aaa
Foto: Alo/printscreen

Stoltenberg: Ukrajinski upad u Kursku oblast u Rusiji je legitiman akt samoodbrane

Upad ukrajinskih trupa u Kursku oblast u Rusiji je legitiman na osnovu prava Ukrajine na samoodbranu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svojoj prvoj reakciji na ulazak ukrajinske vojske u Kursku oblast u Rusiji.

Stoltenberg je rekao za nemački nedeljnik Velt am zontag da Ukrajina ima pravo da se brani i da, na osnovu međunarodnog prava, to ne prestaje na ukrajinskoj granici.

Kraj bloga

Zelenski traži dodatnu podršku za napade dublje u Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pojačao je pritisak na Sjedinjene Države da Kijevu dozvole napade dublje na teritoriju Rusije, javlja Rojters posle sastanka predstavnika Ukrajine sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

Vašington je Ukrajini dao više od 50 milijardi vojne pomoći od 2022. godine, ali je ograničio korišćenje oružja na ukrajinsko tlo i odbrambene prekogranične operacije, podseća britanska agencija.

"Čišćenje ukrajinskog neba od ruskih vođenih vazdušnih bombi žestok je korak da se Rusija primora da prihvati kraj rata i pravedan mir", poručio je Zelenski u svome večernjem video obraćanju.

On je Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj poručio da su Ukrajini potrebna sredstva da "istinski i celovito štiti Ukrajinu i Ukrajince", navodeći da su za to potrebna odobrenja za upotrebu granata i raketa dugog dometa koje je Ukrajina dobila od Zapada.

 

DŽEFRI SAKS UPOZORAVA Ovo je rat između SAD i Rusije

Zelenski: Najteže borbe na Pokrovskom frontu

Najteže borbe vode se na Pokrovskom frontu, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski,

"Nije lako ni u pravcu Kramatorsk, Toretsk i Kupjansk. Skoro dve stotine borbi se vodi svakog dan", rekao je Zelenski.

(Ukrinform)

SITUACIJA JE SMRTNO OZBILJNA Nemačka oglasila alarm zbog moguće katastrofe na frontu

Litvanija traži da se Ukrajini dozvoli da napada Rusiju oružjem dugog dometa

Ministar odbrane Litvanije Laurinas Kašjunas pozvao je saveznike da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar teritorije Rusiji.

"Moramo dozvoliti Ukrajincima da iskoriste svoj puni kapacitet protiv Rusije. EU i njene zemlje članice moraju jasno da kažu da ne postoje ograničenja za upotrebu obezbeđenog naoružanja, uključujući sisteme dugog dometa, rakete ili bespilotne letelice", rekao je ašjunas posle sastanka ministara odbrane Evropske unije.

PRST U OKO ZELENSKOM Hladan tuš iz Rusije: Od toga nema NIŠTA

Frederiksen: Pobeda Ukrajine nema alternativu

Premijerka Danske Mete Frederiksen izjavila je da pobeda Ukrajine u ratu sa Rusijom nema alternativu, 

"Ako pobedi Rusija, neće biti poražena samo Ukrajina, već i svi mi. EU nikad nije bila tako snažna kao danas. Imamo ponekad interne diskusije, ali 26 članica zalaže se pobedu Ukrajine, a samo jedna ne. Jedna zemlja protiv cele Evrope. Evropa nikada nije bila ujedinjena kao sada", poručila je Frederiksenova.

Pozvala je sve koji ne podržavaju na pobedu Ukrajine da "shvate koliko je situacija opasna" i potvrdila da Danska ne ograničava upotrebu borbenih aviona F-16 koje je prebacila ukrajinskoj vojsci.

"Žao mi je što je isporuka aviona F-16 trajala toliko dugo. Lično, bila sam spremna da ih predam Ukrajini od samog početka rata. Predugo se raspravljalo o tome da li je to bila ispravna odluka ili ne", rekla je danska premijerka.

Ruska vojska: Odbijeno šest napada ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti

Rusko vojno osoblje odbilo je šest napada ukrajinskih militanata u pograničnim oblastima Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Jedinice grupe snaga `sever` su uz podršku armijske avijacije i artiljerijske vatre odbile šest napada neprijateljskih jurišnih grupa u pravcu naselja Borki, Bahtinka, Komarovka, Mala Loknja i Matvejevka", navodi se u saopštenju.

Pored toga, ruska vojska je osujetila pokušaje napada na jedinice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Koreneva i Male Loknje.

Zelenski smenio komandanta Vazduhoplovstva: Moramo se ojačati na komandnom nivou

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je smenio komandanta vazduhoplovstva Oružanih snaga Mikolu Oleščuka.  On je sinoć u video obraćanju napomenuo da ukrajinske snage moraju da se ojačaju na komandnom nivou. Zelenski je izjavio i da Ukrajina mora da stekne sposobnost da uništi rusku avijaciju u njenim bazama. "Konačno, moramo stati na kraj ruskoj terorističkoj taktici. Ukrajina mora da stekne sposobnost uništavanja ruskih aviona u njihovim bazama", naveo je Zelenski. 

 

Helikopter Mi-8 nestao na Kamčatki na dalekom istoku Rusije

Helikopter Mi-8 nestao je jutros na Kamčatki, na dalekom istoku Rusije, saopštili su zvaničnici.

 

Stoltenberg: Ukrajinski upad u Kursku oblast u Rusiji je legitiman akt samoodbrane

Upad ukrajinskih trupa u Kursku oblast u Rusiji je legitiman na osnovu prava Ukrajine na samoodbranu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svojoj prvoj reakciji na ulazak ukrajinske vojske u Kursku oblast u Rusiji.

Stoltenberg je rekao za nemački nedeljnik Velt am zontag da Ukrajina ima pravo da se brani i da, na osnovu međunarodnog prava, to ne prestaje na ukrajinskoj granici.

 

Moskva: PVO oborila četiri ukrajinske bespilotne letelice tokom noći

Ruski PVO sistemi su tokom noći uništili četiri ukrajinske bespilotne letelice (UAV) iznad Belgorodske, Orlovske i Kurske oblasti, izvestilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Moskva pojašnjava se da su Oružane snage Ukrajine (AFU) pokušale da izvedu terorističke napade na teritoriji Ruske Federacije pomoću dronova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading