Ukrajina
Foto: AP/Matthias Schrader (STF)

RNBO je vijeće ministara i najviših zvaničnika odgovornih za cjelokupnu sigurnost, policiju i vojna pitanja.

Zvanično vođa ovog saveta je Zelenski, međutim, u svakodnevnim operacijama, njime upravlja sekretar koji je imenovao predsednik – koji će sada biti Litvinjenko, piše Kijev post.

Šta znamo o njemu?

Oleksandar Litvinjenko, 52, dobro je pripremljen za svoju poziciju, rekli su izvori Kiiv Posta.

Ima široko obrazovanje. Nakon diplomiranja na Kijevskom nacionalnom univerzitetu, stažirao je u Kanadi, Nemačkoj i na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu.

Jedna tačka u Litvinjenovoj biografiji – da je studirao na ruskoj FSB akademiji (moderni ekvivalent KGB-u) od 1989. do 1994. – izazvala je prilično zabrinutost javnosti i optužbe na društvenim medijima, ali prigušen odgovor opozicionih političara.

„Kada je radio kao zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost u vreme [bivšeg predsednika Petra] Porošenka, mislili smo da je ovo najviša pozicija koju će dostići – ništa više – zbog toga što je studirao na Akademiji FSB“, rekao je Kijev. Post izvor je rekao.

Međutim, oni sa kojima je Kiiv Post razgovarao, a koji su upoznali Litvinjenka – koji je služio na različitim rukovodećim pozicijama poslednjih 10-15 godina – opisali su ga kao profesionalnog, iskusnog i patriotskog.

„Kritike o njegovom FSB iskustvu izgledaju tako smešno i glupo“, rekao je za Kiiv Post Dmitro Jarovi, vanredni profesor na Kijevskoj školi ekonomije i jedan od Litvinjenkovih učenika. „Radio je za četiri predsednika i prošao toliko provera od strane različitih obaveštajnih službi da je smešno [dovoditi u pitanje njegov patriotizam]. Nikada od bilo koga ko je radio sa njim nisam čuo ništa osim poštovanja za njegov profesionalizam.”

U prvoj deceniji 2000-ih, Litvinjenko je služio na različitim pozicijama u RNBO i Službi bezbednosti Ukrajine (SSU) – što je nešto poput ukrajinskog ekvivalenta CIA u SAD. Takođe je radio kao profesor međunarodnih odnosa na Kijevskom nacionalnom univerzitetu.

Zatim je od 2010. do 2014. bio zamenik direktora Nacionalnog instituta za strateške studije – koji konsultuje kabinet predsednika.

Artem Bidenko, bivši sekretar ukrajinskog Ministarstva informisanja (sada Ministarstvo kulture i informisanja) uporedio je Litvinjenka sa bivšim ukrajinskim sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Volodimirom Horbulinom – koji je imao ogroman uticaj na ukrajinsku političku politiku – obojica stranih i domaćih.

„On je briljantan analitičar, uvek uđe što je moguće dublje u bilo koji problem, kao Horbulin 90-ih“, rekao je Bidenko za Kiiv Post.

Bivši zamenik ministra informisanja Dmitro Zolotuhin rekao je za Kiiv Post da Litvinjenko ima veštine u globalnoj analizi i donošenju odluka.

„Svi visoki zvaničnici iz različitih resora i ministarstava ga poštuju kao čoveka širokih pogleda“, rekao je Zolotuhin.

U kancelariji

Od 2014. do 2019. Litvinjenko je bio zamenik sekretara RNBO, što mu je omogućilo da se upozna sa kancelarijom koju sada vodi. Za to vreme upoznao je Denisa Jermaka, brata šefa kabineta predsednika Andrija Jermaka, za koga se misli da je drugi najmoćniji čovek u Ukrajini posle Zelenskog.

Prema istrazi novinske publikacije Babel, Litvinjenko je 2015. i 2019. imenovao Denisa za svog savetnika.

Zatim, 2019. godine, nakon što je Zelenski postao predsednik, Litvinjenko je unapređen u direktora Nacionalnog instituta za strateške studije.

A 2021. godine imenovan je za šefa ukrajinske spoljne obaveštajne službe.

Izvori Kiiv Posta rekli su, međutim, da Litvinjenkova veza sa Jermakom nije dovela do napretka njegove karijere, jer to što je u dobrim odnosima sa najvišim zvaničnicima nije dovoljno za postizanje visoke pozicije, posebno tokom rata.

„Sekretar Saveta bezbednosti ima mnogo odgovornosti i dužnosti. On vodi svu analitiku Štaba vrhovnog komandanta. On priprema nacrte odluka i projekte za poboljšanje sankcija, što je sada veoma neophodno“, rekao je Zolotuhin.

Zolotuhin je rekao da je Litvinjenko trenutno najbolje pripremljen specijalista za taj posao.

Bidenko je takođe rekao Kijev postu da je ovo imenovanje bilo veliko iznenađenje za sve. To potvrđuju izvori Kiiv Posta u Predsedništvu.

Sada, kako je rekao Bidenko, Zelenski verovatno očekuje više inicijative od Litvinjenka i manje publiciteta.

„Bio je previše javan. Litvinjenko mora više da radi [u kancelariji]“, rekao je izvor Kiiv Post.

Litvinjenko je uglavnom izbegavao reflektore, retko dajući javne komentare u poslednjih 15 godina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading