Ukrajinci uništili ruski PVO
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruska osveta za Gorlovku

Ruska artiljerija je otkrila i pogodila ukrajinske artiljerijske položaje u blizini Gorlovke, saopštio je ruski reporter Andrej Rudenko, koji je podelio video-snimak kontrabaterijskog udara.

Gorlovka je grad u Donjeckoj Narodnoj Republici i podvrgnut je redovnim ukrajinskim bespilotnim i artiljerijskim napadima, rekao je regionalni šef Denis Pušilin.

Napad ukrajine na Belgorod

Ruski grad Belgorod postao je meta napada ukrajinskih dronova. Lokalne vlasti ističu da, uprkos napadu, nema izveštaja o civilnim ili vojnim žrtvama. Građani su uspeli da zabeleže napad mobilnim telefonima, što je doprinelo širenju informacija o ovom događaju.

 

 

Rusija optužuje Ukrajinu za obaranje aviona Il-76

Istražni komitet Rusije saopštio je da poseduje dokaze koji ukazuju na to da su ukrajinske snage oborile ruski vojni transportni avion Il-76 iznad Belgorodske oblasti. Portparol Komiteta Svetlana Petrenko izjavila je novinarima da su dokazi pokazali umešanost ukrajinskih snaga u ovaj zločin, navodeći da su pronađeni fragmenti čaura i mehanizama rakete sistema "patriot" koji su isporučeni od strane SAD. Prema njenim rečima, istražni organi su identifikovali ukrajinske jedinice opremljene ovim raketnim sistemom i nastavljaju rad na identifikaciji odgovornih osoba kako bi ih krivično gonili.

Teroristički napad na avion Il-76

Prema informacijama iz ruskih izvora, ukrajinske oružane snage su 24. januara oborile avion Il-76 koji je prevozio zarobljene ukrajinske vojnike, a isti je bio namenjen razmeni zarobljenika na granici između Belgorodske i Sumske oblasti. Svi putnici, među kojima su bili i 65 ukrajinskih vojnih lica, su nažalost izgubili živote u ovom tragičnom incidentu. Ministarstvo odbrane Rusije je ovaj događaj okarakterisalo kao teroristički akt, tvrdeći da je Kijev bio upoznat sa letom aviona i namerno ga oborio kako bi optužio Rusiju za smrt ukrajinskih vojnika.

Reakcija Ukrajine

Sa druge strane, Ukrajina negira bilo kakvu umešanost u obaranje aviona Il-76. TASS prenosi da zvaničnici u Kijevu tvrde da nemaju informacije o tome ko se tačno nalazio u oborenom avionu, odbacujući tvrdnje ruskih vlasti o njihovoj umešanosti u ovaj tragičan događaj.

U jučerašnjem ruskom napadu na Pokrovsk ubijeno je pet osoba, od kojih su četvoro deca. Na meti je bila i Odesa. Moskva je saopštila da će proširivanjem "crne liste" odgovoriti na 14. paket sankcija Evropske unije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je komandanta združenih snaga.

Uništena dva ruska sistema Pancir S-1

Ukrajinska vojska uništila je dva ruska PVO sistema Pancir S-1 u oblasti Voronjež. Vest o napadu i pogodcima objavili su uz fotografije uništene tehnike.

Ukrajinci uništili ruski PVO

Printscreen

 

 

Ranije je objavljeno da je u Voronježu proglašena vazdušna opasnost zbog eksplozija.

OVO MOŽE DA ZAUSTAVI RAT, A NIKO NEĆE DA ČUJE...Putin izjavom svima zapušio usta: Zašto niko ne reaguje?

Mnogi zapadni političari nisu hteli čak ni da se udube u suštinu novog ruskog predloga za regulisanje situacije u Ukrajini, iako ta inicijativa realno može da zaustavi rat, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je u obraćanju učesnicima 10. međunarodnog naučno-ekspertskog foruma "Primakovska čitanja“ u Moskvi naveo da polazi od toga da će učesnici tog skupa razmotriti ideje Moskve za formiranje sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti na evroazijskom kontinentu, kao i novi mirovni predlog za rešavanje ukrajinske krize, prenosi agencija RIA Novosti.

Celu vest pročitajte OVDE 

UKRAJINCI ISPALILI HIMARS NA KURSKU OBLAST U RUSIJI! Zgrada FSB uništena!

Ukrajinska vojska je prvi put upotrebila raketne sisteme HIMARS za napad na Kursku oblast u Rusiji.

Kijev post prenosi navode ruskog medija Astra da je u tom napadu delimično uništena zgrada lokalne ispostave Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.

Ruske trupe su juče ujutru napale civilnu infrastrukturu u Odesi, izazvavši žrtve, objavile su ukrajinske vlasti.

Ukrinform prenosi da je to na Telegramu objavio Oleh Kiper, šef državne administracije Odeske oblasti.

Kijev post je na na društvenoj mreži X (bivši Tviter) objavio da su u Odesi odjeknule eksplozije i da su lokalni mediji preneli da se iznad grada vije dim.

Navodi se da su, prema preliminarnim podacima, na Odesu lansirane dve ruske krstareće rakete.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading