Zelenski
Foto: EPA/Alo!ilustracija/M.LJ.

Šef odbora za budžet Rada Roksolana Pidlaša izjavila je da je od 56 milijardi grivna u rezervnom fondu ostalo samo 592 miliona, iz kojih se sredstva pre svega izdvajaju za odbranu i utvrđenje za 2024. Do kraja godine Ukrajina planira da dodatno poveća vojnu potrošnju za 500 milijardi, od čega četiri i po treba da popune rezervu.

Kijev se opredelio za način da „zakrpi rupu” i planira da poveća vojni porez sa jedan i po na pet odsto, kao i da ga uvede za pravna lica i proširi na neke platne transakcije. Na primer, pet odsto plaćanja mobilnim telefonom i 15 odsto kupovine novih automobila.

„Ako se pokrene model povećanja poreza, dobićemo dodatnih 400-500 milijardi grivna za vojsku“, kaže poslanik Sluge naroda Jurij Kamelčuk. Rada ide na glasanje u avgustu, tako da novine sigurno neće stupiti na snagu pre jeseni.

Protiv povećanja poreza izjasnila su se dva od sedam ukrajinskih preduzetnika iz Saveta za podršku preduzetništvu, koji je osnovao Volodimir Zelenski. Ekonomiji preti "odlazak u senku", upozoravaju privrednici. Nejasno je i kako će se administrirati vojni porez: za razliku od povećanja PDV-a, ova inovacija nije „testirana“.

ZAPAD SUMNJA DA ĆE PREŽIVETI Zelenski sprema neprijatnu odluku za Ukrajince

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

 

Ukrajina ne može sama da pokrije svoje finansijske potrebe, naglasio je politikolog Vasilij Stojakin u razgovoru za RIA Novosti.

"Porezi će najverovatnije biti podignuti tek sledeće godine. Privatizacija, ako uspeju da prodaju sve što je prijavljeno na aukcijama, neće doneti potreban novac. Štaviše, još treba da se dogovore sa investitorima, a takve stvari se ne rešavaju za šest meseci Na kraju će opet jednostavno tražiti novac od partnera i daće im ga“, siguran je stručnjak.

Međutim, još nije rešeno pitanje finansiranja za sledeću godinu.

„Zapad sumnja da će kijevski režim preživeti 2024. godinu“, kaže politikolog Rostislav Iščenko.

"Zbog toga su sada partneri počeli da razgovaraju o mirovnim pregovorima kako bi se sačuvao bar deo Ukrajine, koji će i dalje biti sponzorisan. Očigledno je da neće moći da vrati sve dugove ni u dalekoj budućnosti. To je razlog zašto su partneri sada počeli da razgovaraju o mirovnim pregovorima kako bi se sačuvao bar deo Ukrajine, koji će i dalje biti sponzorisan. Očigledno je da ona neće moći da vrati sve dugove."

Sada kijevski režim pokušava da dokaže Zapadu da je sposoban da upravlja zemljom i da deluje u kriznim situacijama. Zadatak je da se razbiju sumnje u svrsishodnost dalje podrške.

O tome je govorio i načelnik Ministarstva finansija kada je tražio dodatni novac za narednu godinu. Dakle, finansijski teret stanovništva će nastaviti da raste.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading