Služba bezbednosti Ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Najžešće borbe vode se u području Hersona, Harkova i Donjecka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vodi diplomatske razgovore širom Evrope, a u Dohi je razgovarao sa katarskim emirom o načinima okončanja rata.

Putin razmišlja da odgovori "asimetričnom merom" na odluke Zapada da naoružava Ukrajinu.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

RUSKA LETEĆA "ZVER" RAZARA SVE PRED SOBOM Pakleni udar u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Žestok udar u pravcu Donjecka (VIDEO)

- Ruske snage nanose udare na uporišta OSU u pravcu Donjecka. Timovi bespilotnih letelica su locirali skrivena skloništa i kretanje ljudstva neprijatelja. Nakon prebacivanja koordinata na komandno mesto, posade samohodnog artiljerijskog sistema su ispalile granate od 122 mm na ukrajinske položaje - navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪️ Ruska vojska uništila je skladište bespilotnih čamaca, kao i mesto pripreme i lansiranja bespilotnih letelica avionskog tipa Oružanih snaga Ukrajine;

▪️ Ruske snage uništile su privremene punktove stranih plaćenika u Ukrajini;

▪️ Jedinice Južne grupe snaga tokom prethodnog dana su eliminisale gotovo 640 vojnika;

▪️ Grupa snaga „Zapad“ odbila je dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 155 vojnika;

▪️ Ukrajinska vojska je u zoni odgovornosti Grupa „Sever“ izgubila gotovo 140 vojnika;

▪️ Jedinice Centralne grupe snaga uništile su formacije pet ukrajinskih brigada;

▪️ Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske uništile su dva terenska skladišta municije ukrajinskih snaga;

▪️ Grupa snaga „Centar“ odbila je šest kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine;

▪️ Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 345 vojnika u zoni odgovornosti Centralne grupe snaga ruske vojske;

▪️ Grupa „Dnjepar“ izvela je napad na snage ukrajinske vojske kod jednog naselja u Zaporožju i tri naselja u Hersonskoj oblasti;

▪️ Grupa snaga „Istok“ zauzela je pogodnije linije i uništila četiri ukrajinske brigade;

▪️ Snage PVO Rusije su tokom prethodnog dana oborile 48 ukrajinskih dronova, raketu „neptun“, 7 projektila „hajmars“ i „oljha“.

Sirski najavio smanjenje jedinica Generalštaba

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski najavio je smanjenje jedinica Generalštaba.

"Naš glavni zadatak je da sistem komandovanja trupa učinimo efikasnijim i eliminišemo dupliranje funkcija. Ovi događaji se sprovode u okviru implementacije strategije razvoja vidova i pojedinih rodova Oružanih snaga Ukrajine do 2035. godine. Po prvi put planiramo deceniju unapred", rekao je Sirski.

"UNIŠTEN RUSKI BROD" Ukrajinci izvršili napad kod Krima (VIDEO)

 

Mađarska učestvuje na ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto rekao je da će prisustvovati ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj 15. juna

Sijarto je to rekao na ekonomskom forumu održanom u Sankt Peterburgu.

UKRAJINSKA VOJSKA NEZADOVOLJNA Pojavio se ozbiljan problem

Kijev traži od Moskve 2,5 milijardi dolara odštete za rušenje brane Kahovka

Ukrajinski "Ukrhidroenergo" saopštio je u da je pokrenuo međunarodnu arbitražu tražeći odštetu za rusko rušenje brane i elektrane Kahovka u junu 2023.

Državna hidroelektrana procenila je štetu na 2,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Pogođen tenk

 

 

Orban: Mađarska neće učestvovati u eventualnim NATO operacijama u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Budimpešta neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO u rat u Ukrajini.

"Ukrajinci misle da što više zemalja uključe u rat protiv Rusa, imaju veće šanse za pobedu, zato traže mešanje Evropske unije, čak i celog sveta, u rat. Sa ukrajinske tačke gledišta, ekskalacija rata je logična. Mi Mađari, međutim, znamo da moramo da ostanemo izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima", rekao je Orban novinarima, preneo je Mađar nezmet.

Ukrajinsko ministarstvo: Od početka rata ubijen 91 medijski radnik

Ministarstvo kulture u Ukrajini saopštilo je danas da je do sada u Ukrajini ubijen 91 medijski radnik.

"Ukrajina gubi svoju najvredniju dragocenost - svoje ljude. Među njima su novinari i medijski radnici", rekao je vršilac dužnosti ministra kulture Rostislav Karanđejev na Dan novinara, koji se danas obeležava, prenosi Kijev Independent.

Peskov:Snabdevanje Ukrajine zapadnim oružjem za napade na Rusiju imaće posledice

Kremlj je danas upozorio da "ne može ostati bez posledica" zapadno snabdevanje oružjem Ukrajine za napade na teritoriju Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućoj isporuci ruskog visokopreciznog naoružanja drugim zemljama daje predstavu o neizbežnim posledicama isporuke tog oružja Zapadu Ukrajini, prenosi Interfaks.

Stoltenberg: Ne smemo dozvoliti da se ponove praznine u vojnoj podršci Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da zapadni saveznici treba da obezbede da se odlaganja po pitanju vojne podrške Ukrajini ne ponove.

"Ukrajini je potrebna predvidljivost i odgovornost saveznika iz NATO-a u pogledu vojne podrške", rekao je Stoltenberg tokom posete Finskoj na konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom. On je dodao da su poslednjih meseci bila odlaganja i kašnjenja u pružanju vojne podrške Ukrajini i da to više ne sme da se ponovi.

Šolc: Ukrajina bi mogla da upotrebi zapadno oružje protiv napada iz same Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovio je danas da bi Ukrajina mogla da upotrebi oružje koje joj šalje Zapad da se odbrani od napada pokrenutih iz same Rusije, kao što su oni na Harkovsku oblast.

"Da bi se odbranila od takvih napada, Ukrajina može takođe da koristi oružje koje smo isporučili mi i naši saveznici uvek u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama", rekao je Šolc u Bundestagu, preneo je Rojters.

Kijev: PVO oborila 17 od 18 ruskih dronova iznad više regiona

Ukrajinske vazduhoplovne snage oborile su 17 od 18 bespilotnih letelica tipa "šahed" iznad četiri regiona tokom noćnog napada, navodi se u saopštenju.

Napad Rusije izazvao je požar na infrastrukturnom objektu u oblasti Hmeljnicki, gde je oboren jedan dron, rekao je regionalni načelnik.

Hitne službe radile su na gašenju požara, a lokalne vlasti nisu prijavile žrtve.

Ukrajina pozvala Kinu da ipak prisustvuje mirovnom samitu u Švajcarskoj

Prvi zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrija Sibih pozvao je Peking da ipak pošalje delegaciju na planirani mirovni samit o Ukrajini zakazan za 15. i 16. jun u Švajcarskoj.

Ukrajinski diplomata, koji boravi u poseti Kini, nada se da je još moguće ubediti Kinu da prisustvuje ovom samitu, prenosi Rojters.

Isključenja struje u 12 regiona u Ukrajini

Ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo naredio je večeras hitno isključenje struje u 12 regiona nakon što su prekoračena ograničenja potrošnje zbog stalnih nestašica električne energije.

Isključenja su stupila na snagu u 20.40, i to u regionima od Volinja do Lavova na severozapadu do Odese na jugu i Zaporožja na istoku zemlje, prenosi Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading