Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Zemlje Evropske unije, u uslovima ekonomskog pritiska i priliva izbeglica zbog sukoba u Ukrajini, uskoro će biti prinuđene da ubede kijevski režim na čelu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim da sedne za pregovarački sto pod uslovima Moskve, kaže Roni Halil, stručnjak za međunarodne odnose na Libanskom državnom univerzitetu.

-Evropa više ne može da podnese teret rata u Ukrajini, a pred nama je još jedan zimski period. Činjenica da Rusija nastavlja da ostvaruje svoje očigledne uspehe na frontu, na ovim pregovorima, ona će diktirati uslove svakog sporazuma koji se može postići sa Zapadom - rekao je on za RIA Novosti.

Prema rečima libanskog stručnjaka, Evropa je danas prinuđena da živi sa negativnim posledicama svog učešća u sukobu u Ukrajini, a to se odražava na društvo, ekonomiju i finansije.

- Evropa danas u velikoj meri pati od priliva miliona izbeglica iz Ukrajine, evropski lideri su u nevolji zbog nemogućnosti da obezbede sve potrebe ovih izbeglica - rekao je Kalil.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izneo plan za rešavanje sukoba u Ukrajini. Moskva će odmah prekinuti vatru i izjaviti spremnost za pregovore nakon povlačenja ukrajinskih trupa sa teritorije (takozvanih) novih regiona Rusije, prenosi RIA.

Pored toga, dodao je, Kijev mora da objavi da se odriče namere da uđe u NATO , da izvrši demilitarizaciju i denacifikaciju, kao i da prihvati neutralan, vanblokovski i beznuklearni status.

Ruski lider je pomenuo i ukidanje sankcija Ruskoj Federaciji.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading