Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Moskva saopštava da je ruska vojska preuzela kontrolu nad strateškim mestom Čigari u Donjecku.

Rusi navode da su uništili dva PVO sistema "patriot" u oblasti Odese, Ukrajina tvrdi da su u pitanju mamci.

Povodom Dana Mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine Zelenski se u Odesi sastao sa ministrima iz Holandije i Britanije – dogovorena vojna pomoć, Kijevu novi "patriot".

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Zelenski i Trudo su koordinirali stavove uoči samita NATO-a


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa predsednikom kanadske vlade Džastinom Trudoom o aktuelnoj potrebi Ukrajine da ojača protivvazdušnu odbranu.

"Detaljno sam ga obavestio o današnjem brutalnom ruskom napadu, koji je odneo živote i naneo značajnu štetu, uključujući i bolnicu u Kijevu u kojoj se leče deca od raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema" napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

Zelenski je izrazio zahvalnost Trudou na podršci. 

"Takođe sam obavestio Džastina o trenutnoj potrebi Ukrajine da ojača svoju protivvazdušnu odbranu. Veoma bismo cenili pomoć Kanade u komunikaciji sa partnerima kako bismo zadovoljili ove potrebe. Važno je da smo svoje stavove usaglasili i uoči samita NATO-a u Vašingtonu", naveo je predsednik Ukrajine.

U Vašingtonu će 9-11. jula biti održan samit NATO-a na nivou lidera zemalja članica, kao i partnera Alijanse. 

Delegaciju Ukrajine predvodiće predsednik Volodimir Zelenski.

(Tanjug)
 

Rusi uništili HIMARS sa kojeg su ukrajinske snage pucale na plažu u Sevastopolju

Ruske snage uništile su tri lansera HIMARS sa kojeg je ukrajinska vojska  23. juna pogodila Sevastopolj, tvrdi Ministarsvo odbrane Rusije.

Snimak možete pogledati OVDE.

ZELENSKI NAREDIO POTAPANJE GRADA Brane će biti dignute u vazduh!

Nemačka predala Kijevu novi paket pomoći – patriot, granate, dronovi

Nemačka vlada potvrdila je transfer trećeg sistema "patriot" Ukrajini i najavila novi paket pomoći.

Na sajtu savezne vlade ažuriran je spisak pružene vojne pomoći.

U njemu je u odeljku "vazdušna odbrana", naznačen sistem "patriot" sa rezervnim delovima i projektilima za njega; 2 samohodna multifunkcionalna radara TRML-4D (9 je već prebačeno) i 9.000 municije za protivvazdušne tenkove "gepard".

Paket uključuje i municiju za tenkove "leopard 1"; 55 hiljada 155 granata kalibra 155 mm; 30 izviđačkih bespilotnih letelica Vektor sa rezervnim delovima; 200 mobilnih uređaja za ometanje dronova; 10 autonomnih morskih čamaca; 4 inženjerska tenka Visent 1; Bergepanzer 2 oklopno vozilo za spasavanje sa rezervnim delovima; 10 oklopnih automobila i 2 patrolna pikapa.

Pored toga, prebačeni su satelitski komunikacioni terminali, naočare za noćno osmatranje, razne vrste pušaka, mitraljezi, patrone 40 mm za njih, dimne granate, eksploziv i detonatori.

(Ukrinform)

Ukrajina i Poljska potpisale bezbednosni sporazum

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tokom posete Varšavi potpiao s poljskim premijerom Donaldom Tuskom sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti.

Poljska će obezbediti nekoliko paketa značajne vojne pomoći ove godine i nastaviće da pruža značajnu podršku u narednih deset godina.

U tekstu sporazuma navodi se da su Ukrajina i Poljska "spremne da sprovode redovne konsultacije o strateškim pitanjima i koordinaciji podrške kako bi pomogle Ukrajini u njenoj odbrani od ruske agresije".

Glavni cilj sporazuma je podrška samoodbrani Ukrajine od ruske agresije.

ZELENSKI NAJAVLJUJE OSVETU Ukrajina će uzvratiti

OEBS osudio ruske napade na Ukrajinu, pozvao Moskvu da poštuje ljudska prava

Predsednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Pia Kauma osudila je današnje napade ruskih snaga na Ukrajinu, uključujući Kijev, ističući da napadi na bolnice predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava, kao i ljudskih prava.

''Duboko smo zgroženi najnovijim raketnim napadima koje je Rusija izvela 8. jula na Ukrajinu. Gađanje civilne infrastrukture, posebno dečje klinike Okmatdit u Kijevu, koja je teško pogođena, je posebno gnusan čin. Napadi na bolnice, koje služe kao utočište za najugroženije, uključujući i decu, predstavljaju očigledna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava'', navodi se u saopštenju OEBS-a.

U ruskim raketnim napadima širom Ukrajine poginulo 20, a ranjeno oko 50 ljudi

U današnjim ruskim raketnim napadima na ciljeve u Ukrajini poginulo je 20 ljudi, a oko 50 ih je ranjeno, saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

 U jutrošnjem masovnom raketnom napadu na Kijev poginulo je sedmoro ljudi, saopštile su lokalne vlasti, a prenosi Rojters. Najmanje tri osobe su poginule u gradu Pokrovsk na istoku Ukrajine u jutrošnjem ruskom raketnom napadu, izjavio je regionalni guverner i dodao da je raketom pogođen i jedan poslovni objekat.

Ruske snage jutros su napale Kijev

 

 

Si: Kina poziva na smirivanje situacije u Ukrajini

Predsednik Kine Si Đinping, izjavio je danas tokom sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je douputovao u iznenadnu posetu Pekingu, da je trenutni fokus na smirivanju situacije u Ukrajini koliko god je to moguće i uspostavljanje uslova za obnovu direktnog dijaloga između Ukrajine i Rusije.

Kineska državna televizija CCTV navodi da je Si rekao da se prekid vatre može ostvariti samo ako velike sile.

Dramatično iznad Belgorodske i Voronješke oblasti

Tokom noći uništena su dva drona nad teritorijama Belgorodske i Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

FSB: Sprečen pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da otmu bombarder Tu-22M3

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je sprečila pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvedu operaciju otmice strateškog bombardera Tu-22M3 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

"FSB Ruske Federacije sprečio je još jedan pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvedu operaciju otmice dalekometnog strateškog bombardera Tu-22M3 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije", navedeno je u saopštenju, a prenosi RIA Novosti.

Holandska vlada šalje mobilnu forenzičku laboratoriju Ukrajini

Holandska vlada poslaće mobilnu forenzičku laboratoriju Ukrajini kako bi mogli biti istraženi ruski ratni zločini, saopšteno je danas iz Kancelarije državnog tužioca Ukrajine.

Državni tužilac Andrij Kostin sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Holandije Kasparom Veldkampom, prenela je agencija Ukrinform.

Kostin je izrazio zahvalnost Holandiji zbog podrške Ukrajini u borbi za pravdu, kao i na rukovodećoj ulozi koju ta zemlja ima u Radnoj grupi za implementaciju paragrafa 7 Ukrajinske mirovne formule, a koji se odnosi na ponovno uspostavljanje pravosuđa.

Zelenski sa holandskim i britanskim ministrom u Odesi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas se sastao sa novim holandskim ministrom odbrane i spoljnih poslova Kasparom Veldkampom i britanskim ministrom odbrane Džonom Hilijem u Odesi povodom Dana ukrajinske mornarice i izvestio ih o situaciji na frontu.

“Nastavićemo da jačamo ukrajinsku flotu zajedno sa Velikom Britanijom i Holandijom, a tu su i novi ohrabrujući detalji naše saradnje”, rekao je Zelenski, prenosi agencija Ukrinform.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading