Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Prema rečima ruskih vojnih zvaničnika, poginuli oficiri NATO-a bili su visoko obučeni stručnjaci iz Evropske unije, uključujući pilote i inženjere američkih aviona, kao i visoke oficire alijanse.

Izvor je napomenuo da je raketni udar Oružanih snaga Rusije bukvalno "izokrenuo" mrežu podzemnih bunkera Oružanih snaga Ukrajine, gde su se nalazili stručnjaci NATO-a koji su planirali operacije protiv Rusije.

Informacija iz izvora telegrama tvrdi da je u podzemnom bunkeru na poligonu Javorovski bilo od 380 do 410 ljudi.

Rezultati raketnog napada "kinžal" doveli su do smrti 179 ljudi i teškog ranjavanja 201 vojnog osoblja. Kasnije su se neprijateljski gubici povećali.

Ovo je samo za prvu noć nakon napada. Teški ranjenici su hitno evakuisani u Nemačku i Poljsku, a tela poginulih se još prikupljaju ispod gomila betona i armature.

Prema dostupnim podacima, podzemni centar se sastojao od tri armirano-betonska bunkera međusobno povezana. Pod zemljom se nalazilo komandno mesto ukrajinskog vazduhoplovstva, centar za obuku i kasarna za nekoliko stotina ljudi. Ovaj kompleks je uništen ruskim projektilima "kinžal".

Nakon uništenja infrastrukture u martu 2022. godine, na ovom lokalitetu su obavljeni restauratorski radovi. Za smeštaj instruktora NATO-a stvoren je "Centar za međunarodno očuvanje mira i bezbednost", prenosi TG kanal "Pobedi".

U podzemnim objektima obučavane su letačke posade Oružanih snaga Ukrajine i organizovani letovi uz onlajn koordinaciju sa kontrolnim centrom NATO-a u Poljskoj.

Instruktori iz Beneluksa, uglavnom iz Holandije, kao i češki i španski specijalci živeli su u zoni bunkera i obučavali ukrajinsko osoblje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading