Zelenski
Foto: EPA/Alo!ilustracija/M.LJ.

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je danas, komentarišući napad ukrajinskih snaga na Kursku oblast u Rusiji, da postoje samo dva načina da se okonča rat i da Rusija "shvati šta su pravila ratovanja", dok rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je Ukrajina u Kursku od 6. avgusta izgubila više od 2.000 vojnika.

Podoljak je na Telegramu napisao da je prvi način uništavanje ratne infrastrukture kopnenim operacijama, dodajući da je upravo to ono što Ukrajina može da uradi i što je potrebno za obaveznu zaštitu ukrajinskog stanovništva u pograničnim oblastima, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, drugi način je izvođenje udara duboko u Rusiji, ali za to je potrebno mnogo projektila i ukidanje neformalnih zabrana upotrebe tih raketa za udare na teritoriji Ruske Federacije.

- Ovo je rat bez pravila vođenja rata. Rusija koristi svoje teritorije da rasporedi artiljeriju, višecevne raketne bacače, male vazdušne baze, lansere za balistiku za velike napade na civilno stanovništvo druge zemlje - naveo je Podoljak.

Dodao je da su istovremeno ruske vlasti uverene da je njihova teritorija nepovrediva, ali da Ukrajina napadom na Kursku oblast pokazuje da to nije tačno.

 

 

Rusija: Ukrajina od 6. avgusta izgubila 2.000 vojnika

Ukrajinske trupe izgubile su u jednom danu na Kurskom pravcu do 420 vojnika, a od početka napada 6. avgusta 2.030 vojnika, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

-Tokom dana gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 420 vojnika, 55 oklopnih vozila, uključujući tri tenka, osam oklopnih transportera, borbeno vozilo pešadije, 43 borbena oklopna vozila, 31 vozilo, višecevni raketni sistem i artiljerijsko oruđe - navedeno je u izveštaju Ministarstva o odbijanju pokušaja invazije Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije u Kurskoj oblasti, a prenosi Interfaks.

Od početka napada uništeno je 35 tenkova, 31 oklopni transporter, 18 borbenih vozila pešadije, 179 drugih borbenih oklopnih vozila, 78 vozila, četiri protivvazdušna raketna sistema, dva lansera višecevnih raketnih sistema i 14 topova.

Komandant specijalnih snaga Ahmat, zamenik načelnika glavnog vojno-političkog resora Ministarstva odbrane, Apti Alaudinov izjavio je ranije danas da je većina ukrajinskih trupa koje su izvršile invaziju na Kursku oblast uništena, a da su sve oblasti u kojima se kreću Oružane snage Ukrajine pod kontrolom ruske vojske.

Šta se dešava sa nuklearkom u Kursku?

Zaporožje

Twitter

 

 

Nuklearna elektrana Kursk radi normalno, a radijaciona pozadina na stanici i području gde se nalazi je u normalnim vrednostima, objavio je danas Rosenergoatom, elektroenergetsko odeljenje ruske državne agencije za atomsku energiju Rosatom na svom zvaničnom Telegram kanalu.

-U nuklearnoj elektrani Kursk, blokovi br. 3 i br. 4 rade na snazi utvrđenoj dispečerskim rasporedom. Radijaciona pozadina u elektrani i na području gde se nalazi je na nivou prirodnih vrednosti. Ne nasedajte na informativne provokacije, verujte samo zvaničnim izvorima informacija - navodi Rosenergoatom, prenosi RIA Novosti.

Moskva je saopštila su Oružane snage Ukrajine 6. avgusta pokušale da zauzmu delove Kurske oblasti. U Kurskoj oblasti uvedena je vanredna situacija na federalnom nivou nakon ukrajinskih napada.

Vršilac dužnosti guvernera te oblasti, Aleksej Smirnov, izjavio je da ukrajinske oružane snage kontrolišu 28 naselja. Smirnov je na operativnom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom počeo da iznosi podatke o Kursku, ali ga je Putin naglo prekinuo.

Prema njegovim rečima, do sada je evakuisano 121.000 ljudi. On je dodao da su regionalne vlasti "uspostavile saradnju sa svim snagama bezbednosti".

"Pustite nas da gađamo Rusiju raketama dugog dometa"

Vlada Velike Britanije odbacila je pozive ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da koristi rakete dugog dometa "Storm Šedou" u napadu na Rusiju.

Ukrajinske snage sada kontrolišu oko 1.000 kvadratnih kilometara u Kursku, koji se nalazi na jugu Rusije, rekao je najviši general Kijeva, pa je Zelenski zatražio da iskoristi rakete dugog dometa kako bi mogao da napadne dublje u Rusiju, ali izvor iz britanske vlade potvrdio je i za "Dejli mejl" i za "Telegraf" da Britanija nije promenila svoju politiku i da još uvek ne dozvoljada upotrebu da se to oružje koristi u napadu.

Zelenski

Printscreen

 

 

-Nije bilo promene - rekao je izvor iz vlade.

Odluka je doneta uprkos tome što je Zelenski naredio da se "pripremi spisak neophodnih akcija kako bi Ukrajina dobila dozvolu od partnera za upotrebu oružja dugog dometa za odbranu njene teritorije".

Tokom prošlomesečne posete Velikoj Britaniji, Zelenski je tražio od tamošnjeg premijera Kira Starmera da ukine ograničenja u pogledu upotrebe municije, koja ima domet od oko 250 kilometara.

Stav o korišćenju projektila "Storm Šedou" nije samo na britanskoj vladi, pošto se projektil proizvodi u Francuskoj, što znači da se i Pariz pita o uslovima korišćenja.

Kako navodi "Dejli mejl", Ukrajina želi da iskoristi pomenute rakete kako bi napala aerodrome i logistička čvorišta daleko izvan linije fronta koju Moskva koristi da ojača svoju poziciju u Kursku.

Kijev je takođe i od Vašingtona tražio dozvolu da koristi raketu dugog dometa "Atacms" tokom ofanzive na Kursk, ali i to odbijeno.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading