Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Vojska Ukrajine je saopštila da je u nedelju zabeleženo 48 napada ruskih trupa u više od 20 regiona i naselja na istoku Ukrajine, dok su najmanje četiri osobe poginule, a njih devet ranjeno u granatiranju Hersonske oblasti. Kijev je naveo da su naselja u Hersonskoj oblasti raketirana 88 puta.

Ukrajina navodno ima problema sa regrutacijom novih vojnika, a general Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko kaže da više nema dobrovoljaca zbog čega su predstavnici regrutnih centara prinuđeni da idu "od vrata do vrata".

Prethodno je u četvrtak ministar odbrane Ukrajine saopštio da će muškarci uzrasta između 25 i 60 godina koji žive van zemlje morati da se jave na služenje vojnog roka, ali ja kasnije portparol ministarstva demantovao da se tako nešto razmatra.

Sa druge strane, finski ministar odbrane Anti Hakanen poručio je da se u Ukrajini vodi rat za budućnost cele Evrope i ocenio da se taj rat neće brzo završen i upozorio da je politika moći Rusije stvorila "osećaj nesigurnosti i neizvesnosti u Evropi, a posredno i u celom svetu". 

Dok traju napadi, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoć je čestitao Božić Ukrajincima koji praznik slave po gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru i pozvao sve Ukrajince da danas slave kao jedna velika porodica.

Pratite najnovije Vesti sa fronta

Kraj bloga

Vojnici vuku američku haubicu (VIDEO)

Ukrajinski vojnici vuku američku haubicu 155 mm M777 uz pomoć samohodnog topa 2S1 „Gvozdika“ sovjetske proizvodnje.

 

 

Ukrajina demantuje rusko zauzimanje Marjinke

Odbrambene snage Ukrajine demantuju tvrdnje Rusije o zauzimanju Marjinka, izjavio je portparol zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Aleksandar Štupun.

Žestoko dejstvo ruske artiljerije

Ruska artiljerija nanosi snažne udare po položajima neprijatelja u Novomihajlovki na južnodonjeckom pravcu

 

 

Medvedev: Deklaraciji EU o garancijama Ukrajini samo parče papira

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je Deklaracija EU o bezbednosnim garancijama za Kijev samo parče papira, ali da bi bilateralni sporazumi koji iz nje proističu mogli da dovedu do stvaranja vojne baze na teritoriji Ukrajine i neizbežnog udara od strane Ruske Federacije.

"Poluraspadnuti Banderovski režim je pokrenuo novu temu stvaranja antiruskog konsenzusa. Ovo je Deklaracija EU o garancijama bezbednosti za Ukrajinu. Očigledno, sama ova deklaracija nema nikakvu dodatnu vrednost. Deklaracija je samo javno saopštenje, što znači da je to parče papira", napisao je on na Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

"Uništena još dva leoparda 2 kod Kupjanska"

Ruske snage su uspele da eliminišu još dva tenka Leopard 2. Jedinice ruske borbene grupe Zapad tvrde da su odbile sedam kontranapada ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Kupijanska, oborivši dva tenka Leopard 2, rekao je portparol borbene grupe Sergej Zibinski za TASS.

-Motopešadijske jedinice 6. armije Opšte narodne armije su uz artiljerijsku podršku odbile pet protivudara jurišnih grupa 14. i 115. mehanizovane jurišne i 95. amfibijske brigade kod Limanskog jezera, kao i Sinkovke i Ivanivka. Neprijatelj je bio prinuđen da se povuče ka jugu i jugozapadu, rekao je on.

U okolini Žeglovke i Ternije, ukrajinske sange su organizovale još dva pokušaja kontranapada, koji su takođe odbijeni, dodao je Zibinski. Tim samohodne artiljerije Msta-S je u blizini grada Ternia uništio tenk Leopard 2, rekao je on i dodao da su gubici ukrajinske vojske iznosili „55 vojnika, dva tenka Leopard 2, dva oklopna borbena vozila M113, dva minobacača i top D-20″.

NAJBRŽE PLOVILO U CRNOM MORU

Ukrajinci se pohvalili moćnim oružjem

Stiglo najnovije rusko oružje

Upotreba novog ruskog oružja biće loša vest za Oružane snage Ukrajine, piše poljski list Interia.

Glavni obaveštajac optužen za 104 teroristička napada

Istražni komitet Rusije pokrenuo je istragu protiv načelnika Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova za umešanost u 104 teroristička napada.

Pored toga, „izabrana je preventivna mera u vidu pritvora u trajanju od 2 meseca“. Period se računa od trenutka njegovog izručenja ili hapšenja na teritoriji Rusije.

PAO KLJUČNI GRAD U UKRAJINI (VIDEO)

Oglasio se ministar odbrane Sergej Šojgu tokom sastanka sa ruski predsednikom Vladimirom Putinom.

Riga u poslednjih 10 dana poslala Kijevu 271 vozilo zaplenjeno pijanim vozačima

Od polovine decembra, Letonija je poslala Ukrajini 271 vozilo zaplenjeno od pijanih vozača, čija vrednost iznosi blizu milion evra, saopštila je letonska državna poreska služba.

Trenutno, u razmatranju letonske vlade su još 34 dodatna vozila koja bi mogla da se proslede Ukrajini, vrednosti 161.880 evra. Letonski parlament je 16. februara usvojio amandmane na Zakon o podršci civilima Ukrajine, kojima se omogućuje slobodna isporuka vozila koje je konfiskovala država i može da ih prebaci u vlasništvo ukrajinske vlade, prenela je Ukrajinska pravda.

Zelenski: Oborili smo oko 30 "šaheda" i dva ruska "suhoja"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas da je ukrajinska vojska imala uspeha u borbama protiv Rusije. "Naši borci, ne samo da su oborili oko 30 dronova tipa 'šahed' i nekoliko projektila, već su srušili i dva aviona 'suhoj'", tvrdi Zelenski na platformi Iks (Tviter). On je rekao da su "ruski teroristi izgubili pet aviona za nedelju dana".

Predsednik Ukrajine kaže da što je jača protivvazdušna odbrana, "manje ruskih đavola će biti iznad ukrajinskog neba i na ukrajinskoj teritoriji".

Rusija izvezla hranu za 15 odsto više nego prošle godine

Rusija je od početka godine izvezla hranu u vrednosti od 39 milijardi evra, što je za 14 odsto više nego u istom periodu lane, rekao je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

"Ove godine ruski poljoprivredni izvoz aktivno raste,  uprkos tome što mnoge zapadne zemlje pokušavaju da ubace 'klipove u točkove' naše spoljnotrgovinske razmene", rekao je Patrušev, a prenosi TAS.

Ofanziva ruskih trupa

U pravcu Krasnolimanskog, od juče je došlo do prilično obimne ofanzive ruskih trupa koje su napredovale u šumariji Serebrjanski (zapadno od Kremenne).

 

 

 

GORE UKRAJINSKI TENKOVI NA FRONTU Gust dim se diže u nebesa (VIDEO)

Eksplozije u Odesi

Serija eksplozija začula se u Odesi, javljaju ukrajinski mediji. Intervenisala je i ukrajinska PVO.

Eksplozije su bile u luci, između ostalog.

Ruska vlada produžava zabranu ulaska kamiona iz EU, Ukrajine, UK i Norveške

Ruska vlada je proširila zabranu ulaska u Rusiju kamiona iz Evropske unije, Velike Britanije, Norveške i Ukrajine.

"Ograničenje će ostati na snazi sve dok se ne eliminišu okolnosti koje su poslužile kao osnov za njegovo uvođenje", naveo je kabinet na svom Telegram kanalu.

Zabrana je uvedena 2022. godine kao odgovor na odluku EU da ne propušta kamione sa ruskim i beloruskim registarskim tablicama.   

Ukrajina dobila zajam od 1,34 milijarde dolara u okviru projekta Svetske banke

Ukrajina je u okviru projekta Svetske banke dobila zajam od 1,34 milijarde dolara za svoje administrativne kapacitete, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Ukrajine.

U saopštenju se precizira da ovaj iznos obuhvata 1,086 milijardi dolara kredita Svetske banke, grant od 190 miliona dolara iz Norveške, subvencije od 50 miliona dolara iz Sjedinjenih Američkih Država i švajcarski grant u vrednosti od 20 miliona dolara, prenosi Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo navodi da će ta sredstva biti iskorišćena za socijalnu zaštitu u starosti ili isplate zaposlenima državne službe za vanredne situacije, kao i za druge izdatke koji nisu povezani sa vojskom.

Ukrajina: Oboreno 28 dronova i dve rakete ruske vojske

Ruske oružane snage lansirale su tokom noći 31 bespilotnu letelicu i dve rakete na jug Ukrajine, a ukrajinski PVO sistem oborio je 28 bespilotnih letelica i obe ispaljene rakete, saopštilo je Vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine.

Dronovi su oboreni iznad Odeske, Hersonske, Nikolajevske, Donjecke, Kirovogradske i Hmeljničke oblasti, a lansirani su sa Krima, prenosi Rojters. Vojska i civilne vlasti nisu prijavili nikakvu štetu ni žrtve.

Umerov: Mnogo više građana želi da služi vojsku od onih koji je izbegavaju

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je da Ministarstvo odbrane ima podatak koliko je vojno sposobnih muškaraca otišlo u inostranstvo nakon početka ruske invazije u punom obimu.

"Za proteklih mesec i po dana smo objedinili sve baze podataka. Vidimo koliko ih imamo u Ukrajini, koliko u inostranstvu, proveravamo zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, odnosno imamo takve informacije", rekao je Umerov u intervjuu za ukrajinski javni servis.

Kijev: Počinje da radi Artiljerijska koalicija za jačanje ukrajinske vojske

Artiljerijska koalicija za jačanje ukrajinske vojske počeće da radi u Parizu u januaru naredne godine, objavilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane general-pukovnik Ivan Gavriljuk je tokom sastanka sa delegacijom Senata francuskog parlamenta istakao da je za Ukrajinu veoma važno da poveća odbrambenu moć zahvaljujući snabdevanju artiljerijskim sistemima, objavio je Ukrinform.

Ministarstvo odbrane Rusije: Oborena četiri vojna aviona

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane oborili četiri ukrajinska vojna aviona u protekla 24 sata – samo dva dana nakon što je predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski rekao da je Kijev oborio tri ruska aviona.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je protivvazdušna odbrana oborila tri borbena aviona "Su-27" i jedan taktički bombarder "Su-24" u regionima Zaporožja i Dnjepropetrovska na jugoistoku Ukrajine. 

Hersonska oblast: Poginulo najmanje pet civila

Ukrajinska vojska je saopštila da je tokom napada ruskih trupa na Hersonsku oblast u nedelju poginulo najmanje pet civila, dok je više osoba ranjeno.

Tri osobe poginule su prilikom raketiranja stambene zgrade i privatne kuće u gradu Hersonu. 

Jedna žena je poginula u napadu dronom u gradiću južno od Hersona, dok je druga žena stradala u naselju na severu Hersonskog regiona. Takođe, jedna osoba je poginula, a šest osoba je ranjeno u gradu Horlvika, u Donjeckoj oblasti, koja je pod ruskom kontrolom. 

Rusija paralisala ukrajinsku vojnu industriju

Rusija je paralisala vojnu industriju Ukrajine, saopštio je u intervjuu britanskom listu Indipendent visoki oficir ukrajinskih oružanih snaga, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je lišila Ukrajinu mogućnosti da proizvodi „potrebnu opremu kod kuće“.

On je istakao da njegova zemlja sada potpuno zavisi od snabdevanja iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Evropske unije i Južne Koreje.

Ukrajina oborila 28 od 31 drona i 2 rakete koje su ispalile ruske snage

Ruske oružane snage lansirale su tokom noći 31 bespilotnu letelicu i dve rakete na jug Ukrajine, a ukrajinski PVO sistem oborio je 28 bespilotnih letelica i obe ispaljene rakete.

''Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i odbrambene snage uništile su 28 jurišnih dronova ''Šahed'' u oblastima Odese, Hersona, Nikolajeva, Donjecka, Kirovograda i Hmeljnickog'', saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading