Raketni napad na Kijev
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)


Eksplozije odjekuju u Kijevu dok sirene za uzbunu na vazdušnu opasnost zavijaju od ranog jutra u ukrajinskoj prestonici zbog novog ruskog napada.
Ukrinform prenosi da je to saopštila vojna uprava grada Kijeva.

– Uzbuna zbog vazdušnog napada se nastavlja! Protivvazdušna odbrana dejstvuje u prestonici. Ostanite u skloništima dok uzbuna ne prestane! – napisao je na Telegramu šef te uprave Serhij Popko.

Na istoj društvenoj mreži se pre šest sati po lokalnom vremenu oglasio i kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko.

– Snage protivvazdušne odbrane su aktivirane u gradu. Ostanite u skloništima! Uzbuna na vazdušnu opasnost u prestonici trajala je u prestonici cele noći – poručio je Kličko.

Ruske snage se opasno približavaju gradovima Pokrovsk i Kramatorsk, zbog čega je započela masovna evakuacija stanovništva, izveštava „Dojče vele“. Situacija u Pokrovsku je posebno alarmantna, jer su neprekidni napadi i granatiranja dodatno pogoršali bezbednosnu situaciju.

Granate padaju gotovo bez prestanka, a strah i panika zavladali su među građanima. Ovo mesto na prvoj liniji fronta suočava se sa jednim od najtežih trenutaka od početka sukoba.

Stotine ljudi se hitno evakuišu iz grada, uglavnom koristeći vozove kao glavno prevozno sredstvo. Ipak, čak i železničke stanice koje se koriste za evakuaciju postaju mete, što čini ceo proces još složenijim i opasnijim.

Većina evakuacionih vozova kreće prema Lavovu, u zapadnom delu Ukrajine, gde se očekuje da će stanovnici naći privremeno utočište daleko od fronta.

Međutim, uprkos masovnom egzodusu, mnogi rudari, čiji su životi neraskidivo povezani sa gradom i njegovim rudnicima, ostaju na svojim radnim mestima, iako su prethodno evakuisali svoje porodice.

Oni smatraju da njihova prisutnost doprinosi održavanju grada, iako se nalaze pod stalnom pretnjom.

U jeku ovih događaja, Ministarstvo za reintegraciju Ukrajine izdalo je hitan nalog o obaveznoj evakuaciji dece iz niza naseljenih mesta u Pokrovskom i Kramatorskom okrugu.
Ova odluka je doneta sa ciljem zaštite najosetljivijih kategorija stanovništva, posebno dece, dok se ne stabilizuje vojna situacija. U zahvaćenim mestima, stanovnici su pod stalnim pritiskom, i evakuacija se sprovodi u teškim uslovima.

Obavezna evakuacija se odnosi na mnoge zajednice u Pokrovskom i Kramatorskom okrugu, uključujući sela kao što su Berestki, Volčenka, Voznesenka, Dačnoje, Zelenovka, Zarja, Kremennaja Balka, Novodmitrijevka, Novoselidovka, Solncevka, Stari Terni, Stepanovka, Suki Jali, Jantarnoje i naselje Ostroje.

Pored njih, evakuacija je naređena i iz drugih naselja poput Iljinovke, Berezovke, Berestoka, Vodjane Ignatjevke, Dolgaje Balke, Zelenog Polja, Kalinova, Aleksandro-Kalinova, Popovog Jara, Roskošnog, Rusinog Jara, Stare Nikolajevke, Stepanovke, Tarasovke i Jablonevke.

(Alo/Webtribune.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading