bela kuća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ona je komentarisala izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je pozvao saveznike Alijanse da razmotre da li Ukrajini treba omogućiti da zapadnim oružjem vrši udare na vojne ciljeve koji se nalaze na međunarodno priznatoj teritoriji Ruske Federacije.

„Veoma smo zahvalni našim saveznicima u NATO-u, više od 50 zemalja, koji su uspeli da se ujedine i podrže Ukrajinu u njenoj borbi za sopstvenu suverenu teritoriju. Ne želimo, iskreno, da se ova situacija u Ukrajini pogorša u bilo kom obliku“, rekla je Žan Pjer.

Prema njenim rečima, visoki predstavnici vašingtonske administracije „jasno su izneli američki stav u vezi sa korišćenjem vojne pomoći pružene Kijevu“.

Američka izvršna vlast, dodaje sekretarka Bele kuće, smatra da je važno da Kongres odobri dodatna izdvajanja za pomoć Ukrajini u aprilu kako bi ta država „nastavila da brani svoju demokratiju“.

„Želimo da se ovo nastavi. Verujemo da Ukrajina treba da ima sve što joj je potrebno za samoodbranu i to je naša pozicija“, zaključila je Žan-Pjer.

Među zapadnim zemljama koje isporučuju oružje Ukrajini, ne postoji konsenzus o ograničenjima njegove upotrebe.

Portparol Pentagona Patrik Rajder izjavio je da SAD ne pružaju pomoć Kijevu u upotrebi američkog naoružanja van Ukrajine, ali je istovremeno, kako je objavio „Njujork tajms“, pozivajući se na svoje izvore, američki državni sekretar Antoni Blinken, nakon nedavne posete Kijevu, poručio je da namerava da predloži predsedniku Džozefu Bajdenu da ukine zabranu ukrajinskih udara američkim oružjem na teritoriju Rusije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading