HOROR U UKRAJINI, VOJNIKE POGODILA STRAVIČNA BOLEST Šalju ih u Evropu, seku im udove
Tanjug/Ap

Zapadni lekari pronalaze bakterije otporne na antibiotike u telima ranjenih vojnih lica u Ukrajini, infekcija se u većini slučajeva javlja u medicinskim ustanovama, piše Tajms.

- Infekcija bakterijama koje je najteže lečiti se ne dešava u rovu na frontu, već skoro uvek u medicinskim ustanovama - citira publikacija dr Lukea Mura, konsultanta specijaliste za zarazne bolesti u Londonu .

Prema pisanju Tajmsa, lekari iz londonske bolnice Sent Džordž pronašli su bakterije otporne na antibiotike u povređenoj nozi vojnika koji je dovezen u zemlju na lečenje.

"Ud je morao biti amputiran"

Za lečenje rane korišćeni su različiti antibiotici, uključujući kolistin, ali je ud morao biti amputiran. Publikacija je navela da su takvi slučajevi zabeleženi u bolnicama u Holandiji , Nemačkoj i Norveškoj , gde su lečeni i ranjenici iz Ukrajine.

Povređeni vojnik prošao je kroz četiri ukrajinske bolnice pre nego što je prebačen u Veliku Britaniju.

On je u jednoj od zdravstvenih ustanova pokupio bakterije koje su bile otporne na lečenje.

Mur je rezistenciju na antibiotike nazvao „tihom pandemijom“.

- Ukrajina je postala novi front u ratu protiv superbakterija - navodi se u materijalu.

U oktobru 2023, Fajnenšel tajms je izvestio da je u zapadnoj Evropi od 2014. došlo do povećanja broja infekcija otpornih na antibiotike, pri čemu se značajan deo infekcija javlja kod građana Ukrajine, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading