ZAŠTO JE UKRAJINA UŠLA U RUSIJU? Kijev naveo 2 razloga, iz Amerike stiže POTPUNO druga verzija
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

Oružane snage Ukrajine (OSU) napale su Kursku oblast kako bi ojačale svoju poziciju u budućim mirovnim pregovorima sa Rusijom.

Ovo je izvestio savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

Pored toga, prema rečima Podoljaka, svetska zajednica će pozitivno oceniti gubitak Ruske „teritorije, ljudi i opreme“.

Ukrajinski zvaničnik je kao još jedan cilj ofanzive na region naveo zastrašivanje Rusa i podrivanje njihovog poverenja u vlasti zemlje.

- Da li reaguju na bilo šta osim na strah? Ne. Ruska Federacija svaki kompromis doživljava kao vašu slabost i spremnost da kleknete pred njima. Kad mogu da sednu za pregovarački sto i da ipak nešto iscede, dobiju nešto - samo ako shvate da rat ne ide po njihovom scenariju - rekao je Mihail Podoljak.

ZAŠTO JE UKRAJINA UŠLA U RUSIJU? Kijev naveo 2 razloga, iz Amerike stiže POTPUNO druga verzija

Foto: Printscreen

 

Vašington post sugerisao je da bi napad ukrajinskih oružanih snaga na oblast Kursk mogao biti motivisan prekidom svih isporuka ruskog gasa Evropi kao polugom pritiska.

„U četvrtak je gas i dalje tekao kroz Sudžu, poslednju operativnu tačku punjenja gasovoda (u Evropi)“, navodi se u publikaciji.

U prilog ovoj verziji navodi se da su ukrajinske trupe preuzele kontrolu nad mernom stanicom u gradu Sudža u Kurskoj oblasti.

Jedan od savetnika ukrajinskog predsednika rekao je to za VP pod uslovom da ostane anoniman. U svetlu ove informacije, ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je da tranzitna ruta za isporuku ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine i dalje funkcioniše.

Slovačka: Isporuke gasa preko Ukrajine pod ozbiljnom pretnjom

Pretpostavku Vašington Posta potvrdio je bivši šef slovačkog ministarstva finansija Karel Hirman, koji je izvestio da se tranzit gasa iz Rusije primetno smanjuje.

On je objasnio da je 8. avgusta obim gasa koji se pumpa iz Rusije u Evropu preko ukrajinskog gasno-transportnog sistema pao na 37,25 miliona kubnih metara dnevno, dok je ranije iznosio oko 42 miliona kubnih metara dnevno.

On je podsetio da u blizini ruskog pograničnog grada Sudža ne postoji samo gasovod, već i strateški važna gasna merno-prenosna stanica.

Napominje se da gasna merna stanica Sudža ima kapacitet od 42 miliona kubnih metara dnevno. Ovo je jedina preostala tranzitna ruta ruskog gasa preko Ukrajine ka zemljama zapadne i centralne Evrope.

(Lenta)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading