rat u ukrajini
Foto: Printscreen/Printscreen

Nastavljaju se borbe širom Ukrajine. Kijev i Moskva izveštavaju o dejstvima u Harkovskoj oblasti gde se vode najžešće borbe.

Moskva saopštava da su ukrajinske trupe granatirale Donjecku oblast, pri čemu je jedna žena poginula, a tri osobe su povređene.

 

BLOG UŽIVO: 

 

Berlin: Nemački ratni avioni presreli ruske letelice iznad Baltičkog mora

Nemačko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da su borbeni avioni te zemlje presreli ruske letelice koje su navodno letele iznad Baltičkog mora "bez plana leta i radio veze".

 

 

U objavi na nalogu nemačkog ratnog vazduhoplovstva na Iksu se navodi da su avioni "eurofajter", koji su leteli iz Lielvardea u Letoniji, kao deo NATO misije vazdušnog nadzora "Baltičko pojačanje", morali da sprovedu proveru nakon što ih je Centar za kombinovane vazdušne operacije upozorio na ruske letelice.

Avionima nemačkog ratnog vazduhoplovstva je pomogla NATO saveznica Finska, koja je objavila uzbunu za brzo reagovanje kako bi se identifikovale letelice.

Rojters: Najveće ruske banke otvaraju ekspoziture u anektiranim regionima

Dve najveće ruske banke planiraju da u julu ove godine otvore filijale u regionima koje je Rusija anektirala 2022. godine, saopšteno je iz uprave ovih banaka, a prenosi Rojters.

Jedna osoba poginula u Sumskoj oblasti

Jedna osoba poginula je u napadu ruske vojske na područje Sumske oblasti kod grada Seredina-Buda, saopštile su lokalne vlasti. 

Sumi regija

Printscreen

 

 

Navodi se da je u pitanju ukrajinski penzioner i da je stradao u dvorištu svoje kuće, piše Ukrinform.

"Neprijatelj je koristio metode ratovanja koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ruske trupe su i u ovom napadu gađale civilne objekte", piše u saopštenju ukrajinskog tužilaštva. 

Šef kabineta Zelenskog: Dozvola da se koristi zapadno oružje će oslabiti Ruse

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je da je dozvola zapadnih sila Kijevu da upotrebi njihovo oružje za napade unutar Rusije važna i da će uticati na taktičku avijaciju Moskve i njenu sposobnost da deluje u pograničnim oblastima.

"Ovo će uticati na vođenje rata, planiranje kontraofanzivnih akcija i oslabiti sposobnosti Rusa da koriste svoje snage u pograničnim oblastima", saopštio je Jermak na Telegramu.

Lavrov: Francuski vojni instruktori su verovatno već u Ukrajini, legitimna su meta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je, komentarišući mogućnost slanja francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu, da veruje kako su instruktori već u zemlji i da su legitimna meta ruskih oružanih snaga.

"Što se tiče francuskih instruktora, imam razloga da verujem, jer postoji mnogo konkretnih činjenica, da oni već rade u Ukrajini i bez obzira da li su pripadnici francuskih oružanih snaga ili jednostavno plaćenici, predstavljaju apsolutno legitimnu metu za naše oružane snage", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao kako ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije linije fronta.

Bajden izneo plan za kraj rata

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden odgovorio je u intervjuu za Tajm na pitanje šta treba da bude krajnji cilj u Ukrajini i kakav treba da bude svet.

- Mir će izgledati kao garancija da Rusija nikada neće okupirati Ukrajinu - naglasio je Bajden.

Ukrajina dobija novi PVO od Italije

Ukrajinski zvaničnici izjavili su danas da Italija namerava da obezbedi Ukrajini nov protivvazdušni odbrambeni sistem, u trenutku kada Kijev apeluje na Zapadnu za pomoć pred ruskim bombardovanjem.

"Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani potvrdio je da će njegova zemlja Ukrajini obezbediti drugi sistem protivvazdušne odbrane SAMP/T", rekao je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

 

Šolc: Udari nemačkim oružjem na Rusiju ne prete eskalacijom

Nemački kancelar Olaf Šolc je naglasio da dozvoljavanje Ukrajini da upotrebi oružje koje je Nemačka prebacila na teritoriju Rusije neće dovesti do bilo kakve eskalacije, jer je reč o samoodbrani. 

"Uvereni smo da to neće dovesti do eskalacije, jer je, kako je rekao i predsednik SAD, pitanje samo u tome da možemo da zaštitimo tako velike gradove kao što je, na primer, Harkov", istakao je Šolc.

 

Moskva: Udar raketnim sistemom "bastion" na Ukrajinu

Obalski raketni sistem "bastion" Crnomorske flote gađao je kopnene ciljeve Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Tačno pogađanje ciljeva potvrđeno je rezultatima objektivne kontrole.

"Posade obalskih raketnih sistema 'bastion' Crnomorske flote, tokom borbenog dežurstva, gađale su identifikovane ciljeve Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Ukrajine“, potvrdilo je Ministarstvo.


Sedmoro povređeno u napadu na Dnjepar

Sedam osoba je povređeno u ruskom napadu na ukrajinski grad Dnjepar, saopštio je guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak.

On je na Telegramu naveo da su među povređenima dečak star mesec dana i 17-godišnjak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading