Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Zapad se sprema da imenuje specijalnog izaslanika za Ukrajinu koji će lobirati za „ispravne odluke“ u Kijevu, citira pres biro Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije izjavu direktora Sergeja Nariškina.

- Prema dobijenim informacijama, SAD i Velika Britanija ubeđuju druge države G7 da uspostave mesto „specijalnog izaslanika“ za Ukrajinu. Pretpostavlja se da će on imati stalan pristup predsedniku Volodimiru Zelenskom i znati za sve njegove planove. „Specijalni izaslanik“ će takođe morati da blokira neusklađene sa Vašingtonom i Londonom korake ukrajinskog rukovodstva, predlažući umesto njih ispravna, sa stanovišta Anglosaksonaca, rešenja“, navodi se u poruci.

Zapad tako nastavlja da jača mehanizme direktne spoljne kontrole teritorije koju kontroliše kijevski režim, naglasio je Nariškin.

"Ističe se Jens Stoltenberg"

Prema obaveštajnim podacima, rusofobično nastrojeni političari se bore za ulogu „guvernera“, među njima se ističe generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg .

Direktor Spoljne obaveštajne službe visoko ocenjuje verovatnoću da imenovanje takvog specijalnog izaslanika neće dovesti do željenih rezultata u Vašingtonu i Londonu. Napominje se da ko god da zauzme ovu poziciju, malo je verovatno da će moći dugo da „ostane na površini u kijevskoj močvari međusobne mržnje, intriga, obmana, laskanja i izdaje“.

Zapad uzima u obzir da su mnogi Ukrajinci počeli da shvataju neminovnost ostvarivanja ciljeva Rusije u Ukrajini, naglasio je šef obaveštajne službe. S tim u vezi, SAD i Velika Britanija su počele da strahuju od izdaje predstavnika kijevske elite, koji bi mogli da pokušaju da „igraju unapred” prelazeći na stranu budućih pobednika. Takvi strahovi su potpuno opravdani, zaključio je Nariškin, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading