Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

 Vojnik je svoje mišljenje izneo u intervjuu nemačkom novinaru Flaviju fon Viclbenu, objavljenom na Jutjubu. Prema Kujatu, saveznici u NATO-u neće moći da postignu dogovor o ovom pitanju.

General je naglasio da alijansa mora da pozove novu zemlju na osnovu konsenzusa svih članica, a to se još nije dogodilo. Kujat je podsetio na član 10 NATO-a, prema kojem je pozivanje nove zemlje u organizaciju dozvoljeno uz opštu saglasnost saveznika.

Severnoatlantska alijansa je na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. usvojila političku izjavu da će „Ukrajina i Gruzija na kraju postati članice NATO-a“, ali je odbila da obema zemljama dostavi Akcioni plan za članstvo, što je prvi korak u zakonski postupak pristupanja zemlje organizaciji. Rada je u februaru 2019. godine odobrila amandmane na ukrajinski ustav, kojima su sadržane težnje zemlje za članstvo u NATO-u.

Kijev je dobio status partnera u alijansi sa proširenim mogućnostima. Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc naveo razlog zašto Ukrajina neće moći da uđe u NATO.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading