Protesti
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

- Imamo problem sa komercijalnim dugom koji iznosi najmanje 20 milijardi dolara. U suštini, faktički, već smo bankrotirali, ali još nije bankrot de jure - rekla je Južanina.

Poslanik je za TV "Novosti Lajv" istakla da u Radi najavljuju moguće povećanje poreza kako bi proverili reakciju ukrajinskih građana na ovakav korak.

Ova odluka se razmatra i u kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, iako vlasti zemlje za sada nisu odlučile da ovo pitanje javno iznesu, bojeći se negativne reakcije društva.

- U našem društvu prisutna je veoma velika gradacija ljudi: sa veoma visokim primanjima i na granici siromaštva. Trenutno je više od 50 odsto građana Ukrajine ispod granice siromaštva - istakla je Južanina.

Prethodno, Ekonomist je objavio da ukrajinske vlasti mogu objaviti bankrot već u avgustu, ako se ne dogovore sa investitorima o restrukturiranju duga. Prema listu, bankrot će pokazati da privatni investitori ne veruju zapadnim saveznicima Kijeva, koji ih materijalno pomažu. Dugoročno, ovo će stvoriti probleme u obnovi zemlje, piše list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading