Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Ukrajinske trupe su juče dva puta granatirale Belgorod, saopštio je gubernator ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ministarstvo odbrane navelo da je ruska protivvazdušna odbrana oborila 12 projektila.

Ukrajinske snage su odbile osam ruskih napada na levu obalu Dnjepra i 44 u pravcu Bahmuta, Avdejevke, Marina i Zaporožja, saopštio je Generalštab Oružanih snaga, dodajući da su izvršeni artiljerijski udari i ka Hersonu.

Iz Ukrajine je vraćeno 248 ruskih ratnih zarobljenika kao rezultat "složenih" pregovora u kojima su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kijev je potvrdio da se iz ruskog zarobljeništva vratilo kući 230 vojnika i civila, što je, kako se ističe, najveća od svih razmena.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da se dogovorio sa poljskim ministrom spoljnih poslova Radoslavom Sikorskim da je potrebno pojačati vojnu podršku Ukrajini s raketama dugog dometa i protivvazdušnim raketama.

NATO je sklopio ugovor o nabavci bojevih glava uz podršku grupe zemalja članica EU, među kojima se pominju Nemačka, Holandija, Rumunija i Španija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Zalužni odbrusio poslanicima

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni predložio je poslanicima Vrhovne rade Ukrajine da sami idu na front ako je nemoguće sprovesti dodatnu mobilizaciju, piše ukrajinski portal New Voices, pozivajući se na poslanika koji je želeo da ostane anoniman.

„Zalužni je rekao: potrebni su mi ljudi. S kim da ratujem? Ili da tražim ljude po svetu ili idite vi i ratujte ako ne obezbedite mobilizaciju“, rekao je poslanik na koji se ukrajinski portal poziva.

SAD nema više para za Kijev

Američki zvaničnici trenutno nemaju sredstava da pomognu Ukrajini, ali očekuju da će je saveznici i dalje podržavati, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi na redovnom brifingu za novinare.

Oboren ukrajinski dron kod Crnog mora

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron u severozapadnom delu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"4 januara oko 20.40 po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni sistemi PVO su oborili ukrajinski dron u severozapadnom delu Crnog mora“, navodi se u saopštenju.

Ruski PVO oborio S-200 raketu iznad Lipecka

Dežurne snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinsku raketu S-200, koja je pretvorena za gađanje u kopnenih ciljeva, iznad regiona Lipecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Večeras je sprečen pokušaj terorističkog napada pomoću protivvazdušne rakete S-200 pretvorene za gađanje kopnenih ciljeva na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.

Bugarski nacista poginuo u Ukrajini

Poginuo je Bugarin Svetoslav Slavkov (31 godina), koji se borio na strani Ukrajine, saopštio je njegov bliski prijatelj, prenose bugarski mediji.

Slavkov je u Ukrajinu otišao u novembru 2023. godine, a iako njegova obuka još nije bila u potpunosti završena, ukrajinska komanda ga je poslala na front, piše OFFNews.

Svetoslav Slavkov je bio veoma dobro naoružan, navode bugarski mediji.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

-Ruske snage uništile su na kupjanskom pravcu ukrajinsko borbeno vozilo "oljha" i tri vozila "vampir". Ukrajinske snage izgubile su na ovom pravcu do 100 vojnika;


-Gubici ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu u protekla 24 časa iznose do 170 vojnika;

-U Harkovskoj oblasti ruske snage uništile su skladište municije ukrajinske vojske;

-Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 190 vojnika, dva borbena vozila pešadije i tri oklopna vozila;

-PVO sistemi ruskih snaga uništili su tri rakete "hajmars" i 37 ukrajinskih dronova;

-Na krasnolimanskom pravcu u oblasti Červone Dibrove ruske snage pogodile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske, u napadu je poginulo i ranjeno do 120 ukrajinskih vojnika;

-Na hersonskom pravcu ruske snage su tokom proteklog dana ubile do 30 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila.

Ruski PVO oborio 10 raketa: Odbijen napad na Krim

Dežurne ruske snage PVO zaustavile su teroristički napad koji je Kijev pokušao da izvede na rusku teritoriju, a iznad Krima je oboreno deset projektila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-4. januara ove godine, oko 17.20 po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad vazdušnim navođenim projektilima na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, navodi se u poruci.

Deset ukrajinskih projektila je uništeno iznad poluostrva Krim od strane dežurnih sistema PVO, pojasnilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Izgubili smo veru u pobedu Ukrajine"

Sjedinjene Američke Države potpuno su izgubile veru u pobedu Ukrajine, pa guraju Kijev da pregovara sa Moskvom, rekao je bivši savetnik američkog predsednika Ronalda Regana Dag Bendou.

Putin ponudio državljanstvo strancima koji se bore za Rusiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o izdavanju ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije, objavljeno je u dokumentu na zvaničnom ruskom portalu za dobijanje pravnih informacija.

Ruski pasoš moći će da dobiju i stranci koji služe u vojsci pri Oružanim snagama ili vojnim formacijama tokom rata u Ukrajini, kao i vojnici koji se penzionišu u tom periodu, prenose RIA novosti.

putin

EPA-EFE/ALEXANDR KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

 

 

Lavrov: Nema prekida neprijateljstva, Zelenski ne želi mir

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da "režim" ukrajinskog predsednika Volomira Zelenskog neće sklopiti mir.

"Moramo da konstatujemo da režim Zelenskog nije sklon sklapanju mira. Njegovi predstavnici razmišljaju u terminima rata i pribegavaju veoma agresivnoj retorici. Nema govora o prekidu neprijateljstava", naveo je Lavrov.

Rusija i Indija

Alexander Nemenov (POOL)

 

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su stambenu zgradu u Donjecku i tom prilikom su ranjeni neki stanari, napisao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

"Kao rezultat granatiranja Kujbiševskog okruga, direktno je pogođena stambena zgrada u ulici Narvskaja", naveo je Kulemzin, preneo je TASS. Prema njegovim navodima, ima ranjenih i u toku je provera podataka.

 

Novi raketni napad na Ukrajinu

U ruskom raketnom napadu na Koprivnjicki, bivši Kirovgrad, u centralnoj Ukrajini, danas je poginula jedna osoba, a ranjeno je još osmoro, saopštio je regionalni guverner Andrij Raikovič.

U napadu je oštećena zgrada energetske kompanije usled čega je došlo do prekida u snabdevanju tog područja strujom i vodom, rekao je Raikovič.

"Obični radnici su povređeni i jedan je, nažalost, umro. Bio je automehaničar", izjavio je guverner i dodao da su ranjeni zadobili povrede od šrapnela.

Napredovanje na Avdejevku: U teškim borbama ruska vojska ide napred

Borbe se nastavljaju jugoistočno u bašti Zarja, severoistočno od Berdihija i u oblasti Stepovoje.

 

 

Kirbi: Bez pomoći za Ukrajinu ako Kongres ne odobri novi paket

Portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD Džon Kirbi izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države ostale bez novca za pomoć Ukrajini i da "ne postoji magični šešir u koji bismo mogli da zavirimo", ukoliko Kongres ne usvoji novi paket o pomoći, preneo je Kijev independent.

Američki Stejt department objavio je pomoć od 250 miliona dolara za Ukrajinu, 27. decembra, čime je iscrpeo preostala sredstva koja su bila određena.

Poljski poljoprivrednici nastavili blokadu granice s Ukrajinom 

Poljoprivrednici, koji zahtevaju pisani sporazum sa vladom, prekinuli su protest na prelazu na jugoistoku Poljske 24. decembra nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Česlavom Siekerskim.

Lider protesta Roman Kondrov, kako je javio Polsat, rekao je da su poljoprivrednici zadovoljni razgovorima s ministrom i lokalnim guvernerom, ali da žele formalni sporazum, prenosi Rojters.

"Ako se tako nešto napravi, protest će biti obustavljen dok se zahtevi sprovode", rekao je on.

Granicu s Ukrajinom blokiraju i poljski vozači kamiona od 6. novembra. 

 

Stradalo više od 30 osoba u decembarskom napadu na Kijev

Najmanje 32 osobe poginule su u ruskom napadu 29. decembra na Kijev, saopštile su ukrajinske vlasti. 

Sergej Popko, načelnik kijevske vojne administracije, rekao je da se broj žrtava popeo na 32, istakavši da je još tridesetak ljudi povređeno.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ocenio je da je ruski napad 29. decembra bio najsnažniji po broj civilih žrtava.

Vazdušna opasnost i danas

 

U Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

NATO sazvao sastanak

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvaće sastanak između diplomata NATO-a i zvaničnika iz Ukrajine 10. januara, nakon nedavnog talasa teških ruskih napada, saopštila je Alijansa.

Sastanak će biti sazvan na zahtev Kijeva, rekao je Stoltenberg.

ODBIJEN STRAHOVIT NAPAD NA KRIM Svima koji se bore za Rusiju Putin ponudio jednu važnu stvar (FOTO/VIDEO)

EPA/OLIVIER HOSLET

 

 

Istrošeni arsenali ukrajinske vojske

Arsenali ukrajinske vojske su istrošeni, oni koriste to što imaju i ne obavezno ono što je najbolje za uništavanje ciljeva, piše španski list „Pais“ pozivajući se na jednog ukrajinskog vojnika.

Mlađi vodnik 47. mehanizovane brigade ukrajinske brigade, Aleksandar, rekao je za španski dnevnik da i njegova jedinica, kao i mnoge druge, osećaju deficit municije.

IAEA ograničen pristup delovima nuklerke Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je pod okriljem UN-a, Rafael Grosi izjavio je inspektorima Agencije ograničen pristup pojedinim delovima ukrajinske nuklearke elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusije.

Grosi je naveo da inspektori u elektrani dve nedelje nisu imali pristup glavnim halama reaktora jedan, dva i šest.

"Ovo je prvi put da stručnjacima IAEA nije odobren pristup reaktorskoj hali jedinice, koja je bila u hladnom gašenju", naveo je Grosi u saopštenju na sajtu IAEA.

 

Britanski pukovnik: NATO bi mogao poslati trupe u Ukrajinu

Ukoliko se Ukrajina suoči sa velikim problemima na frontu, NATO bi mogao da pošalje snage na teritoriju te zemlje, smatra britanski pukovnik u ostavci Hemiš de Breton-Gordon.

Ukoliko Ukrajini ne bi dobro išlo, kako je rekao, Alijansa bi mogla da uđe u rat sa Rusijom u narednih nekoliko godina.

Uništeni dronovi na kupjanskom pravcu

Pripadnici grupe „Zapad“ ruske vojske su uz pomoć protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“ uništili ukrajinske dronove na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Forbs: Gde su "abramsi"?

Časopis „Forbs“ piše da se tenkovi „abrams“, otkako su stigli u Ukrajinu, nigde ne mogu videti.

- Prošlo je dva meseca otkako su nekadašnji američki tenkovi M-1 stigli u Ukrajinu i dva meseca otkako nismo videli nikakav dokaz o njihovom postojanju - navodi se u članku.

Kako se navodi, nejasno je šta Kijev sa njima radi i kojoj brigadi su predati.

Kuleba: Ne postoji plan B ako SAD blokiraju pomoć

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je za Si-En-En da njegova zemlja ne razmatra alternativu ako dođe do zaustavljanja američke vojne pomoći.

Istakao je i da su uvereni da će američki Kongres odobriti pomoć Kijevu.

"Nemamo plan B. Uvereni smo u plan A", rekao je Kuleba.

Prema njegovim rečima, Ukrajina će se uvek boriti resursima koji su joj dati. "Ono što je dato Ukrajini nije dobročinstvo. To je ulaganje u zaštitu NATO-a", naveo je Kuleba. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading