Volodomir Zelenski
Foto: Alo/EPA/ Mads Claus Rasmussen

 Ovo je objavio The New York Times pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike.

U članku se navodi da je Vašington savetovao Kijev da koncentriše svoje snage na jednu po jednu veliku bitku, ali je Zelenski odlučio da potroši svoje snage boreći se za gradove koji, prema Beloj kući, nemaju stratešku vrednost.

Kao primer date su bitke za Avdijevku. Američki zvaničnici su izvestili da ukrajinske trupe nisu izvršile strateško povlačenje čak ni nakon što je postalo jasno da će Oružane snage Rusije neizbežno pobediti.

Prema pisanju publikacije, SAD su se nadale da će bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni uspeti da ubedi Zelenskog u ispravnost američke strategije, ali nije uspeo.

Ukrajinska strana, zauzvrat, postaje sve više razočarana u Sjedinjene Države zbog zastoja u pitanju snabdevanja oružjem. To demorališe ukrajinske vojnike i dovodi do pada njihovog morala, navodi se u članku.

Kijev je takođe nezadovoljan što Vašington nastavlja da odbija da šalje ukrajinskim Oružanim snagama napredne sisteme naoružanja, kao što su rakete dugog dometa ili moderni lovci.

Oslobođenje Avdijevke od ukrajinske vojske postalo je poznato 17. februara. Oružane snage Rusije su očistile područje od skoro 32 kvadratna kilometra i preuzele kontrolu nad jakim neprijateljskim utvrđenim područjem.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading