RUSI KORISTE NOVU TAKTIKU Na ovo nema odgovora
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Kako objašnjavaju, reč je o taktici u okviru koje Rusi šalju na ukrajinske položaje talase ruskih vojnika, a ponekad i desetak puta dnevno.

Potpukovnik Anton Bajev iz brigade "Hartija" ukrajinske Nacionalne garde kaže da serija tih talasa ruskih vojnika može stići u samo nekoliko sati na njihove položaje na frontu severno od Harkova, prewnosi Index.hr.

"Rusi uglavnom koriste ove jedinice da saznaju gde se nalazi naše naoružanje i da iscrpljuju naše jedinice. Naši momci drže položaje i bore se, a kada na tebe u jednom danu krene četiri-pet neprijateljskih talasa koje moraš neprestano da uništavaš, to je jako teško - ne samo fizički nego i psihički", kaže Bajev.

Ova taktika dovela je do neverovatnih ruskih žrtava otkako je Moskva pokrenula poslednju ofanzivu pre dva meseca. Oko 1.200 ruskih vojnika bilo je ubijeno ili ranjeno svaki dan u maju i junu, što je prema zapadnim zvaničnicima najveća stopa od početka rata.

Napadače obično brzo uoče dronovi, a Rusi ostavljaju svoje mrtve i ranjene na bojnom polju, kaže potpukovnik Bajev. "Njihov glavni zadatak su napadi ljudskim mesom i naše potpuno iscrpljivanje."

Taktika je znak da Rusija nastoji da maksimalno iskoristiti svoju ključnu prednost na bojnom polju - brojnost.

U gradu Pokrovsku u Donjeckom regionu, ukrajinski vojnik Ivan Sekač iz 110. brigade upoređuje tu situaciju s pokretnom trakom koja dovodi Ruse da budu ubijeni.

Ipak, zapadni zvaničnici smatraju da Moskva može da nastavi da šalje vojnike, često loše obučene, direktno na prve linije fronta, istom brzinom kojom oni ginu.

Ukrajinci, s druge strane, ne mogu da pariraju ovoj taktici iz više razloga. Najpre zbog drugačijeg odnosa prema žrtvama. Jedan ukrajinski general smenjen je nedavno nakon pritužbi da je koristio ono što se često naziva sovjetskom taktikom - bacanje ljudi na prve linije fronta.

S druge strane, u Kijevu postoji frustracija zbog tempa kojim pristiže podrška Zapada. Jedan viši zvaničnik požalio se da Ukrajina dobija dovoljno pomoći da ne izgubi, ali nedovoljno da pobedi.

Zapadni zvaničnici su doduše priznali da je 2024. bila teška godina za Ukrajinu, s kašnjenjem u isporuci američke vojne pomoći koja je stvorila velik pritisak na odbranu, što je Ukrajinu koštalo teritorija i života.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading