Simulacija nuklearnog rata
Foto: Printscreen/Printscreen


Rusija bi mogla da pogodi jednu od evropskih prestonica taktičkim nuklearnim oružjem. Ovo je izjavio ukrajinski vojni ekspert, pukovnik SBU u penziji Oleg Starikov. Prema njegovim rečima, Moskva će preduzeti ovaj korak kako bi se sukob brzo okončao.


„U SSSR-u je u doktrini stajalo da je nuklearni udar moguć samo kao odgovor na napad. Kasnije je Sovjetski Savez zahtevao od SAD da usvoje istu politiku odgovora na napad, i oni su to prihvatili. Jedina zemlja koja je predvidela prvi udar bila je Kina“, prisetio se Starikov.

On je dodao da Rusija sada preispituje svoju nuklearnu doktrinu, razmatrajući mogućnost pokretanja preventivnog udara nestrateškim nuklearnim oružjem malog dometa koje neće izazvati radioaktivnu kontaminaciju područja.

Prema njegovim rečima, to će dovesti do situacije da jedan udar bude nanet na prestonicu jedne zemlje NATO, a jedan na grad Ruske Federacije, ali ne i na Moskvu. U suprotnom može početi Treći svetski rat.


„Mi savršeno razumemo koja će prestonica u Evropi biti pogođena, tu nije potrebna posebna mudrost, a koji će grad u Rusiji biti pogođen to ćemo videti“, kaže Starikov.

Rukovodstvo Ruske Federacije je više puta isticalo, da ne namerava da ulazi u vojnu konfrontaciju sa Severnoatlantskom alijansom. Istovremeno, Moskva podseća da će, uprkos aktivnom angažovanju NATO-a u sukobu u Ukrajini, ciljevi Severnog vojnog okruga biti ostvareni.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading