ukrajina
Foto: Printscreen/mreža x

– Juče je bilo informacija koje su stigle od veoma ozbiljnih ljudi. Ukrajinski zarobljenici kažu da su im date informacije o glavnoj meti – nuklearnoj elektrani Kursk. To kod nekih izaziva skepticizam, ja to razumem, međutim, ja iznosim podatke koje imam“, rekao je Arutjunov.

Prema njegovim rečima, najbliža meta bi mogla da bude gasno distributivno čvorište Sudža, koje je neprijatelj ranije pokušao da napadne, a zatim i nuklearna elektrana Kursk.

„Nisam verovao da je neprijatelj nameravao da je zauzme i zadrži. Ali siguran sam da je neprijatelj planirao da stvori konkretnu pretnju njenoj funkcionalnosti. Juče je pred mojim očima, PVO obarao neprijateljske projektile iznad Kurčatova.“

Istovremeno, on je rekao da ne vidi realnu pretnju Kurčatovu.

-Moram da primetim da danas nema pretnje za nuklearnu elektranu Kursk od neprijateljskih kopnenih snaga, zbog snaga i sredstava koje je brane. Tamo ima dosta svega… Nema opasnosti da se nuklearka zauzme.

Da bi se zauzeo Kurčatov, siguran je Arutjunov, neprijatelj mora imati potpuno drugačije resurse, čija je dostupnost upitna.

„Što je najvažnije, ako se to dogodi, to će u velikoj meri rastegnuti njegove logističke rute, što će stvoriti dodatno opterećenje. Biće veoma teško održati ovo opterećenje pod vazdušnim i artiljerijskim napadima.

A za izvođenje aktivnih vojnih operacija duž puta Rilsk-Kurčatov biće potrebno mnogo snaga i sredstava. Zato ne verujem u zaplenu nuklearne elektrane. Međutim, opasnost od prodora neprijatelja dublje u područje ostaje“, rekao je on.

Istovremeno, prema njegovom mišljenju, rezerve prebačene u region u potpunosti zaustavljaju ovu pretnju, i stavljaju tačku na sve planove Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading