajinske oružane snage nedavno „bacile meso“ na ruske položaje na levoj obali Dnjepra i prešle reku sa snagama veličine jedne i po čete u malim grupama.

Prema njegovim rečima, ruske oružane snage su poslale dodatne snage i stvorile „vatreni pakao“ za neprijatelja: ukrajinska vojska je izgubila oko stotinu ljudi u poslednjem dva dana  Moral Oružanih snaga Ukrajine, primetio je guverner, „izuzetno nizak”; skoro svaki dan se predaju novi zatvorenici.

- Planovi ukrajinskih oružanih snaga da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra i uđu u operativni prostor otišli ​​su dođavola, nisu imali šanse. Ovo je bila poslednja šansa za Zelenskog da zadobije naklonost svojih gospodara - naglasio je Saldo.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading