Rusija
Foto: Printscreen/Printscreen

Nedavne promene duž linije fronta u Kursku "ne idu nam u prilog", napisao je Podoljak u utorak. Elementi ukrajinske 95. vazdušno-jurišne brigade, kaže, pokušavaju da ovladaju Malom Loknjom, mestom koje se nalazi oko 12 kilometara severno od Suje, gradom koji je bio žarište ukrajinske ofanzive na ruskom tlu i osvojen je u prvom dana napada na Kursku oblast.

 

 

U napadu na Malu Loknju, 95. vazdušno-jurišna brigada je "zaobišla naše položaje između ovog sela i Ruskog Porečnja, presekla put između njih i tako uvela jedinice 18. motorizovane divizije u operativni obruč", tvrdi Podoljak. Postoje i dokazi da se 95. vazdušno-jurišna brigada nalazi u Maloj Loknji. Ukrajinski dron snimio je u ponedeljak jedno od borbenih vozila nemačke proizvodnje „Marder“ koje koristi ta brigada kako puca na ruske položaje u selu. „Neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu, opremi i drugim materijalnim resursima“, saopštile su ukrajinske vazdušno-jurišne snage.

"Moramo ih opkoliti, a zatim tepih bombardovanje"

Međutim, to ne mora da znači da je ruska 18. motorizovana divizija opkoljena u Maloj Loknji. Opkoljavanje snaga na bojnom polju može predstavljati katastrofu za opkoljene jedinice, ali samo izvođenje takve operacije je težak zadatak za napadače, jer zahteva od njih da prvo probiju neprijateljske linije, a zatim brzo zatvore krug. Nije bez razloga da su realna okruženja prilično retka pojava u 29-mesečnom ratu Rusije protiv Ukrajine. Bilo je brojnih primera da su se opkoljene snage izvukle pre nego što ih je neprijatelj mogao uništiti.

Dva bataljona ukrajinske 31. mehanizovane brigade, što bi značilo možda stotine vojnika, bila su nakratko opkoljena u blizini Prohresa u istočnoj Ukrajini u julu. Međutim, umesto da u neizvesnosti čekaju spas u okolini, vojnici su odlučili da se bore da se izvuku iz nezavidne situacije. Tako je Podoljak očekivao da će situacija sa ruskim vojnicima u Maloj Loknji biti rešena do srede. „Bitka je veoma teška“, rekao je on. "Naše vazduhoplovstvo, artiljerija i dronovi su u akciji. Ali ni to još nije odbilo neprijatelja", dodao je on i zaključio da misli da se situacija neće razjasniti pre jutra.

U međuvremenu, ruska političarka Natalija Narotčnička, bivša poslanica Državne dume, pozvala je na tepih bombardovanje Kurskog regiona. Narotčnička je ovo rekla gostujući na ruskom državnom kanalu Rusija 1, a snimak je u ponedeljak preneo Telegram kanal ASTRA, prenosi Njuzvik. „Verujem da posle svega što se desilo u Kurskoj oblasti treba izvršiti takvu odmazdu“, rekla je ona. „One (ukrajinske snage) treba opkoliti i sve uništiti! Samo tepih (bombardovanje), razumete? Nadam se da se spremaju za to“.

Otkako je Kijev pokrenuo iznenadni upad na Kursk, oblast koja se graniči sa ukrajinskom Sumskom oblasti, ukrajinske snage su preuzele kontrolu nad 1.250 kvadratnih kilometara ruske teritorije i 92 naselja, rekao je u ponedeljak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Desetine hiljada stanovnika Kurska evakuisano je iz svojih domova. To je takođe prvi put od Drugog svetskog rata da su strane snage zauzele rusku teritoriju.

"Ovo bi moglo potrajati mesecima"

Komentari Narotčnicke dolaze nakon što je Sergej Mardan govorio o mogućnosti nuklearnog napada na Kursk u emisiji Vladimira Solovjova na ruskoj državnoj televiziji.

Nekoliko dana nakon ukrajinske invazije, Mardan je rekao da veruje da će svet biti "uznemiren" ako Rusija upotrebi nuklearno oružje kao odgovor na ofanzivu na Kursk, ali da će javnost na kraju shvatiti da je to bila logična odluka. „A što se tiče svih mišljenja o kojima se poslednje dve godine raspravlja o nemogućnosti nuklearnog udara Rusije, kakve bi mogle biti posledice, kakva bi mogla biti reakcija Zapada i globalnog Juga posebno... , u ovoj situaciji, ja sam lično apsolutno ubeđen da će reakcija biti... Pa, svi će se, naravno, malo uznemiriti, ali generalno, to je logično“, rekao je Mardan.

„Šta ste očekivali? nastavio je propagandista. „Borbe se ne vode samo na ruskoj teritoriji. Kurska oblast je takva Rusija da... ne znam sa čime da je uporedim, takvo autohtono istorijsko jezgro, rusko jezgro. I tamo se trenutno vode borbe. ... Shodno tome, scenario u kojem se vrši napad na (ukrajinske) vojne objekte uz upotrebu nuklearnih bojevih glava prestaje da bude teoretski, prestaje da bude malo verovatan“, rekao je Mardan prilikom gostovanja.

Ruski general Apti Alaudinov, komandant specijalne jedinice Ahmat, sugerisao je u utorak da bi borbe u regionu Kursk mogle da se nastave nekoliko meseci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading