Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Ruske snage su preuzele punu kontrolu nad Marjinkom, gradom na istoku Ukrajine, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da veruje da će oslobađanje Marjinke, grada na istoku Ukrajine, u Donjeckoj oblasti pomoći ruskim trupama da dobiju više manevarskog prostora.

Oružane snage Ukrajine planiraju da prošire krug lica koja mogu biti pozvana na služenje vojnog roka u okviru mobilizacije.

Navode da će u tim kategorijama biti građani kojima je istekao rok poziva na služenje vojnog roka za vreme mobilizacije. Biće pozvani i građani koji su navršili 27 godina života, a nisu upisani u vojni registar vojnih obveznika zbog izbegavanja vojne dužnosti, prenosi Unian.

Izbeglice iz Ukrajine stižu na britanske aerodrome sa lažnim vizama i lažnim obećanjima porodica sponzora "Domovi za Ukrajinu", nakon što su na meti "ekstremno sofisticiranih" prevara, upozorile su humanitarne organizacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Kraj bloga

Eksplozije u Hersonu, oštećena železnička stanica

U eksploziji u Hersonu, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, oštećena je železnička stanica, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

-Od posledica eksplozija poginuo je policijski poručnik iz Kirovogradske oblasti. Još dva policajca su u bolnici sa ranama od gelera, napisao je Klimenko na svom Telegramu.

Ruski Grad udara po ukrajinskim položajima (VIDEO)

Posade Vazdušno-desantnih trupa Grad MLRS neutrališu kamuflirane položaje OSU u pravcu Artjemovska.

 

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

▪️ Ruske oružane snage su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, gubici protivnika iznosili su oko 25 vojnika;

▪️ Ruske oružane snage su odbile napad Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio oko 195 vojnika i jedan tenk;

▪️ Ruske oružane snage su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, Marinka je oslobođena;

▪️ Ruske oružane snage su izvele napad na dve jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Vodjanog i Novomihajlovke, protivnik je izgubio do 150 vojnika;

▪️ Ruska PVO oborila je dva Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, 5 projektila hajmars, 24 drona;

▪️ Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu iznosili su oko 205 vojnika i 5 vozila.

Zalužnji: Nisam zadovoljan radom službi za mobilizaciju

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji rekao je da nije zadovoljan radom službe koja je odgovorna za mobilizaciju vojnika.

Zalužnji je to rekao na konferenciji za medije dan nakon što je ukrajinski parlament objavio tekst nacrta zakona kojim se starosna granica za mobilizaciju muškaraca spušta sa 27 na 25 godina, preneo je Rojters.

PAKLENO ORUŽJE STIGLO NA FRONT Uteruje strah u kosti, ima hipersonične projektile (VIDEO)

Korišćenje novouvedenih vođenih hipersoničnih projektila proširuje domet presretanja na 40 kilometara.

Nemačka neće povećati pomoć Ukrajini?

Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner izjavio je da trenutno ne vidi preduslove za povećanje nemačke pomoći Ukrajini. "Nemačka je na strani Ukrajine. Isporučujemo oružane sisteme, pružamo finansijsku pomoć i obezbeđujemo zaštitu mnogim ljudima u Nemačkoj", istakao je Lindner, podsetivši da je Nemačka "drugi po veličini donator u svetu“ za Ukrajinu. "Nemačka finansira dobru polovinu celokupne pomoći iz Evrope. Trenutno nema nikakvih naznaka da treba više da se uradi“, rekao je ministar u intervjuu za „NTV“.

Katastrofalne vesti za NATO

Sledeće godine će izgubiti od Rusije, a Ukrajina...

Kuleba: Ukrajina ima pozitivne posledice od odluke da otvori pregovore sa EU

Azijske zemlje su počele da se više okreću Ukrajini u pogledu mogućnosti koje članstvo u Evropskoj uniji stvara za njihove investitore, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

"Prošlo je nedelju dana od donošenja ove odluke, a u Ministarstvu spoljnih poslova vidimo porast broja obraćanja azijskih zemalja koje žele da saznaju više o mogućnostima koje članstvo Ukrajine u EU stvara za njihove investitore u Ukrajini", rekao je on, prenosi Ukrinform.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da sada investitori sa sigurnošću znaju da će Ukrajina biti deo zajedničkog tržišta, da će u Ukrajini važiti ista pravila u pogledu sudova, vladavine prava i borbe protiv korupcije kao i u Evropi, tj. mnogo su više zainteresovani za ulaganje u Ukrajinu.

"Te signale smo videli i čuli bukvalno za nedelju dana, a već imamo praktične pozitivne posledice po budućnost ukrajinske privrede od čisto političke odluke da se otvore pregovori", zaključio je Kuleba.

ZALUŽNI LUPIO KONTRU ZELENSKOM Tajac na konferenciji, general se oglasio o najavljenoj mobilizaciji

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni demantovao je informacije koje je na konferenciji za novinare prošle nedelje izneo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski da je vojna komanda zatražila mobilizaciju pola miliona ljudi, ali je potvrdio da je određena cifra potrebnog osoblja za sledeću godinu formirana.

Britanski ministar odbrane: U protekla četiri meseca uništeno 20% ruske flote

Udari na rusku flotu u Crnom moru pokazuju da greše oni koji veruju da postoji zastoj u ratu u Ukrajini, rekao je danas britanski ministar odbrane Grant Šaps.

"Ovo najnovije uništenje Putinove mornarice pokazuje da greše oni koji veruju da postoji zastoj u ratu u Ukrajini! Nisu primetili da je u poslednja četiri meseca uništeno 20% ruske Crnomorske flote", napisao je Šaps na platformi Iks.

Piloti završili obuku u Britaniji

 

Prva grupa ukrajinskih pilota završila je osnovnu obuku za upravljanje F-16 u Britaniji, saopštila je britanska vlada. London napominje da ovi piloti sada u Danskoj uče da lete u okviru naprednog programa. Ova prva grupa se sastoji od 6 pilota, još 10 nastavljaju osnovnu obuku u Britaniji.
 

Šojgu: Ispunjen glavni cilj, sprečena kontraofanziva Ukrajine

Ruske oružane snage ispunile su glavni cilj za 2023. godinu sprečivši ukrajinsku kontraofanzivu, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Glavni napori u protekloj godini bili su usmereni na postizanje ciljeva specijalne vojne operacije. Glavni cilj je bio ometanje kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga koju su glasno proklamovale Ukrajina i njeni NATO saveznici. Ovaj zadatak je uspešno realizovan", naglasio je Šojgu, a prenosi RIA.

Šojgu obavestio Putina o ukrajinskom napadu na ruski desantni brod

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je danas predsednika države Vladimira Putina da je u luci Feodosija na Krimu oštećen veliki desantni brod "Novočerkask", tokom odbijanja napada ukrajinskih oružanih snaga.

"Ministar odbrane Šojgu obavestio je Putina o napadu ukrajinskih oružanih snaga na Feodosiju i šteti na velikom desantnom brodu Novočerkask", rekao je Peskov. Prema najnovijim informacijama Ministarstva za vanredne situacije, u napadu je ubijena jedna osoba, a ranjeno četvoro, prenose RIA Novosti.

Uhapšen osumnjičeni za prenošenje informacija Kijevu

Stanovnik Moskovske oblasti uhapšen je zbog sumnje da je prenosio Kijevu informacije o objektima Ministarstva odbrane Rusije, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti.

Prema istražiteljima, reč je o čoveku koji je pristalica jedne od ukrajinskih nacionalističkih organizacija čije su aktivnosti usmerene protiv bezbednosti Rusije, prenosi agencija RIA Novosti.

Odjekuju eksplozije

Eksplozije su odjeknule u ukrajinskom Nikolajevu, pišu ukrajinski mediji. Skladišta jednog industrijskog preduzeća je pogođeno. Druge informacije nisu poznate.

Eksplozije su odjeknule i u području Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Lukašenko: Rusija završila isporuku taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Rusija završila isporuku taktičkog nuklearnog oružja njegovoj zemlji.

Na samitu Evroazijske ekonomske unije u Sankt Peterburgu, Lukašenko je rekao da su isporuke završene u oktobru, ali nije precizirao koliko je nuklearnih bojevih glava prebačeno iz Rusije u Belorusiju niti gde su one raspoređene, prenosi AP.

Ukrajina spušta starosnu granicu za mobilizaciju

Predlog zakona, koji je objavljen na stranici ukrajinskog parlamenta kasno sinoć, predviđa smanjenje starosne granice za mobilizaciju u vojsku sa 27 na 25 godina.

U nacrtu zakona detaljno je navedeno koji bi ukrajinski državljani podlegali upisu u vojnu registraciju, a stoji da će se to odnositi na one "koji su navršili 25 godina".

 

Ruska vojska: U napadu na Krim oborena dva ukrajinska aviona

Ruski sistemi PVO oborili su dva ukrajinska aviona Su-24 koji su lansirali rakete na pomorsku bazu u Feodosiji na Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Noćas je, tokom odbijanja napada ukrajinske vojske koje su koristile avionske navođene rakete, u bazi u Feodosiji oštećen veliki desantni brod 'Novočerkask'. Tokom protivvazdušne borbe, sistemi PVO uništili su dva aviona taktičke avijacije protivnika Su-24 u području mesta Žovtenj (125 km severoistočno od Nikolajeva) koji su lansirali avionske navođene rakete", saopštio je ruski vojni resor.

Ukrajina demantovala tvrdnje Rusije o zauzimanju Marjinke

Odbrambene snage Ukrajine demantuju tvrdnje Rusije o zauzimanju Marjinke, izjavio je portparol zajedničkog pres-centra Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Aleksandar Štupun.

On je rekao da se borbe za Marjinku nastavljaju, a da je grad potpuno uništen. "Netačno je govoriti o potpunom zauzimanju Marjinke“, naglasio je Štupun, prenosi Ukrinform.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je u ponedeljak da je ruska vojska uspostavila potpunu kontrolu nad Marjinkom, u predgrađu Donjecka.

Prvi snimci eksplozije na Krimu

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk rekao je da je u napadu uništen ruski desantni brod "Novočerkask" iz sastava Crnomorske flote.

 

 

 

Ukrajina tvrdi da je u napadu na Krim uništila ruski desantni brod Novočerkask

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk izjavio je da je Ukrajina izvela vazdušni napad na Fedosiju na Krimu i izneo tvrdnju da je u napadu uništen ruski desantni brod "Novočerkask" iz sastava Crnomorske flote.

"Ruska flota je sve manja", naveo je Oleščuk na svom Telegram kanalu, prenosi Unian.

Rojters navodi da Oleščuk za to nije izneo nikakve dokaze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading