Volodomir Zelenski
Foto: Alo/Printscreen

"Sada, već u avgustu, treba ojačati neke pravne pozicije naše države. Prvo. Moramo jasno da garantujemo upravo na zakonodavnom nivou da će naši vojnici koji učestvuju u Kurskoj operaciji, na primer, i koji će učestvovati u svim našim drugim akcijama na teritoriji države agresora, dobiti apsolutno sve isplate i povlastice koje su predviđene za linija fronta", rekao je predsednik Ukrajine.

"Drugo. Svaki vojnik koji brani ukrajinsku državu, brani naš narod, brani našu nezavisnost, zaslužuje priznanje i maksimalnu podršku. To se posebno odnosi na one naše vojnike – ukrajinske legionare – koji trenutno imaju državljanstvo drugih država, ali još ne i Ukrajine. Oni zaslužuju da budu naši građani, građani Ukrajine. Takođe je pošteno proširiti ovo na njihove rođake, na rođake naših heroja", rekao je.

 

 

"Treće rešenje. Pitanje trofejnog naoružanja, koje naši vojnici stiču u borbama, mora da se reši. Moramo to da upravljamo. I još nešto. Izdajnici koji su pobegli u Rusiju posle 24. februara. Saradnici koji rade za rat. Svi zločinci koji su pristupili službi ruske države. Njima u Ukrajini treba oduzeti bilo kakve titule i nagrade, i to realno – da odluka o oduzimanju nagrada ne bude samo deklarativna, već zaista beleži kako se Ukrajina odnosi prema takvoj osobi", istakao je Zelenski.

"I molim Vrhovnu Radu Ukrajine da se sastane da hitno razmotri ova pitanja u bliskoj budućnosti", rekao je.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading