zelenski i zalužni
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Pričajući o situaciji u Kurskoj oblasti, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina sada tamo kontroliše više od 1.300 kvadratnih kilometara.

On je takođe pozvao vojne saveznike da ignorišu "crvene linije" Moskve i da dozvole Kijevu da koristi oružje dugog dometa za udare na rusku teritoriju.

- Treba da imamo te dalekometne kapacitete ne samo na teritoriji Ukrajine već i na teritoriji Rusije, kako bi Rusija bila motivisana da traži mir - rekao je on na sastanku oko 50 nacija koje isporučuju oružje Ukrajini.

 

 

Šta se dešava u Kurskoj oblasti?

Početkom avgusta ukrajinske trupe su iznenada upale u rusku Kursku oblast.

Zelenski je rekao da je taj potez imao za cilj "zauzimanje" teritorije i da je to bio ključni deo njegovog "plana pobede" za okončanje rata.

Upad je držan u tajnosti od saveznika i navodno od ukrajinske obaveštajne službe.

Ali do sada iznenadni napad na teritoriju Kurska nije skrenuo pažnju Vladimira Putina sa zauzimanja ukrajinskog grada Pokrovska, koji ima ključne pruge i veze za snabdevanje ukrajinske vojske. 

Gubitak Pokrovska mogao bi da ugrozi dodatne ukrajinske gradove.

Kijev je rasporedio hiljade vojnika u Kursku oblast, zauzevši neke pogranične oblasti, ali nije uspeo da napreduje dublje u rusku teritoriju.

Prošlog petka je rusko Ministarstvo odbrane procenilo ukrajinske vojne gubitke u operaciji na više od 7.800. Moskva je odbacila mirovne pregovore sa Kijevom nakon napada, navodeći kao razlog ciljanje ruskih civila.

(24sedam)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading