NUKLEARNA KATASTROFA NA POMOLU: Bivši oficir upozorava na katastrofu koja preti Evropi!
Profimedia

Oružane snage Ukrajine bi mogle da izazovu nuklearnu katastrofu koja bi pogodila veći deo Evrope, ukoliko izvrše napad na Kursku nuklearnu elektranu, upozorava bivši oficir Vojske SAD Stanislav Krapivnik.


Naime, u intervjuu za RT, Krapivnik je govorio o razlikama između „prljave“ i nuklearne bombe i objasnio da iako „prljava“ bomba nema kritičnu masu, niti obogaćen materijal, ona bi svakako mogla da izazove kontaminaciju velikih razmera ukoliko bi bila bačena na nuklearni otpad.


On dodaje i da bi napad na sistem za rashlađivanje aktivne elektrane izazvao „topljenje jezgra nuklearnog reaktora“, što bi moglo dovesti do nesreće slične onoj koja se desila u Fukušimi ili Černobilju, a koja bi uticala na veći deo Evrope, pogotovo u ovom delu godine „kada vetar duva ka severozapadu“.

Krapivnik je smatra da bi „ukoliko postoji dovoljno dokaza“ o ovoj pretnji, to iznudilo ogromnu reakciju ruske vlade, jer bi katastrofa u elektrani učinila Kursku oblast nenastanjivom.

„I radioaktivne padavine će otići direktno na severozapad, ka Evropi. Pogodiće Poljake, Nemce, Dance i Skandinavske zemlje i otići će pravo u Veliku Britaniju“, rekao je Krapivnik i dodao:
„Ali rukovodstvu tih država izgleda stvarno nije stalo do toga.“

Podsećanja radi, u materijalima Uprave za unutrašnje poslove Vojno-civilne administracije Harkovske oblasti pojavile su se informacije da ukrajinska vojska planira napade na ruske nuklearne elektrane u Zaporoškoj i Kurskoj oblasti u gradovima Energodar i Kurčatov.

Prema pisanju RIA Novosti, informacija je proverena, i dobijena od ukrajinskih vojnika koji se nalaze u zarobljeništvu. Kako se dalje navodi, jedan od ciljeva napada na nuklearne objekte bilo bi i to da se Rusija optuži da stoji iza napada, te da u javnosti ispadne kao da Moskva na taj način želi da opravda napad svojim nuklearnim oružjem po teritoriji Ukrajine.

(Webtribune)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading