"OBORENA DVA AVIONA MIG-29"! Rumunija razmatra snabdevanje Kijeva moćnim oružjem
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Moskva je navela da su svi ciljevi pogođeni, a da je udar bio odgovor na pokušaj Kijeva da ošteti ruske energetske objekte.

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da "ruski teroristi razumeju samo jezik sile", potvrdivši da su okupatori upotrebili veliki arsenal oružja. Premijer Mađarske Viktor Orban je u obraćanju u Budimpešti poručio da Evropa mora da bude sprečena da uđe u rat.

Kraj bloga

Ukrajinski vojnik koristi američki Džavelin (VIDEO)

 

 

Rusi: Uništena raketa "Neptun"

Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinsku protivbrodsku raketu "Neptun" i tri bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Rusko MO: Rusija oborila dva ukrajinska aviona MiG-29

Ruski PVO sistemi oborili su dva aviona MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije.

Rumunija razmatra snabdevanje Kijeva sistemom "patriot"

Bukurešt razmatra opremanje Ukrajine naprednim odbrambenim sistemima "patriot" za suprotstavljanje ruskim napadima. Međutim, predsednik Klaus Johanis je objasnio da bi za takvu odluku bilo potrebno odobrenje autonomnog administrativnog organa odgovornog za koordinaciju aktivnosti nacionalne odbrane i bezbednosti, Vrhovnog saveta nacionalne odbrane.

Premijer Marsel Čolaku istakao je važnost uključivanja stručnjaka i donošenja odluka putem odgovarajućih institucionalnih kanala, jer to utiče na odbranu Rumunije i odnose sa NATO saveznicima.

Rumunija je 2017. godine potpisala ugovor o kupovini sedam sistema protivvazduhoplovne odbrane "patriot" od Sjedinjenih Država, u vrednosti od 3,9 milijardi dolara. Od 2024. godine, samo jedan od ovih sistema je u funkciji u Rumuniji.

Serija eksplozija u Belgorodu

U ruskom gradu Belgorodu jutros je odjeknula serija eksplozija, nakon što je proglašena vazdušna opasnost, javlja RIA Novosti.

U gradu se čulo više eksplozija različitog intenziteta i zatresla su se stakla na zgradama.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov saopštio je da je nakon napada ukrajinskog drona izbio požar na krovu poslovne zgrade u jednom selu u toj oblasti.

Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Tajani: Šolcova odluka o korišćenju nemačkog oružja može dovesti do Trećeg svetskog rata

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani upozorio je da odluka nemačkog kancelara Olafa Šolca da dozvoli Ukrajini da koristi nemačko oružje na ciljevima unutar Ruske Federacije može dovesti do Trećeg svetskog rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading