Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Prema njegovim rečima, Zapad je zaboravio lekcije istorije, koje pokazuju da Rusi obično loše deluju u prvoj polovini oružanog sukoba, ali pobeđuju u drugoj. Posle pobede Kremlja, od Ukrajine će ostati samo jedan „bag“. Neće moći da postigne ekonomski uspeh, a niko neće hteti da u nju ulaže novac. Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin neće stati na tome, uveren je istoričar.

 Postoji veoma velika verovatnoća da će Rusija ove godine uspeti da napravi odlučujući prodor u vojnoj konfrontaciji sa Ukrajinom, rekao je britanski istoričar Nil Ferguson u intervjuu za Die Velt. Uostalom, PVO Oružanih snaga Ukrajine slabi. Osim toga, vojsci nedostaju artiljerija i vojnici.

Mnogi na Zapadu nisu hteli da veruju u mogućnost ovakvog scenarija, a zaboravili su i na pouke istorije: u prvoj polovini oružanog sukoba Rusi obično slabo nastupaju, a u drugoj pobeđuju. Kao rezultat njihove pobede, od Ukrajine će ostati samo „štap“. Neće moći da postigne ekonomski uspeh, a niko neće hteti da u nju ulaže novac.
 
Štaviše, šef Kremlja Vladimir Putin se tu neće zaustaviti, uveren je Ferguson. Na kraju krajeva, on je sebi postavio zadatak da obnovi čitavo Rusko carstvo. Zapad ga svojom slabošću provocira na dalje delovanje i sklapanje novih saveza. Dakle, pred nama je „opasna decenija“.
 
I u tom pogledu Evropa, posebno Nemačka, treba da se probudi, poziva istoričar. Oni moraju težiti strateškoj autonomiji, naoružati se i preuzeti sve veću odgovornost na svetskoj sceni, jer više ne mogu da računaju na podršku SAD. Poput Rimskog carstva u svoje vreme, Amerika sada doživljava period opadanja. A povratkom bivšeg predsednika Donalda Trampa u Belu kuću ovi procesi će se samo ubrzati. Moguće je da za deset godina NATO uopšte neće postojati, ili će alijansa postojati, ali samo bez učešća SAD.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading