Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Borbe se vode najviše na istoku zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko rekao je da su ruske snage granatirale železničku stanicu u Hersonu, dok su se građani ukrcavali u voz za evakuaciju. Tvrdi da je u napadu poginuo jedan policajac, a da su četiri osobe povređene.

Ruske oružane snage ispunile su glavni cilj za 2023. godinu sprečivši ukrajinsku kontraofanzivu, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Oprečne su informacije o zauzimanju mesta Marjinka – Moskva tvrdi da su ruske snage preuzele kontrolu nad tim mestom, dok vlasti u Kijevu to demantuju i navode da se borbe za Marjinku nastavljaju, a da je grad potpuno uništen.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Obaveštajac: Marinka je tek početak

Ukrajinska odbrana će početi da se urušava pošto su ruske trupe oslobodile Marinku, smatra bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter.


"Marinka ima potencijal da postane mesto gde će se raspasti odbrana ukrajinskih oružanih snaga. O tome smo već pričali pre nekog vremena," podsetio je ekspert tokom intervjua novinaru Garlandu Niksonu.

Prema njegovom mišljenju, na tom delu fronta došlo je do ozbiljnog prodora u utvrđene oblasti Oružanih snaga Ukrajine. Nakon povlačenja iz grada, kijevske snage biće prinuđene da rasipaju resurse za dalja dejstva. Međutim, oni nemaju te resurse, naglasio je Riter.

"Ovakvih prodora sada će biti još više," progonozirao je bivši obaveštajac, prenosi Sputnjik.

Ruske jurišne jedinice usavršavaju svoje veštine (VIDEO)

 

 

"ZNAMO ŠTA STE RADILI"

Nebenzja direktno prozvao SAD i EU zbog Majdana

Politiko: Zapad pušta Kijev niz vodu?

Sjedinjene Države i evropske zemlje tiho menjaju zadatak svoje ukrajinske politike sa „totalne pobede nad Rusijom“ na jačanje pozicija Kijeva za potencijalne mirovne pregovore koji će verovatno značiti teritorijalne ustupke Moskvi, piše „Politiko“.

Poljski tenk PT-91 Twardy  se zaglavio u blatu (VIDEO)

 

 

Uništeno nemačko oklopno vozilo (FOTO)

Nemačka je isporučila Ukrajini 50 oklopnih vozila Dingo 2.

 

 

Ukrajina u problemu

Ruska vojska bi mogla da parališe Ukrajinu, zauzimajući nove teritorije u zoni specijalne operacije, piše slovački list „Pravda“.

„Ako Zapad ne bude nastavio da pomaže Ukrajini i ne poveća sopstvenu proizvodnju u sferi odbrane , videćemo kako će Rusija staviti pod kontrolu dodatne teritorije i paralisati Ukrajinu“, navodi se u članku.

Prema rečima politikologa Tomasa Janelijusa, oružani sukob je praktično zamrznut. 
 

"Vojna operacija gotova na proleće ili leto"

Lider Zaporoške oblasti Evgenije Baliclki uveren je da će se specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini završiti na proleće ili leto 2024. godine. "Postoje sve pretpostavke za to. Ukrajinski front će do tada propasti", smatra Balicki.

Ukrajina osudila Pušilina na 15 godina zatvora!

Ukrajina je u odsustvu osudila šefa Donjecke narodne republike Denisa Pušilina na 15 godina zatvora. On je optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine i saradničke aktivnosti, saopštila je Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine.

 

 

Oboren Mi-8

Helikopter Mi-8 kijevskog režima oboren je kod Vodjanova u DNR, napisao je poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni na svom Telegram kanalu. Neprijatelj stalno gubi avione na liniji razdvajanja i po dubini teritorije.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su sedam projektila "hajmars", kao i raketu "harm" i navođenu avionsku bombu JDAM.

Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 45 vojnika, dva vozila, samohodne haubice "gvozdika" i D-30.

Na krasnolimanskom pravcu likvidirani su ukrajinski vojnici u području Serebrjanke. Gubici Oružanih snaga Ukrajine u tom području iznose do 190 vojnika.

Ruska vojska odbila je dva ukrajinska napada na donjeckom pravcu. Protivnik je izgubio do 280 vojnika.

Na južnodonjeckom pravcu likvidirano je do 90 ukrajinskih vojnika.

Na zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 45 vojnika ranjenih i ubijenih.

Na hersonskom pravcu likvidirano je do 20 ukrajinskih vojnika.

Ruske snage PVO uništile su 17 ukrajinskih dronova.

U ruskom napadu dronovima poginula jedna, a ranjene četiri osobe

Jedna osoba je poginula u ruskom napadu dronom na Odesku oblast, saopštile su danas ukrajinske vlasti. Guverner ukrajinske Odeske oblasti rekao je da je 35-godišnji muškarac poginuo u stambenoj četvrti od delova oborenog drona, preneo je Rojters. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je saopštilo da su još četiri osobe ranjene, među njima i šestogodišnje dete.

Hapšenje pristalice proukrajinske organizacije zbog pripreme napada na prugu

Ruske snage bezbednosti saopštile su danas da su sprečile teroristički napad na prugu u Samarskoj oblasti i uhapsile pripadnika organizacije za koju Moskva navodi da je proukrajinska.

U saopštenju Federalne službe bezbednosti (FSB) se navodi da je uhapšeni građanin Samare, pripadnik Legije "Sloboda Rusiji", planirao da izvrši teroristički napad na železničku prugu u Kujbiševu, što je priznao prilikom ispitivanja. FSB je uhapsio "teroristu" 15. novembra, a prilikom pretresa njegove kuće pronađeni su molotovljevi kokteli, kompjuter i mobilni uređaji za komunikaciju.

 

Zelenski se obratio Ukrajincima (VIDEO

Klimenko: Jedna osoba stradala u ruskom granatiranju železničke stanice u Hersonu

 

Jedna osoba je stradala, a dve su povređene u ruskom granatiranju železničke stanice u Hersonu, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Prema rečima ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka, stradali i povređeni su policajci.

"Na polazak evakuacionog voza na železničkoj stanici čekalo je oko 140 civila. U tom trenutku, neprijatelj je počeo da granatira grad", napisao je Klimenko na Telegramu. On je dodao da je granatiranje železničke stanice u Hersonu "još jedan ruski ratni zločin".

EU razmatra plan B za finansijsku pomoć Ukrajini, piše Fajnenšel tajms

Nakon što je predsednik vlade Mađarske Viktor Orban blokirao izdvajanje 50 milijardi evra Kijevu u naredne četiri godine, počelo je da se traga za opcijama kojim bi se zaobišao mađarski veto, navodi se u članku.

Prema novom planu, EK će moći da pozajmi 20 milijardi evra Kijevu, dok će članice EU dati garancije za ovu svotu.

Ruska PVO oborila dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Rostovske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Protekle noći zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije", navelo je ministarstvo. Ukrajinske snage gotovo svakodnevno pokušavaju da napadnu dronovima ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije, prenela je agencija RIA Novosti.

Kijev: Rusija tokom noći lansirala 46 dronova na Ukrajinu, 32 oborena

Rusija je tokom noći u nekoliko talasa lansirala ukupno 46 jurišnih dronova na Ukrajinu, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Prema saopštenju, protivvazdušni sistemi oborili su 32 drona, prenosi Rojters.

Većina bespilotnih letelica koje nisu oborene ciljale su oblasti pod ratnim dejstvima na istoku i zapadu Ukrajine, posebno u oblasti Herson, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading