Vladimir Putin
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se dodatno pojača obezbeđenje Kremlja usled straha od sabotaže i ukrajinskih napada dok oružane snage Kijeva nastavljaju ofanzivu na zapadu Rusije.

Ruski režim je zabrinut zbog neočekivanog prodora ukrajinskih snaga u region Kursk, gde trupe predsednika Volodimira Zelenskog prema poslednjim informacijama kontrolišu više od 70 naselja i izvode opsežne artiljerijske i napade bespilotnim letelicama na Belgorod, gde je takođe proglašeno vanredno stanje.

Vest o uvođenju dodatnih mera bezbednosti u Kremlju objavila je novinska agencija Baza, pozivajući se na svoje izvore iz bezbednosnih struktura. U Moskvi se konstantno prate pretnje, uključujući i moguće prodore diverzantskih grupa, navodi se u saopštenju.

Bezbednost u Moskvi i Kremlju pojačana

Kako prenosi "Dejli mejl", bezbednost u centru Moskve i oko Kremlja već je pojačana u nekoliko navrata nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Istovremeno, najnovija odredba o pojačanom obezbeđenju dolazi usled sve glasnijih spekulacija da bi Vladimir Putin mogao da naredi novi krug mobilizacije što će se dodatno odraziti na njegovu podršku u narodu.

Podsetimo, Kremlj je već bio na meti ukrajinskih napada. U maju 2023. dron kamikaza je udario u kupolu sa zastavom, a kako su ruski zvaničnici naveli to je bio pokušaj ubistva Putina.

Kremlj čuva posebna jedinica

"Sada Kremlj čuva posebna jedinica čiji su pripadnici naoružani automatskim oružjem, dok posebne policijske snage kontrolišu saobraćaj u centru Moskve", prenela je Baza na svom kanalu na Telegramu.

U slučaju potrebe u blizini se nalaze jake snage za brzo reagovanje. Kako su brojni mediji ranije objavili Putin je još ranije naredio da se pojačaju mere bezbednosti oko luksuznih zdanja u kojima on povremeno boravi zajedno sa svojom partnerkom Alinom Kabajevom (41), bivšom olimpijskom šampionkom u gimnastici.

U međuvremenu, nekoliko izvora navodi da se u Kremlju razmišlja o novom krugu mobilizacije koja se očekuje do kraja ove godine, a koju bi mogla da ubrzaju dešavanja u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti.

- Situacija ja teška i mobilizacija je moguća do kraja godine - rekao je izvor koji je tražio da ostane anoniman.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja nedavno je izjavio da se o novoj mobilizaciji "ne vodi diskusija".

Ruske vlasti takođe razmeštaju trupe, koje čuvaju ključne lokacije, kao što su Kalinjingrad na Baltiku i anektirani Krim na Crnom moru. Snage iz ovih regiona se šalju u Kursku oblast.

"Rusija sačinila plan zaštite Belgoroda"

U međuvremenu je ruski ministar odbrane Andrej Belousov na sastanku posvećenom bezbednosti stanovnika i infrastrukture u pograničnim oblastima rekao da je Generalštab ruske vojske sačinio je akcioni plan zaštite regiona Belgorod.

- Govorimo pre svega o jačanju efikasnosti vojne komande i kontrolnog sistema u saradnji sa drugim bezbednosnim agencijama u regionu Belgoroda - kazao je Belouosov, prenela je agencija RIA Novosti.

Kako je navedeno, deo plana je i raspoređivanje nadležnih zvaničnika i dodatnih snaga i resursa kako bi se rešili ključni zadaci.

Belousov je istakao da će lično nadgledati primenu razrađenog plana.

U regionu Belgoroda u četvrtak je proglašeno vanredno stanje na federalnom nivou, a situacija u toj oblasti ostaje izuzetno teška.

U regionima Kurska, Belgoroda i Brijanska na snazi su protivterorističke operacije kako bi se osigurala bezbednost građana, navodi RIA.

(Dejli mejl)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading