Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Moskva je saopštila da je ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdejevkom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao vojnicima.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba rekao da je situacija s količinom i snabdevanjem Ukrajine oružjem "loša".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je NATO vojno jači od Rusije.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Stižu dronovi iz Francuske

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni rekao je danas da će Francuska poslati Ukrajini dronove-kamikaze. On je istakao da Francuska razvija dronove kamikaze, koji su trenutno u eksperimentalnoj fazi.

"Narednih nedelja, Ukrajina će biti među prvima koja će dobiti ove bespilotne letelice. To je ujedno i prilika za borbeno testiranje nove generacije oružane opreme", rekao je Lekorni za ''Žurnal di dimanš'', prenela je agencija RBC-Ukrajina..

Zelenski: Bezbednosni sporazumi dogovoreni s nekoliko zemalja

Ukrajina je dogovorila bezbednosne sporazume sa još nekoliko zemalja, izjavio je predsednik  Volodimir Zelenski u komentaru za TV kanal Inter, prenosi Ukrinform.

"Postoje tri sporazuma, vodili smo razgovore sa još nekoliko zemalja. Postignuto je još nekoliko sporazuma, a mi ćemo povećati bezbednosne garancije“, rekao je Zelenski.

Naglasio da su već potpisani sporazumi sa Francuskom i Nemačkom, moćno oruđe za podršku Ukrajini. 

 

Novi snimak bekstva jedinica Oružanih snaga Ukrajine iz Avdejevke (VIDEO)

 

 

Snimak uništavanja borbenih vozila pešadije ukrajinskih trupa tokom bekstva iz Avdejevke (VIDEO)

 

https://t.me/vestisafronta/24689

 

U Zaporoškoj oblasti stabilno, Ukrajina drži svoje pozicije

Situacija u sektoru Zaporožja je stabilna, a odbrambene snage Ukrajine drže svoje pozicije, saopštio je portparol Operativno-strateške grupe trupa "Tavrija" Dmitro Lihovij.

Dodao je da bi ruskim snagama u toj oblasti bilo veoma teško da probiju ukrajinsku odbranu, zbog posebnih prirodnih uslova i utvrđenja koja su tamo izgrađena.

Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 1.500 ljudi tokom odbrane Avdejevke. Ruska vojska napredovala 8,6 kilometara;

Ukrajinske oružane snage izgubile su više od 190 vojnika na južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije pogodile su kontrolni centar 31. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Želanskog DNR, skladišta goriva i municije;

Ruske oružane snage na donjeckom pravcu poboljšale su položaje duž linije fronta;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 100 vojnika na krasnolimanskom pravcu;

Ruske PVO snage oborile su 105 dronova Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske trupe na hersonskom pravcu zauzele su povoljnije položaje i porazile ukrajinske oružane snage u četiri regiona;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 40 vojnika na kupjanskom pravcu.

Peskov: Naše jedinice nastavljaju ofanzivu

"U ovom trenutku ministar odbrane (Sergej Šojgu) i načelnik Generalštaba (Valerij Gerasimov) izveštavaju predsednika Putina da naše jedinice nastavljaju ofanzivu i ne dozvoljavaju neprijatelju da se učvrsti na novim linijama“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusi napredovali i nakon zauzimanja Andejevke

Ruske oružane snage su, tokom zauzimanja Avdejevke u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), napredovale gotovo devet kilometara duboko u položaje ukrajinskih oružanih snaga, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju o rezultatima specijalne vojne operacije prethodnog dana, navodi da su ruske snage 17. februara preuzele potpunu kontrolu nad Avdejevkom i napredovale 8,6 kilometara, prenela je agencija RIA Novosti. Ističe se da sada ukupna površina teritorije pod kontrolom ruske vojske iznosi 31,75 kvadratnih kilometara.

Ministarstvo tvrdi i da je ukrajinska strana izgubila više od 1.500 vojnika.

 

VIORI SE RUSKA ZASTAVA! 

 

 

SIRSKI IPAK PREVARIO UKRAJINSKU VOJSKU? Namerno je zakasnio sa važnom naredbom

Ruske jedinice grupe trupa "Centar" pod komandom general-pukovnika Andreja Mordvičova preuzele su punu kontrolu nad gradom, linija fronta se udaljila od Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska: Situacija kod Avdejevke se, nakon povlačenja, stabilizovala

Situacija se donekle stabilizovala na istočnom frontu kod Avdejevke, nakon povlačenja ukrajinskih snaga u subotu, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij.

On je rekao da su ukrajinske snage pretrpele gubitke tokom povlačenja, ali da su gubici bili "minimalni, uzimajući u obzir okolnosti", prenosi Rojters. Zvaničnici Oružanih snaga Ukrajine saopštili su juče da su ukrajinske trupe napustile Avdejevku, jer je glavni cilj očuvanje ukrajinskih života.

Ruski napadi na Ukrajinu

Printscreen

 

 

Gori NATO oružje 

 

 

Putin: Sve što se dešava oko Ukrajine za Rusiju je pitanje života i smrti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je sve što se dešava oko Ukrajine za Rusiju pitanje života i smrti, sudbina zemlje, dok je za Zapad to samo pitanje njihove taktičke pozicije. Putin je u intervjuu za TV Rusija 24, osvrćući se na istorijski deo svog intervjua američkom novinaru Takeru Karlsonu, rekao da je važno da i ruski, a još više slušaoci i gledaoci u inostranstvu, shvate koliko je za Rusiju osetljivo i važno sve što se dešava na ukrajinskom pravcu, prenosi RIA Novosti.

"Za njih (Zapad) ovo je poboljšanje taktičke pozicije. Ali za nas je ovo sudbina, ovo je pitanje života i smrti", istakao je Putin. On je tako odgovorio na pitanje o delu svog nedavnog intervjua koji je dao Karlsonu, a koji je posvetio istoriji, odnosno poreklu ruske državnosti.

Oleščuk: Ukrajinska PVO oborila još jedan ruski avion Suhoj-34 i 12 dronova

Ukrajinska PVO oborila je ruski borbeni avion Suhoj-34, izjavio je danas komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

Prema njegovim rečima, ukrajinska PVO je oborila i 12 ruskih dronova i krstareću raketu X-59, prenosi Rojters.

V. Britanija: Vizna pravila za Ukrajinu biće produžena za 18 meseci

Ukrajinci koji su došli u Veliku Britaniju nakon ruske invazije na Ukrajinu moći će da podnesu zahtev za produženje vize za dodatnih 18 meseci, saopštila je danas britanska vlada.

Od izbijanja sukoba u Ukrajini oko 200.000 Ukrajinaca i članova njihovih porodica došlo je u Veliku Britaniju, navodi BBC.

Kako je navedeno, svim novopristiglim Ukrajincima biće odobravan trogodišnji boravak, što znači da prve izdate vize prestaju da važe u martu 2025. godine, ali britanska vlada je potvrdila da će svima koji dođu iz Ukrajine pružiti "sigurnost i stabilnost".

Regionalni zvaničnik: Dve osobe ubijene u ruskom napadu na Kramatorsk

U ruskom udaru na Kramatorsk, u Donjeckoj oblasti, ubijene su dve osobe, saopštio je šef vojne regionalne administracije Vadim Filaškin, prenosi Ukrinform.

Spasioci su pronašli dve osobe pod ruševinama. Izvučeno je telo 23-godišnjaka, napisao je Filaškin na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading