eksplozija
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

 Najmanje četiri osobe stradale su tokom noći u ruskom napadu na hotel u Krivom Rogu, saopštava ukrajinska državna služba za vanredne situacije.

Sa druge strane, Rusija tvrdi da je sinoć oborila 12 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad regiona Voronježa i Rostova.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Kraj bloga

Kuleba: Najveći problem za Kijev je strah saveznika od eskalacije sukoba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je najveći problem za Kijev u ratu sa Rusijom to što se zbog straha od eskalacije saveznici plaše da usvoje novu politiku podrške Ukrajini.

Najnovija izjava Kulebe usledila je dan nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao da se Zapad "igra vatrom" time što razmatra da Kijevu dozvoli da udari duboko na teritoriju Rusije, upozorivši na opasnost od Trećeg svetskog rata, preneo je Rojters.

"Od samog početka velike invazije najveći problem Ukrajine je suočavanje sa dominacijom koncepta eskalacije prilikom donošenja odluka među našim partnerima", istakao je Kuleba.

Ukrajinski šef diplomatije je tokom sastanka sa poljskim kolegom Radoslavom Sikorskim u Poljskoj rekao i da se u ratu uvek radi o oružju, novcu, resursima, ali da je pravi problem u glavama ljudi.

"Većina naših partnera se boji da govori o budućnosti Rusije… To je vrlo uznemirujuće jer ako ne govorimo o budućnosti izvora pretnje, onda ne možemo da napravimo strategiju", rekao je ukrajinski zvaničnik.

(Tanjug)

KOPNENA "ZVER" RASUTA U DELIĆE Razoran udar na frontu u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Ruska policija uhapsila diverzante u Kurskoj oblasti

Ruska policija danas je uhapsila grupu diverzanata koja je navodno planirala napad na skladište nafte u Kurskoj oblasti, saopštile su snage bezbednosti.

''Privedena je grupa diverzanata koji su planirali eksploziju na teritoriji jednog skladišta nafte, a kretali su se civilnim automobilom i kod njih su pronađeni eksplozivi i detonatori'', saopšteno je iz policije  za RIA Novosti.

Kako se navodi, jedan od privedenih je govorio o planovima za teroristički napad, a istraga se nastavlja.

Ukrajinske snage napale su rusku Kursku oblast 6. avgusta, nakon čega je naložena masovna evakuacija lokalnog stanovništva.

Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije, u 28 regiona Rusije postoji 197 centara za privremeni smeštaj, gde boravi više od 11.500 ljudi, uključujući više od 3.500 dece, prenosi Tanjug.
 

"PA TO JE NEVEROVATNO GLUPA TAKTIKA" Poznati američki politikolog žestoko kritikovao potez ukrajinske vojske

Rusi objavi snimak: Uništen hangar sa bacačima raketa (VIDEO)

Ruske snage su preciznim udarom uništile hangar sa višecevnim bacačima raketa „hajmars” u blizini Kondratovke u Sumskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska oslobodila je mesto Kamiševka u DNR;

- Grupa „Sever” nanela je poraz ukrajinskim snagama kod Volčanska i mesta Lipci, protivnik je izgubio 165 vojnika;

- Ukrajinska vojska je u zoni delovanja ruske grupe „Centar” izgubila do 475 vojnika za poslednja 24 sata;

- Grupa „Zapad” poboljašala je svoj taktički položaj, odbila pet kontranapada, uključujići napad „Azov” (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji),  a protivnik je izgubio do 490 vojnika i jedan tenk;

- Ukrajinska vojska je za poslednja 24 sata izgubila do 50 vojnika u zoni delovanja grupe „Dnjepar”;

- Ruska vojska uništila je bazu stranih plaćenika, kao i uporišta ukrajinske vojske i tehnike u 148 rejona;

- Ukrajinska vojska je izgubila 115 vojnika i haubicu „krab” u zoni delovanja ruske grupe „Istok”;

- U zoni SVO u poslednja 24 sata oboreno je 49 ukrajinskih dronova, tri projektila „hajmars” i dve francuske avijacione navođene bombe „hamer”.

Litvanija uručila Ukrajini novi paket vojne pomoći

Litvanija je danas isporučila Ukrajini viljuškare, sisteme protiv bespilotnih letelica, krevete na sklapanje i drugu vojnu pomoć, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije.

"Naša nepokolebljiva podrška se nastavlja kao odgovor na potrebe Ukrajine u njenoj borbi za slobodu", navodi se u saopštenju Ministarstva na platformi Iks.

Stoltenberg saziva sastanak Saveta NATO-Ukrajina

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvaće u sredu sastanak Saveta NATO-Ukrajina, saopštio je portparol Alijanse.

''Sastanak će biti održan na nivou ambasadora. Očekuje se da će ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov obavestiti saveznike putem video-linka o situaciji na bojnom polju i prioritetnim potrebama u pogledu sposobnosti'', rekao je portparol i dodao da će sastanak biti održan na zahtev Kijeva, prenosi Rojters.

''Sutrašnji sastanak dolazi nakon nedavnih talasa teških ruskih napada na ukrajinske civile i infrastrukturu'', dodao je portparol.

(Rojters)

RUSI POGODILI RODNI GRAD ZELENSKOG Ima mrtvih (FOTO)

Kijev: Bomba ubila ukrajinsku četvoročlanu porodicu u Donjeckoj oblasti

Ruska bomba ubila je četvoročlanu ukrajinsku porodicu u malom selu Izmailivka u istočnoj Donjeckoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko glavno tužilaštvo.

Tužioci su rekli da je navođena vazdušna bomba pogodila privatnu kuću i ubila oba roditelja i njihovu 24-godišnju ćerku i 17-godišnjeg sina.

Oboren ruski avion

 

 

Gori rusko skladište nafte u Rostovu

 

 

Mediji: Avioni F-16 poslati Ukrajini imaju napredne sisteme za elektronsko ratovanje

Avioni F-16 koje su SAD poslale Ukrajini imaju napredne sisteme za elektronsko ratovanje, a te sisteme nemaju čak ni članice NATO-a, objavio je Defense Express, pozivajući se na Oružane snage SAD.

Danska i Holandija nisu imale pristup novim tehničkim rešenjima iz SAD, prenela je agencija Unian.

Stručnjaci veruju da će zahvaljujući ažuriranim sistemima za elektronsko ratovanje ukrajinski F-16 moći ne samo da se osećaju bezbednije na nebu, već i da postižu bolje rezultate prilikom napada na ruske sisteme protivvazdušne odbrane.

Zelenski: Ukrajina proizvela prvu sopstvenu balističku raketu

Ukrajina je uspešno testirala prvu balističku raketu domaće proizvodnje, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

''Imali smo pozitivno testiranje prve ukrajinske balističke rakete. Čestitam našoj namenskoj industriji'', rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u okviru foruma "Ukrajina 2024. Nezavisnost". On je istakao da ne može da otkrije više detalja o raketi i dodao da je morao barem ovoliko da otkrije, kako bi društvo u Ukrajini znalo i cenilo radnike u domaćoj namenskoj industriji, koji ''rade 24 sata, sedam dana u nedelji'', prenosi Politiko. Zelenski je naveo da je proizvodnja domaćeg naoružanja u usponu od kako je započeo rat Rusije i Ukrajine 2022, ali da se, uprkos tome, Kijev i dalje prvenstveno oslanja na vojnu pomoć sa Zapada. ''To je delimično zato što nemamo dovoljno novca za finansiranje domaće proizvodnje u velikom obimu'', naveo je predsednik Ukrajine. Zapadne zemlje ne finansiraju direktno oružane snage Ukrajine, ali pomažu tako što šalju naoružanje i sprovode obuku vojnika.

Gori naftno skladište u Rostovu

Zapalilo se skladište nafte u ruskom regionu Rostov, saopštio je guverner te oblasti Vasilij Golubev. 

Nema žrtava, naglasio je Golubev.

(Reuters)

Moskva: IAEA da zauzme objektivaniji stav po pitanju nuklearke Kursk

Rusija želi da Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA), čiji je direktor Rafael Grosi posetio rusku nuklearnu elektranu u Kurskoj oblasti, zauzme "objektivniji i jasniji" stav, javlja agencija RIA, pozivajući se na saopštnje ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rafael Grosi, šef IAEA, posetio je nuklearnu elektranu Kursk i upozorio na opasnost od ozbiljne nuklearne nesreće.

Napad na hotel u Krivom Rogu – četvoro stradalo

Najmanje četiri osobe su tokom noći  stradale u ruskom napadu na hotel u Krivom Rogu, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije.

(Ukrinform)

Komandant Čečena saopštio najnovije vesti iz Kurske oblasti


Ruska vojska nanela je težak poraz ukrajinskim jedinicama u Kurskoj oblasti, rekao je komandant specijalne jedinice "Ahmat" Apti Alaudinov.

- Danas smo naneli izuzetno težak poraz protivniku - napisao je Alaudinov na Telegramu.

Protivnik je odbijen na značajnu uadaljenost.

Rusija: Oboreno 12 dronova iznad Voronježa i Rostova

Ruske jedinice PVO tokom noći uništile su 12 ukrajinskih bespilotnih letelica iznas regiona Rostova i Voronježa, javile su ruske državne novinske agencije, pozivajući se na informacije ruskog Ministarstva odbrane.

(Reuters)

Moskva jača svoje trupe na istočnom pokrovskom frontu u Donjeckoj oblasti

Glavnokomandujući ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski, rekao je da i dalje napreduju u ruskoj oblasti Kurska, ali je upozorio da Moskva jača svoje trupe na istočnom pokrovskom frontu u Donjeckoj oblasti, gde su ostvarile pomak.

U isto vreme, ukrajinske snage pokušavaju da probiju južnu rusku granicu i kod regiona Belgoroda, a borbe su u toku, javili su ruski Telegram kanali.

Sa druge strane, gubernator ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov kaže da je situacija na granici sa Ukrajinom "teška, ali pod kontrolom".

Umešanost SAD u tekući upad Ukrajine u ruski Kurski region je "činjenica“, smatra zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov, koji je poručio i da bi odgovor Rusije mogao biti mnogo oštriji nego ranije.

Cilj Rusije je potpuna okupacija Donbasa, ocenio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i poručio da Ukrajina nije spremna da razmeni svoje teritorije za bezbednosne garancije.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posetio je rusku nuklearnu elektranu "Kursk" i upozorio da postoji rizik od "nuklearnog incidenta" i da je situacija ozbiljna.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading