PREDSTOJI VELIKA BITKA Počinje nova etapa sukoba u Ukrajini, ako ova dva grada padnu...
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

 Ukrajinske snage odbrane pogodile su podmornicu Crnomorske flote Rusije "Rostov na Donu" u luci Sevastopolj, izvestio je Generalštab.

Ruske snage su pogodile dva lansera protivvazdušnog raketnog sistema (SAM) S-125, skladišta goriva Ukrajine i privremenu tačku razmeštanja stranih plaćeničkih jedinica u zoni Severnog vojnog okruga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO

Počinje nova etapa sukoba, predstoji velika bitka

Nakon pada Pokrovska, Časova Jara i Konstantinovke, počeće nova etapa ukrajinskog sukoba, smatra britanski ekspert Aleksandar Merkuris.

- Predstoji velika bitka. Ako padnu gradovi kao što su Pokrovsk i Časov Jar i Rusi uspeju da napreduju dalje, napadnu grad Konstantinovku sa populacijom od 70 hiljada ljudi i zauzmu ga, onda ćemo prestati da gledamo ove spore borbe na koje smo navikli - rekao je on u svom blogu na Jutjubu.

Udar na ukrajinske snage u Pokrovu

Ruska vojska izvela je udar na položaje ukrajinskih snaga i artiljerije u gradu Pokrovu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.

Žestoke borbe u Harkovskoj oblasti, Rusi napreduju u Volčansku

U pravcu Harkova, ruska vojska koncentriše svoje glavne napore u pravcu naselja Hliboke i Volčansk, obavestio je portparol Operativno-taktičke grupe trupa "Harkov” Vitalij Sarancev, prenosi Ukrinform.

"Neprijatelj koncentriše svoje glavne napore u pravcu naselja Hliboke i Volčanska. Sada se najžešće borbe vode u Volčansku. Neprijatelj je ovde poslednjih dana koncentrisao najveći deo svojih napora, vrši rotaciju ljudstva, regrutuje dodatno osoblje, odnosno gradi ofanzivni potencijal za moguće jurišne akcije u budućnosti", rekao je on.

Moskva: Uništeni strani plaćenici i skladište goriva

Ruske snage su pogodile dva lansera protivvazdušnog raketnog sistema (SAM) S-125, skladišta goriva Oružanih snaga Ukrajine i privremenu tačku razmeštanja stranih plaćeničkih jedinica u zoni Severnog vojnog okruga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pored toga, pogođeni su radar za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18, kao i koncentracije neprijateljskog ljudstva i vojne opreme u 138 oblasti.

Takođe, navodi Ministarstvo, oborena je protivvazdušnaraketa američke "patriot", devet raketa američke proizvodnje HIMARS i 140 dronova, od kojih je 80 uništeno van zone specijalnih operacija.

RUSIJA ZAGRMELA ZBOG PRETNJI KIJEVA KRIMSKOM MOSTU: Amerikanci ne mogu ništa da grade u Ukrajin, samo da razaraju

Rusija i Ukrajina razmenile tela poginulih vojnika

Ukrajina i Rusija razmenile su tela poginulih vojnika u jednoj od najvećih razmena posmrtnih ostataka od početka rata, prenosi Kyiv post. Ukrajina je saopštila da je primila tela 250 ubijenih vojnika, dok je Rusija preuzela posmrtne ostatke 38 boraca. 

Napad na Viničku oblast – oštećena infrastruktura

Ruske snage izvele su napad dronom na Viničku oblast, u kojem je oštećena infrastruktura, saopštio je lokalni zvaničnik.

(Reuters)

TROSTRUKI UDAR NA RUSIJU Ukrajinci izveli veliki napad na tri regiona, snažne eksplozije u Belgorodu, Kursku i Rostovu

Zelenski: Rusi za nedelju dana bacili 600 navođenih bombi na Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija za nedelju dana bacila više od 600 navođenih vazdušnih bombi na Ukrajinu,

"Ruska borbena avijacija mora biti uništena gde god da je, svim efikasnim sredstvima. Prilično je pošteno napadati ruske aerodromie. I potrebno nam je ovo zajedničko rešenje sa našim partnerima – bezbednosno rešenje", naveo je Zelenski.

ZELENSKI UPADA U PAKLENU AMERIČKU ZAMKU? "On je možda prvi koji će nasesti na ovaj mamac"

Eksplozije u predgrađu Harkova

U predgrađu Harkova odjeknule su eksplozije, saopštio je gradonačelnik tog grada Igor Terehov.

(Ukrinform)

RUSI SPREMAJU MOĆNO ORUŽJE ZA NATO LOVCE! Saznajte šta su im otkrili vojni stručnjaci!

Ukrajinci napali aerodrom u Rusiji

Ukrajinski telegram kanali prenose snimak valikog požara sa morozovskog aerodroma, koji se vidi i sa udaljenosti od nekoliko kilometara.

Kako se navodi, navodno su pogođeni rezervoari sa gorivom  skladište. Požar je ogroman.

 

Pregovori bez dogovora

Ukrajinske snage izvele su novi napad na Krim. Šef uprave grada Mihail Razvožajev je rekao da je deo balističke rakete ATAKMS pao na krov višespratnice u Simferopolju.

Projektil sa kasetnom bojevom glavom je probio krov i zaglavio se na tehničkom delu sprata. Žrtava nije bilo.

Institut za proučavanje rata saopštio je da ruske trupe nastavljaju polako ali sigurno napredovanje ka Pokrovsku u Donjeckoj oblasti.

Pozicija im je olakšana jer ukrajinskim vojnicima nedostaje bolja vojna oprema i sredstva. 

Rusko napredovanje će se, kako se ukazuje, dodatno usporiti u bliskoj budućnosti kako se moskovske snage budu približavale liniji većih i urbanizovanijih centara stanovništva.

Pedeset sedam odsto anketiranih građana Ukrajine podržava pregovore sa Ruskom Federacijom, ali bez predaje bilo kog dela ukrajinskih teritorija.

O tome svedoče rezultati nacionalnog telefonskog istraživanja Nacionalnog demokratskog instituta i Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju.

Novinar Volstrit džornala Evan Gerškovič ostavio je poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u zvaničnoj molbi za pomilovanje, tražeći od njega intervju pre nego što je pušten iz zatvora u Rusiji u okviru najveće razmene zatvorenika od vremena Hladnog rata.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da je Kremlj spreman da razmotri zahtev za intervju predstavnika bilo kojeg stranog medija, uključujući i Gerškoviča, prenela je agencija Interfaks.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading