Dezerteri
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ova informacija objavljena je devet meseci nakon što je CNN u svom izveštaju naveo da ukrajinske specijalne snage verovatno stoje iza napada dronovima i kopnene operacije protiv ruske plaćeničke grupe u Sudanu, gde besni građanski rat, a Njuzvik je kontaktirao ukrajinsku vojno-obaveštajnu agenciju (GUR) kao i ministarstva spoljnih poslova Rusije i Sirije i vladu Sudana za komentar o tvrdnjama medijskih kuća koje tematizuju mogućnost da su se posledice invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu proširile daleko izvan granica te zemlje.

U izveštaju od ponedeljka, ukrajinski mediji navode da su dobili video snimak od GUR-a koji je nastao u martu, koja prikazuje njihove specijalne snage kako zajedno sa sirijskim pobunjenicima napadaju ruske plaćenike koji se bore uz snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada, Putinovog saveznika.

Putin je vojno intervenisao u Siriji 2015. godine kako bi podržao Asadov režim i od tada su u zemlji stalno raspoređene ruske vojne snage.

Ukrajinski mediji su objavili snimak na kojem je zabeležen koordinirani napadi na položaje ruskih plaćenika na Golanskoj visoravni, u kojima su napadane i uništavane kontrolne točke, uporišta i konvoji.

U ukrajinskoj operaciji koristile su se granate na raketni pogon i improvovani minobacači ‘Tarab‘ za napade na odbrambene položaje, navode ukrajinski mediji, dodajući da su vozila napadana nečim što izgleda kao radio ili žicom upravljana improvizovana eksplozivna naprava (IED).

U septembru 2023. godine u istraživanju CNN-a istaknuta je upravo ukrajinska vojna operacija u Sudanu. Tamo se pobunjenička paravojna grupa Snage za brzu podršku (RSF) bori protiv Sudanskih oružanih snaga (SAF), koje predvodi general Abdel Fatah al-Burhan, u sukobu koji je izazvao tešku humanitarnu krizu.

 

 

Citirajući ukrajinski vojni izvor, CNN je naveo kako su ukrajinske specijalne službe "verovatno odgovorne" za napade na grupu RSF, za koju se smatra da prima pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner, čije su se snage borile pod zapovedništvom sada pokojnog šefa grupe Jevgenija Prigožina u Ukrajini.

Iako nije mogao nezavisno da potvrdi umešanost Kijeva, CNN je saopštio da snimci pokazuju da su napadi bespilotnim letelicama izvedeni u ‘ukrajinskom stilu‘ - dronovi se obrušavaju na svoje mete u i oko Omdurmana, koji se nalazi na Nilu preko puta glavnog grada Kartuma.

Ono što se čini kao dronovi DJI Magic 3, koji su komercijalno dostupni i naširoko ih koriste ukrajinske snage, učestvovali su u najmanje osam napada, dok se na upravljaču uređaja vidi tekst na ukrajinskom.

"Ne možemo to ni potvrditi ni demantovati", rekao je tada potparol GUR-a Andrij Jusov za CNN, dok je visoki sudanski vojni izvor rekao kako "nema saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu", piše Njuzvik.

(Newsweek)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading