Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je snimak na kome se vidi dim iz oblasti nuklearke Zaporožje, koju kontrolišu Rusi.


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da ruski napadi iz Kurske oblasti na Sumski region, zaslužuju "fer" odgovor ukrajinskih snaga.

Sa druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je međunarodne organizacije da osude, kako je navela, terorističke napade Ukrajine na ruske regione.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Zelenski: Rusija mora biti primorana da sklopi mir jer je Putin želeo sukob

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija mora da bude primorana da sklopi mir, jer je predsednik Vladimir Putin želeo sukob i da se rat vraća Rusiji nakon što ga je Moskva donela drugim zemljama.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju, istakao da je veliki prekogranični napad Kijeva na zapadni region Kursk pitanje bezbednosti Ukrajine i da je Kijev zauzeo oblasti odakle je Rusija započela napade.

"Rusija mora biti primorana da sklopi mir pošto Putin želi tako žestoko da se bori", naglasio je ukrajinski predsednik.

(Reuters)

ZAŠTO UKRAJINCI SAMOUBILAČKI UPADAJU U KURSK? Situacija veoma slična kao na kraju Velikog otadzbinskog rata

"Zarobljen ukrajinski jurišni tim kod Martinovke u Kurskoj oblasti"

U regionu Kursk, ruska vojska je zarobila jurišni tim zasebne 80. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, pišu RIA Novosti pozivajući se na izvore u agencijama za sprovođenje zakona.

"Grupa se sastoji od pet ljudi. Svi su pripadnici 80. odvojene vazdušno-jurišne brigade ukrajinske vojske", rekao je sagovornik agencije.

Zabeleženo je da su Oružane snage Ukrajine zarobljene u blizini sela Martinovka, Kurska oblast.

OVO NIKAKO NIJE DOBRO Ukrajina uputila jeziv zahtev Francuskoj

Diverzanti s ruskim pasošima u Kurskoj oblasti

U Kurskoj oblasti deluju diverzantske grupe sa ruskim dokumentima, obavestio je tome ruskog predsednika Vladimira Putina vršilac dužnosti gubernatora te oblasti Aleksej Smirnov.

"Naravno, postoji opasnost da ovde deluju diverzantske grupe u našoj odeći, u našim automobilima, sa našim dokumentima. Zbog toga pojačavamo patroliranje" rekao je Smirnov.

Vlasti Kurske oblasti čekaju zaposlene u Ministarstvu saobraćaja da pojačaju zaštitu mostova i železnica.

Takođe, po instrukcijama ruskog Ministarstva odbrane, u Kurskoj oblasti se gradi 90 uporišta vodova.

Putin: Rusija će odgovoriti na upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast

 

 

Priveden ukrajinski zamenik ministra energetike

Ukrajinski tužioci saopštili su da je privedan zamenik ministra energetike Oleksandar Hale zbog primanja mita od 500.000 dolara.

Istraga je otkrila organizovanu šemu za krijumčarenje rudarske opreme koja pripada državnom rudarskom preduzeću iz zone borbenih dejstava u Donjeckoj oblasti, saopštilo je glavno tužilaštvo Ukrajine.

Vlada je Halea, u međuvremenu, razrešila dužnosti.

Berlin: UKR može da koristi oružje koje joj je predala Nemačka po svom nahođenju

Oružje koje je Nemačka dala ukrajinskoj strani, od trenutka njegovog transfera, postaje vlasništvo Ukrajine i ona može da ga koristi onako kako smatra da je potrebno i ispravno, izjavio je danas na konferenciji za novinare portparol Ministarstva odbrane Nemačke Arno Kolac.

Za Ministarstvo odbrane se ne postavlja pitanje zakonitosti delovanja na teritoriji Kurske oblasti - međunarodno pravo predviđa mogućnost izvođenja vojnih operacija na teritoriji zemlje agresora radi zaštite sopstvene države, istakao je Kolac, preneo je Ukrinform. Prema njegovim rečima, ne postoje bilo kakvi posebni uslovi za upotrebu naoružanja koje obezbeđuje Bundesver.

Ukrajina demantovala Minsk: Nismo ih primetili

Ukrajina je saopštila danas da nije uočila snake raspoređivanja beloruskih snaga u blizini granice dveju zemalja, što je u suprotnosti sa saopštenjem iz Minska, prema kojem je veliki broj vojnika raspoređen na belorusko-ukrajinskoj granici.

UHAPŠEN NAJBLIŽI SARADNIK VOLODOMIRA ZELENSKOG "On je sa njim odrastao, poznaje njegovu ženu"

Oružane snage Rusije uhvatile su stanovnika Krivog Roga Jurija Danilenka, za koga se ispostavilo da je komšija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Ovo je izvestio ratni dopisnik Aleksandar Sladkov.

Ukrajina povećala izvoz žitarica u julu uprkos pojačanim ruskim napadima

Ukrajina je u julu udvostručila izvoz žitarica na više od 4,2 miliona metričkih tona u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju podaci ukrajinskog udruženja trgovaca žitaricama UGA, uprkos pojačanim ruskim napadima na Odesu, ključno crnomorsko izvozno čvorište, i Izmail, glavnu luku na Dunavu za izvoz žita u Evropu.

Ukrajina je u julu izvezla 3,7 miliona tona poljoprivrednih proizvoda preko Odese i 569.000 tona preko Dunava, pokazuju izvozni podaci, preneo je Rojters.

Počela evakuacija u Belgorodskoj oblasti

Stanovnici Krasnojaružskog okruga u ruskoj Belgorodskoj oblasti na zapadu zemlje evakuišu se na bezbedna mesta pošto je uočena aktivnost ukrajinskih napada na granici okruga, izjavio je jutros načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Imamo alarmantno jutro, neprijateljsku aktivnost na granici Krasnojaružskog okruga. Da bismo zaštitili život i zdravlje našeg stanovništva, počinjemo da premeštamo ljude koji žive u okrugu na bezbednija mesta", naveo je Gladkov u video poruci, prenela je agencija Interfaks.

 

Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je snimak na kome se vidi dim iz oblasti nuklearke Zaporožje, koju kontrolišu Rusi.

 

 

Zelenski kaže i da su trenutni nivoi radijacije u granicama normale, ali dokle god Rusi kontrolišu taj deo, postoji opasnost od eskalacije.

Rusi grade utvrđenja blizu nuklearke

 

 

Zelenski: Napadi na Kursk su ispravni, nakon što je Rusija odatle napadala Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija tokom leta, iz svoje zapadne Kurske oblasti, izvela skoro 2.000 granatiranja na oblast Sumi u Ukrajini, nakon čega je, kako je naglasio, usledio "pravičan" ukrajinski odgovor. "Artiljerija, minobacači, dronovi.

Takođe beležimo raketne napade na nas, i svaki takav napad zaslužuje ispravan odgovor", rekao je ukrajinski lider u večernjem obraćanju Ukrajincima, nakon ukrajinskih napada na rusku oblast Kursk, preneo je Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading