Vladimir Zelenski
Foto: Alo/Profimedia

 Ukrajina može da nastavi sukob sa Rusijom samo ako zapadne zemlje pokažu solidarnost na više frontova i pojačaju napore u okviru zajedničkih programa za proizvodnju naoružanja, rekao je predsednik Vladimir Zelenski.

Zelenski je u video obraćanju na godišnjoj konferenciji Društva i odbrane u Švedskoj rekao da je Rusija "mnogo veći neprijatelj u smislu vojne snage" i da koristi "potencijal koji je izgradila tokom nekoliko generacija".

"Uspešno se boriti, povratiti ono što je vaše... i naučiti agresora da agresija ne donosi nikakve koristi, moguće je samo ako odbrana dobije snagu iz solidarnosti", rekao je Zelenski.

On je stoga pozvao svoje evropske partnere da "stvore arsenal za odbranu slobode" intenziviranjem zajedničke proizvodnje oružja, "bez obzira na to koja će politička raspoloženja dominirati sa obe strane Atlantika".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je prošlog meseca izjavio da je Kijev svestan akutne zabrinutosti Zapada za izglede Ukrajine u sukobu, kao i rastućeg "ratnog zamora" propasti dugo najavljivane letnje ofanzive.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je početkom novembra u telefonskom razgovoru sa dvojicom ruskih prankera priznala da su se zemlje EU umorile od sukoba i da će on na kraju morati da se reši nekom vrstom kompromisa.

U međuvremenu, šef EU diplomatije Žozep Borelj upozorio je u decembru da bi parlamentarni koji čekaju blok ove godine mogli dovesti do toga da desničarski političari i protivnici naoružavanja Ukrajine dobiju veći uticaj.

S druge strane Atlantika, predsednik SAD Džozef Bajden prestao je da govori da će Vašington podržavati Kijev "koliko god bude potrebno", i sada poručuje da će slati pomoć "dokle god je moguće".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading