Kursk
Foto: Printscreen/Printscreen

Otkako su Ukrajinci u utorak izveli prekogranične napade na Kursk, navodno su zauzeli najmanje 11 naselja i gasnu elektranu Sudža, preko koje ruski gas ide u Evropu.

Do srede uveče Rusija je izgubila potpunu kontrolu nad površinom od 350 kvadratnih kilometara, izvestila je istraživačka ruska novinska agencija.

 

 

Ruski Telegram kanal "Dva majora" javio je da su ukrajinske snage stigle do grada Koreneva, koji je udaljen sedam do osam sati vožnje od glavnog grada Moskve, ali da su ih ruske trupe potisnule.

Kanal je takođe izvestio da je u toku "bitka oružjem" u selu Anastasjevka, koje se nalazi na nekih 45 kilometara od Kurčatske nuklearne elektrane u Kurčatovu, gde su se u sredu čule eksplozije.

Neki ruski vojni blogeri, uključujući ruskog ratnog dopisnika Aleksandra Sladkova, rekli su da ukrajinske snage možda planiraju da preuzmu kontrolu nad nuklearnom elektranom, iako nema dokaza da Ukrajina to namerava da učini.

 

 

Amerikanci su u sredu saopštili da im nisu jasni ciljevi Ukrajine u tom ruskom regionu i da će kontaktirati zvanični Kijev kako bi dobili neka pojašnjenja, ali je savetnik Mihajlo Podoljak u četvrtak malo pojasnio ciljeve napada.

Iznenadni upad pokrenut je da bi se ojačala pozicija Kijeva u budućim pregovorima sa Rusijom, rekao je Podoljak na ukrajinskoj televiziji.

On smatra da će ruski gubici teritorije, ljudi i tehnike pozitivno uticati na moguće buduće pregovore sa Moskvom.

Napredovanje Ukrajine na rusku teritoriju bi takođe moglo da "uplaši Ruse, koji bi potom mogli da promene mišljenje o predsedniku Vladimiru Putinu".

 

 

Inače, Putin je u sredu ukrajinske prekogranične napade nazvao "provokacijom velikih razmera".

"Kao što znate, kijevski režim je izveo još jednu provokaciju velikih razmera, neselektivno gađajući iz različitih vrsta naoružanja, uključujući projektile, na civilne zgrade, stambene zgrade i ambulante", rekao je Putin na hitnom sastanku Saveta bezbednosti Rusije.

Na društvenim mrežama pojavio se video koji navodno prikazuje napad američkih artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti M142 ili HIMARS na ruski vojni konvoj u okrugu Rislk u Kursku, 30 kilometara istočno od ukrajinske Sumske oblasti. Ovi sistemi imaju domet od oko 80 kilometara, piše The Var Zone.

 

 

"Ruski vojni konvoj uništen je udarom ukrajinskih projektila HIMARS u blizini sela Oktjabrskoje u okrugu Rilski Kurske Narodne Republike", napisao je ukrajinski novinar Jurij Butusov na Telegramu. "Video su objavili ruski novinski kanali. Autoput je potpuno blokiran zbog zapaljenih automobila, a čuju se i česte detonacije. To je majstorski rad ukrajinske obaveštajne službe duboko u zaleđu Putinovih trupa i najpreciznije gađanje ukrajinskih artiljeraca."

Ruska novinska agencija Readovka, koja je prva objavila snimak, saopštila je da su snimak snimili vozači koji su došli na lice mesta, ali nisu mogli da prođu jer je put bio blokiran.

"Pre požara, stanovnici okruga Rilski čuli su nekoliko glasnih eksplozija", izvestila je Readovka.

Jedan stanovnik Kurske oblasti požalio se na ukrajinsku invaziju i pitao se zašto Putin ne čini više da im pomogne.

 

 

Inače, Rusija je u petak evakuisala ljude iz delova svoje zapadne Lipecke oblasti, nakon što je "masovni napad" ukrajinskih dronova izazvao eksplozije, prekinuo struju i povrijedio šest osoba, rekao je regionalni guverner Igor Artamonov.

Četiri sela su evakuisana nakon što je u okrugu Lipeck proglašeno vanredno stanje, rekao je Artamonov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, a neka od njih su u blizini baze vazduhoplovnih snaga.

Požar je izbio u vazduhoplovnoj bazi u blizini grada Lipeka, javila je agencija Interfaks, pozivajući se na lokalne zvaničnike za vanredne situacije.

Pozivi na društvenim mrežama da se evakuiše ceo grad bili su deo ukrajinske kampanje psihološkog ratovanja, dodao je Artamonov.

Ukrajinske vlasti nisu prijavile nikakve napade na oblast Lipecka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading