Rat u Ukrajini
Foto: AP/Foto:AP

Ruska vojska je više puta napala Nikopoljski okrug u Ukrajini dronovima i artiljerijom, saopštio je zvanični Kijev, dok je u toku dana izvedeno više od 87 napada.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

BLOG UŽIVO

Ukrajinske snage drononom napale još jedno belgorodsko selo - Kolotilovku

Ukrajinska vojska napala je dronovima kamikazama selo Kolotilovka u Belgorodskoj oblasti, izjavio je danas šef belgorodskog regiona Vjačeslav Gladkov. "Selo Kolotilovka, okrug Krasnojaruški, napale su ukrajinske oružane snage uz pomoć dronova kamikaza", napisao je on na Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, u napadu nije bilo žrtava, a oštećen je objekat komunikacione infrastrukture. Selo Kolotilovka nalazi se na pola kilometra od granice Rusije i Ukrajine. Ukrajinske snage prethodno su napale dronom kamikazom predgrađe sela Novostrojevka-Vtoraja u Belgorodskoj oblasti, saopštio je Gladkov.

"DODAĆEMO JOŠ AKTIVNOSTI, OVO SE OČEKUJE U JANUARU I FEBRUARU" Zelenski se obratio Ukrajincima i poslao poruku (VIDEO)

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski se oglasio na društvenim mrežama

"Ukrajina je i dalje na levoj obali Dnjepra"

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Ukrajina i dalje prisutna na levoj obali reke Dnjepar i da je nastavila da odbija ruske napade uprkos "logističkim problemima".

Ukrajinski dron oštetio gasovod u selu u blizini Belgoroda

Ukrajinske snage napale su dronom kamikazom predgrađe sela Novostrojevka-Vtoraja u Belgorodskoj oblasti, saopštio je šef regiona Vjačeslav Gladkov. "Predgrađe sela Novostrojevka-Vtoraja, gradski okrug Grajvoronski, napale su ukrajinske oružane snage pomoću drona kamikaze.

Nakon njegovog pada i naknadne detonacije, oštećen je gasovod", napisao je on na Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

Rumunske kamiondžije deblokirale punkt Porubne na granici sa Ukrajinom

U potpunosti je deblokirano kretanje teretnog transporta na punktu Porubne na granici sa Rumunijom, saopštila je Državna granična služba Ukrajine.

Rumunski poljoprivrednici završili su protest na kontrolnom punktu Diakove-Halmeu, gde je takođe nastavljen prolazak kamiona, navela je rumunska carina.

Džonson veruje da Tramp neće odbaciti Ukrajinu, ako bude izabran

Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je da Donald Tramp, ako bude izabran za predsednika Sjedinjenih Država ove godine, neće prestati da pruža pomoć Ukrajini.

- Pošto je shvatio, kao što sigurno jeste, da nema posla sa Putinom, mislim da postoje dobre šanse da se udvostruči i završi ono što je započeo, dajući im ono što im je potrebno da pobede - napisao je Džonson za "Dejli mejl".

Bivši britanski premijer je podsetio da je Tramp 2014. godine, nakon ruske invazije bio jedan od prvih lidera koji je Ukrajincima obezbedio protivtenkovske raketne sisteme "javelin", koji su – zajedno sa britanskim NLAV – bili "toliko vredni za Ukrajince u bici za Kijev".

Ruska pešadija napada Avdejevku i Novomihajlovku

Rusi fokusiraju svoje jurišne i ofanzivne operacije ka Avdejevki i Novomihajlovki, raspoređujući pešadijske jedinice bez ikakvog pokrića oklopnim borbenim vozilima, saopštio je pukovnik Aleksandar Štupun, portparol Grupacije trupa Tavrija.

PVO Ukrajine oborila četiri drona "šahed"

Protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći četiri od sedam bespilotnih letelica "šahed" u četiri regiona Ukrajine, saopštile su Oružane snage te zemlje.

Snage PVO su dejstvovale u oblastima Odesa, Nikolajev, Čerkasi i Hmeljnicki.

Ruske snage gađale Kupijansk

Ruske trupe su jutros granatirale Kupjansk u oblasti Harkov iz artiljerije, oštetivši stambenu zgradu, saopštio je na Telegramu Oleh Sinjehubov, načelnik Harkovske oblasne vojne uprave.

- Oštećen je stambeni objekat. Na krovu je pronađena neeksplodirana granata. Nisu prijavljene žrtve - napisao je Sinjehubov.

Kijev: Ruski raketni nosač s osam "kalibra" u Crnom moru

Ukrajinske pomorske snage saopštile su da su dva ruska ratna broda raspoređena u Crnom moru, uključujući jedan nosač krstarećih raketa "kalibr", s ukupnom salvom do osam projektila, prenosi Ukrinform.

Takođe, Rusija je, kako se navodi, rasporedila jedan ratni brod u Azovsko, a jedan u Sredozemno more.

Bela kuća upozorava Kongres na brzi poraz Ukrajine bez pomoći

Zvaničnici Bele kuće upozorili su članove američkog Kongresa da će Ukrajina biti poražena u roku od nekoliko nedelja ili meseci ukoliko Vašington ne pruži Kijevu novi paket vojne pomoći, javio je En-bi-si njuz, pozivajući se na izvore.

Saradnici predsednika Džozefa Bajdena otvoreno su rekli zakonodavcima na privatnom sastanku u sredu da bi Rusija mogla da pobedi u ratu za nekoliko nedelja, u najboljem slučaju, mesecima, ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini narednih dana

Bela kuća je takođe zabrinuta da bi izgledi da Bajden odustane od obećanja da će Sjedinjene Države podržavati Kijev „koliko god bude potrebno“ mogli da utiču na poverenje u sposobnost Vašingtona da ispuni svoje obaveze od strane njegovih ključnih saveznika, posebno južnog Koreje i Japana, prenosi TV kanal.

Istovremeno, kako je preneo Blumberg, Bajden je izrazio nadu da će Senat već sledeće nedelje moći da razvije zakon o granici koji će zadovoljiti i demokrate i republikance.

Republikanci su u Kongresu tražili oštrije imigracione mere u zamenu za podršku paketu od 110 milijardi dolara koji uključuje sredstva za vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu. 

- Mislim da ćemo sledeće nedelje, barem u Senatu, moći nešto da smislimo - poručio je Bajden.

Lukašenko: Putin mi je dao nuklearne rakete

Rusija je o svom trošku isporučila Belorusiji taktičke nuklearne rakete kompleksa Iskander, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom posete fabrici automobila u regionu Minska, prenele su Ria Novosti, precizirajući da njegove reči prenosi predsednička pres služba.

- Moramo da se zahvalimo Rusima: mnogo su nam pomogli prošle godine. Ovde čak i ne govorim o nuklearnom oružju koje je svakog postavilo na svoje mesto. Dobili smo od Rusa, za njihov novac, iako im plaćamo druge račune, sisteme kao što je Iskander - rekao je beloruski lider..

Zelenski pozvao Trampa u Kijev da zaustavi rat za 24 sata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Kijev, ali pod uslovom da može da zaustavi rat sa Rusijom u roku od 24 sata, kao što je pre neki dan obećao.

- Donalde Tramp, pozivam vas u Ukrajinu, u Kijev. Dakle, ako možete da zaustavite rat za 24 sata, mislim da će to biti dovoljno da dođete - rekao je Zelenski u intervjuu za britanski kanal Channel 4 News,  prenosi Unian.

Konkretno, Trampova ideja da se brzo okonča rat u Ukrajini izaziva zabrinutost Zelenskog.

- On kaže da će sam donositi odluke - o Rusiji i ne govorim - bez obe strane, odnosno bez nas. To sugeriše, da ako njegova ideja, koju niko nije čuo, ne funkcioniše za nas, naše ljude, onda će on u svakom slučaju učiniti sve da svoju ideju sprovede u delo. I to me malo brine - izjavio je Zelenski.

Pariz demantuje Moskvu da u Ukrajini ima plaćenike

Francuske vlasti su demantovale izjavu Ruske Federacije da je tokom nedavnog udara na Harkov ubijeno na desetine "francuskih plaćenika“ koji su se borili za Oružane snage Ukrajine.

- Francuska nema plaćenike u Ukrajini ili bilo gde drugde, za razliku od nekih - saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Navode Rusije nazvali su "grubom manipulacijom“.

Istovremeno, francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu rekao je da se Francuzi bore u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, "postoje francuski civili koji su otišli ​​da se bore u Ukrajinu u ukrajinskoj vojnoj uniformi“.

- Ne možemo da ih zabranimo, mi smo i dalje demokratija. Ovi ljudi po definiciji nemaju veze sa francuskim oružanim snagama, nemaju francuske vojne uniforme i nisu povezani sa francuskim vojnim institucijama - istakao je šef francuskog ministarstva odbrane. 

IAEA: Ponovo minirana nuklearna elektrana u Zaporožju

Ruske snage ponovo su minirale Zaporožsku nuklearnu elektranu duž njenog perimetra, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

- Mine duž perimetra ZNPP, u tampon zoni između unutrašnje i spoljašnje ograde objekta, koje je ranije identifikovao tim IAEA i koje su uklonjene u novembru 2023. godine, sada su ponovo na svom mestu. Ovo je zabranjeno područje nedostupno operativnom osoblju postrojenja - navodi se u izveštaju.

Takođe,  podseća se da je ove nedelje nekoliko sati nestalo rezervnog napajanja energetskih jedinica. Uzrok se istražuje.

Ruska PVO uništila ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su jutros ukrajinski dron iznad teritorije Brjanske oblasti u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane te države.

Guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz napisao je na Telegramu da nije bilo povređenih niti štete.

Operativne i hitne službe stigle su na lice mesta, naveo je Bogomaz, prenosi  RIA Novosti.

Od kada je napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o ukrajinskim napadima dronovima i raketama na centralne i pogranične oblasti Federacije.

Zelenski pozvao Trampa u Kijev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Kijev, ali pod uslovom da Tramp može da zaustavi rat sa Rusijom u roku od 24 sata, kao što je svojevremeno obećao.

Zelenski je u intervjuu za britanski kanal Channel 4 News rekao da Tramp može da poseti Kijev ako može da zaustavi rat za 24 sata, dodajući da želi da sazna kakvu formulu za okončanje rata ima bivši američki predsednik, prenosi Politiko.

 

Probijene linije odbrane kod Avdijivke

Ruske trupe uspele su prema nezvaničnim informacijama da probiju ukrajinsku odbranu i prodru u opkoljenu Avdijivku!

Pojedini ukrajinski kanali na Telegramu upozoravaju da se situacija u strateški ključnom gradu u Donjeckoj oblasti u prethodna 24 sata značajno pogoršala za Kijev.

Odbrana Baltika

Prethodno je u velikom skladištu nafte u ruskom regionu Brjansk izbio požar, koji je lokalizovan, nakon što je vojska u tom području oborila ukrajinski dron. Ruski zvaničnik rekao je i da je u četvrtak Ukrajina pokušala, ali nije uspela, da pogodi ruski naftni terminal u Baltičkom moru dronom.

Kremlj je saopštio da nema izgleda za obnovu sporazuma o crnomorskom žitu i da alternativni putevi za otpremu ukrajinskog žita nose ogromne rizike. Prvobitni sporazum, koji je omogućio siguran izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora, istekao je prošle godine nakon što je Moskva odbila da ga obnovi, rekavši da su njeni zahtevi za izvozom sopstvene hrane i đubriva ignorisani.

Dok traju borbe u Ukrajini, Estonija, Letonija i Litvanija postigle su sporazum o stvaranju "odbrambene linije" na granici sa Rusijom, saopštilo je estonsko Ministarstvo odbrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading