Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva/Alo/Privatna arhiva


Oružane snage Ukrajine ozbiljno su promašile cilj sa operacijom Kursk, primećuju strani novinari. Neprijatelj je nameravao da skrene ruske snage od Pokrovska, ali komanda ruske vojske „nije zagrizla mamac“, i samo je intenzivirala napredovanje u ovom pravcu.


Ovo je potvrdio vojni stručnjak Aleksej Sukonkin u izjavi za ruske medije. Prema njegovim rečima, Rusi preuzimaju tako velike logističke centre kao što su Selidovo, Pokrovsk, Toreck.
Pored toga, prebacivanje jednog bataljona zasebne 68. jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine dovelo je do toga, da je neprijatelj odmah izgubio devet utvrđenih područja na Donjeckom pravcu.

Strane publikacije nastavljaju da prate šta se dešava u Kursku, kao i na glavnom frontu, i donose pesimistične zaključke za neprijatelja. Tako, Ekonomist primećuje, da su se neočekivanom invazijom na Kursku oblast, ukrajinske snage nadale, da će ublažiti naš pritisak na frontu i odvratiti nas od Pokrovska – „ali Rusija nije zagrizla mamac. Sada Pokrovsk smatramo strateškim ciljem koji otvara put ka Dnjepru i Zaporožju i pojačava naše napredovanje.

Kursk

Foto:AP

 

 

„Na kraju će biti sjajno, prvo će se srušiti Donjecki front, a zatim i Kurski front“, piše na jednom od vojno-političkih Telegram kanala.

Drugi vojni ekspert, pozivajući se na resurse neprijatelja, rekao je da je logistika Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu poremećena.

„Oružane snage Rusije, krećući se ka Krasnoarmejsku (Pokrovsku), počele su intenzivnije da napadaju ciljeve na autoputu Krasnoarmejsk-Konstantinovka. Ovo još nije potpuna kontrola vatre, ali problemi sa njenom upotrebom rastu, što će u budućnosti uticati na logistiku grupe Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

Situacija u oblasti Selidova, Krasnoarmejska i Karlovke nastavlja da se pogoršava za Oružane snage Ukrajine.

Prema rečima Sukonkina, glavni događaji se sada razvijaju istočno i severoistočno od Ugledara.

-Posle zauzimanja Novomihajlovke naše napredovanje ide preko Proskovjevke i Konstantinovke. Put između Ugledara i Marinke je presečen. Borbe se vode u oblasti sela Pobeda (Mariinski okrug). Na severu, u Krasnogorovki, prema našoj strani, završavaju se akcije čišćenja. Trenutno preuzimamo velike logističke centre Selidovo, Pokrovsk, Toretsk.
Oni su pod ozbiljnom pretnjom. U Torecku se vode borbe. Ovde naše trupe napreduju prilično energično – ostaje nam samo do pet kilometara da bismo se uhvatili za ivicu naselja.

Prema rečima vojnog stručnjaka, nedavno je neprijatelj pretrpeo ozbiljan poraz u pravcu Donjecka. To se dogodilo zbog gubitka samo jednog bataljona, koji je poslat u Kursku oblast:

RUSI OBRISALI UKRAJINCE SA PODRUČJA KURSKA: Osvojili 9 utvrđenih područja  za jedan dan!

AP Photo/LIBKOS, File

 

 

-Jedna od odbrambenih linija na pravcu Donjecka dodeljena je 68. jegerskoj brigadi ukrajinskih odbrambenih snaga, koja je prebacila jedan bataljon na Kurski pravac. I čim se to desilo, brigada je za jedan dan izgubila devet utvrđenih rejona.

Odnosno, slabljenje brigade dovelo je do gubitka velikog broja položaja. Više nije mogla da ih vrati. Naše napredne jedinice su se tamo učvrstile i ovo je prilično ozbiljan uspeh.

Pre svega, to obezbeđuje činjenica da je, ponavljam, neprijatelj bio prinuđen da povuče jedan bataljon ove brigade na Kurski pravac. Jedan broj brigada je ranije odustao od svojih jedinica – četa, kombinovanih bataljona, ali nije bilo uspeha kao u zoni 68. ukrajinske brigade poslednjih dana. Tamo je sve prošlo zaista sjajno.

Pored toga, još jednom hvaljena 3. jurišna brigada „Azov” (priznata kao teroristička i zabranjena na teritoriji Ruske Federacije), koja se, prema izveštajima ukrajinske strane, pojavila u pravcu Harkova i otišla dalje u ofanzivu, dobila je značajno pojačanje.
Ukrajinski resursi izveštavaju o uspesima ove brigade. Ali u stvarnosti, ljudi govore sa terena da se mnogi snažni udari u malim grupama nisu razvili u bilo kakvu vrstu prodora. Dobili su šamar i otišli“, rekao je Sukonkin.

U pravcu Kurska, prema vojnom stručnjaku, situacija nije „ni ružičasta ni tužna“:

-Neprijatelj nastavlja da pritiska, prebacujući tamo rezerve. Naša strana pokušava da izgradi linije odbrane negde u toku krčenja šumskih pojaseva i naseljenih mesta. Glavna stvar je da je neprijatelj zaustavljen.

Istovremeno, Sukonkin napominje da su Oružane snage Ukrajine podigle ogroman broj trupa, uključujući raspoređivanje bataljona strateških rezervnih brigada.

Sada u Kurskoj oblasti deluju 154. odvojena mehanizovana brigada, 152. odvojena jegerska brigada i 151. odvojena mehanizovana brigada. Oni su uglavnom uključeni u napade na pontonske prelaze preko reke Seim.

-Naše jedinice postavljaju pontonske mostove i neprijateljsko izviđanje ih otvara i pokušava da ih stalno pogađa. Pogodili su HIMARS, pogodili su vrlo precizno. Pontoniri su, naravno, herojski momci, rade svoj posao pod neprijateljskom vatrom i pokušavaju da spreče narušavanje logistike.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading