Pokrovsk
Foto: Printscreen/Printscreen

Kako se navodi, rukovodstvu u Kijevu pod vođstvom Vladimira Zelenskog preti gubitak grada od logističkog značaja – Pokrovska.

Prema pisanju nemačkog lista, dok političari, novinari i vojni izveštači širom sveta trenutno posvećuju svu pažnju dešavanjima u Kurskoj oblasti, u isto vreme ruski vojnici napreduju duž linije fronta u Donbasu.

Tako je i Generalštab ukrajinske vojske pre nekoliko dana saopštio da se trenutno vode teške borbe na ovom delu fronta, kao i da su ključna žarišta Grodovka i Željanoje, koja se nalaze na svega 20 km istočno od Pokrovska.

Zašto je Pokrovsk toliko važan?

Ruske trupe već nekoliko meseci sprovode operaciju sa ciljem zauzimanja ovog "grada srednje veličine" u Donbasu. Prema rečima ukrajinskih vojnih zvaničnika, ruski napadi na ovom pravcu su značajno pojačani, posebno od početka nedelje.

Do 2020. godine u Pokrovsku je živelo nešto više od 60.000 ljudi, a kako navodi "Berliner cajtung" ovaj broj je uporediv sa populacijom Frankfurta na Odri.

Nemački list dalje piše da je Pokrovsk administrativni centar okruga nazvanog po njemu u Donjeckoj oblasti i važno transportno čvorište na istoku Ukrajine, odakle svoje aktivnosti sprovode i humanitarne organizacije.

Grad se nalazi na glavnom putu koji ​​služi kao ruta za snabdevanje drugih mesta u regionu Donbasa pod kontrolom Ukrajine, kao što su Časov Jar ili Konstantinovka. Pored toga, grad se nalazi u ravnici, zbog čega teška vojna tehnika može relativno brzo da prođe kroz okolno područje.

Ako ruske trupe zauzmu Pokrovsk, Moskva bi bila korak bliže zauzimanju, odnosno oslobađanju čitave Donjecke oblasti, tj. Donjecke Narodne Republike, što je jedan od glavnih ciljeva ruske vojske u sukobu na teritoriji Ukrajine.

Ruski vojni blogeri pišu i da bi zauzimanje Pokrovska "otvorilo nove mogućnosti" za Oružane snage RF u pogledu napada u pravcu Pavlograda ili Zaporožja.

Sa druge strane, povlačenje ukrajinske vojske iz Pokrovska bio bi veliki gubitak za Kijev, čiji bi rezultat bilo izmeštanje rezervi i izgradnja novih odbrambenih linija. Prema procenama nemačkog lista, Oružane snage Ukrajine nalaze se u opasnosti od ciljanog pokušaja proboja ruske vojske do jeseni, kada bi vremenski uslovi mogli ponovo da dovedu do zastoja na frontu.

Pored pokušaja stabilizacije fronta u Donbasu, ukrajinski vojni vrh se sada suočava sa situacijom u Kurskoj oblasti, što je veoma iscrpljujuća misija za Kijev. Pored vojnog, i političko rukovodstvo u Kijevu  se već danima posebno bavi nestabilnom situacijom na sopstvenoj teritoriji.

Tako je i sam Zelenski tokom jednog od svojih govora priznao da je ukrajinska vojska "pod ekstremnim pritiskom u regionu".

"U Donjecku je izuzetno teško. U Pokrovsku je zabeleženo najviše napada ove nedelje - tamo se dešavaju najintenzivniji neprijateljski napadi", rekao je šef ukrajinske države.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Normalac

15.08.2024 13:37

I, sta kažete. Putlerovci u komšijskoj drzavi, tudoj teritoriji "oslobađaju Donjecku oblast"??! Jebem li vam milosnu mamicu KGBovsku, hulje podaničke. Gorećete u paklu.