Napad na pijacu
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Moskva i Kijev pojačali su vazdušne napade i kontranapade na frontu u Ukrajini i ruskim pograničnim mestima.

Ruske snage pogodile su skladišta municije i goriva za vojnu opremu ukrajinskih snaga bezbednosti u Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

BLOG UŽIVO: 

Napad u Donjecku

 

 

Minimum troje civila je poginulo nakon što je ukrajinska vojska danas nanela udar na centar Donjecka, napisao je lider Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin na Telegramu.

 

Produžene sankcije protiv Rusije

Savet Evropske unije doneo je odluku da se ekonomske sankcije protiv Rusije produže na pola godine – do 31. jula 2024. godine, navodi se u izjavi Saveta EU.

Sankcije su uvedene još 2014. godine i nekoliko puta su produžavane.

Sud u Hagu najavio za petak odluku o tužbi Ukrajine protiv Rusije

 

Međunarodni krivični sud u Hagu (ICJ) u petak će doneti odluku da li će saslušati tužbu Ukrajine protiv Rusije za kršenje međunarodnog prava. Ukrajina je istakla da Rusija tvrdi da je pokrenula invaziju na Ukrajinu da bi zaustavila navodni genocid koji sprovode ukrajinske snage, prenosi Rojters.

Zvanični Kijev optužuje Rusiju da krši Konvenciju o genocidu iz 1948. godine time što tvrdi da je invazija opravdana jer zaustavlja navodni genocid nad građanima istočne Ukrajine koji govore ruskim jezikom.

Tokom granatiranja Donjecka poginula tri civila

U granatiranju Kalinjinskog okruga Donjecka iz višestrukih raketnih sistema poginula su tri civila i još jedna osoba, napisao je gradonačelnik administrativnog centra samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

"Prema preliminarnim podacima, kao rezultat granatiranja Kalinjinskog okruga, tri osobe su poginule, a jedna je ranjena.

U toku je identifikacija", naveo je Kulemzin, prenela je agencija RIA Novosti. 

Dve strane ipak komuniciraju oko razmene zarobljenika

 

Predstavnik glavne obaveštajne agencije UKrajine Andrij Jusov izjavio da će se uskoro možda obaviti nova razmena zarobljenika.

On je podsetio da je obaranje "Iljušina - 76" za kog je Moskva navela da je u njemu bilo 65 ratnih zarobljenika Ukrajine privremeno prekinuta, ali da obe strane u ratu nastavljaju komunikaciju po tom pitanju.


Zbog toga, kako dodaje, očekuje da će se u nekom momentu u budućnosti, razmena nastaviti.

Najnovije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Na kupjanskom pravcu su jedinice Zapad oslobodile naselje Tabajevka u Harkovskoj oblasti. Odbijena su tri napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske. Neprijatelj je izgubio oko 30 vojnika, dva oklopna vozila, tri pikapa i haubicu „Msta-B“.
Na krasnolimanskom pravcu su jedinice grupe Centar poboljšale položaje i porazile jurišne grupe ukrajinske vojske u naseljima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio oko 280 vojnika, tenk i tri automobila.
Jedinice ruske vojske su na donjeckom pravcu odbile šest napada mehanizovane brigade ukrajinske vojske u naseljima u DNR-u. Neprijatelj je izgubio oko 210 vojnika, dva pikapa, dve haubice D-30 i protivtenkovski top „rapira“.
Na južnodonjeckom pravcu su jedinice Istok odbile napade ukrajinske vojske u naselju Prijutno u Zaporoškoj oblasti. Neprijatelj je izgubio oko 90 vojnika i dva automobila.
Ruska vojska je na hersonskom pravcu porazila ukrajinsku vojsku. Neprijatelj je izgubio oko 40 vojnika i četiri automobila. Oštećeno je skladište raketno-artiljerijskog naoružanja i goriva, kao i vojska i vojna tehnika u 109. rejona.
PVO sredstva su uništila američki sistem „hajmars“. Uništeno je 34 dronova u naseljima Luganske Narodne Republike, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije je uništeno: 568 aviona, 265 helikoptera, 11.345 dronova, 456 raketnih kompleksa, 14.817 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozil, 1.211 višecevnih bacača raketa, 7.892 oruđa i minobacača, kao i 18.007 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.

U Kijev stižu generalni inspektori ključnih američkih agencija

 

Generalni inspektori ključnih američkih agencija, uključujući Ministarstvo odbrane, Stejt department i Agenciju za međunarodni razvoj (USAID), doputovala su u Kijev, gde će razgovarati o kontroli raspodele pomoći koju dobija Ukrajina, saopštila je ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink.

"Njihovi sastanci sa implementatorima, partnerima i ukrajinskom vladom doprinose nadzoru američke pomoći Ukrajini", napisala je ambasadorka na društvenoj mreži Iks na engleskom i ukrajinskom.

Sijarto u poseti Ukrajini

Mađarski ministar spoljnik poslova Peter Sijarto počeo je posetu Ukrajini. 

Najavaljeno je da će se Sijarto sastati sa šefom diplomatije Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Putin i zvanično registrovan kao predsednički kandidat

Centralna izborna komisija saopštila je da je Vladimir Putin registrovan je kao kandidat za predsedničke izbore.

Izbori u Rusiji održavaju se od 15. do 17. marta.

Rusi tvrde da su zauzelo selo u Harkovskoj oblasti, Ukrajinci demantuju

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Tabajevka u Harkovskoj oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Na kupjanskom pravcu, aktivnim dejstvima jedinica grupe Zapad oslobođeno je naselje Tabajevka, u Harkovskoj oblasti", navedeno je saopštenju, prenose ruski mediji. Šef komunikacija kopnenih snaga Ukrajine Volodimir Fitjo, odbacio je, međutim, ove tvrdnje Rusije, rekavši da ti navodi "ne odgovaraju stvarnosti".

Boka: Mađarska neće podleći ucenama EU po pitanju Ukrajine

Mađarska vlada neće podleći ucenama, izjavio je danas mađarski ministar za za evropske poslove Janoš Boka komentarišući navode Fajnenšel tajmsa da EU planira da sabotira mađarsku ekonomiju i uskrati finansiranje Budimpešti, ako se na samitu lidera Unije 1. februara ne usvoji odluka o finansijskoj pomoći Ukrajini.

Boka je na Fejsbuku naveo da ovakvi izveštaji "podržavaju tvrdnju mađarske vlade da Brisel koristi pristup finansiranju za vršenje političkog pritiska". On je istakao da Budimpešta ne povezuje podršku Ukrajini sa pristupom fondovima EU i odbacuje mogućnost da drugi to učine, prenosi mađarski MTI.

Gubernator: Sprečen napad dronom na rafineriju nafte u Jaroslavlju

Sistemom elektronske borbe sprečen je napad drona na rafineriju nafte Slavnjeft - JANOS u Jaroslavlju, izjavio je gubernator ruske Jaroslavske oblasti Mihail Jevrajev.

On je na Telegramu napisao da nije bilo povređenih niti je izbio požar.

Na licu mesta su agencije za sprovođenje zakona i specijalne službe, prenosi Interfaks. Slavnjeft - JANOS jedno od najvećih preduzeća u Rusiji za proizvodnju naftnih derivata. Jaroslavlje se nalazi oko 250 kilometara severoistočno od Moskve.

Zelenski: Ako podrška SAD bude obustavljena, Evropa neće uspeti sama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da, ako Sjedinjene Američke Države obustave pomoć Ukrajini, Evropa neće uspeti sama da nadomesti tu prazninu, ali navodi da veruje da se to neće dogoditi. 

Zelenski je u intervjuu nemačkoj televiziji ARD, odgovarajući na pitanje šta bi se desilo ako bi SAD prestale da pomažu Ukrajini i da li bi Evropa uspela da popuni takvu prazninu, rekao da veruje da se to neće desiti i da Evropa neće ostati sama.

Granatiran Herson, odjekuju eksplozije

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage granatirale Herson, kao i da u gradu odjekuju eksploije.

"U Hersonu se čuju eksplozije, Vojska Ruske Federacije puca sa privremeno okupirane leve obale", rekao je načelnik gradske vojne uprave u Hersonu Roman Mročko.

Stoltenberg pozvao SAD da nastave da šalju pomoć Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je SAD da nastave da šalju pomoć Ukrajini, ocenivši da će Peking i "druge autoritarne sile biti ohrabrene" ako ruski predsednik Vladimir Putin "dobije ono što želi".

"Važno je da Ukrajina dobija stalnu podršku jer moramo da shvatimo da se to pomno prati u Pekingu", rekao je Stoltenberg za Foks njuz.

Ruske snage pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine

Ruske snage pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine na više pravaca, a najteža situacija je na pravcu ka Marjinki i Avdejevki, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Rusija: Sistem PVO uništio ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sistem protivvazdušne odbrane uništio ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti.

Brjanska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading