eksplozija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novi video koji prikazuje uništavanje američke haubice M777 u Ukrajini.

Artiljerijski komad je oboren lansetnom municijom, saopštila je vojska u subotu. Haubica je otkrivena tokom preraspoređivanja u ukrajinskoj oblasti Harkov.

Na infracrvenom snimku drona koje je objavilo ministarstvo vidi se da artiljerijsku jedinicu vuče kamion, a očigledno se vidi vozilo za pratnju kako putuje ispred pošiljke.

M777 je na kraju pogodio Lancet kada je stigao do šumovitog područja izvan sela. Snimci dronom pokazuju veliki požar i sekundarne detonacije na licu mesta, što sugeriše da su artiljerijski komad i zaliha municije uništeni.

Haubice M777 NATO kalibra 155 mm, proizvedene u SAD, postale su jedno od glavnih artiljerijskih oruđa srednjeg do dugog dometa u ukrajinskom arsenalu, sa najmanje 200 komada koje su Kijevu isporučili zapadni pristalice.

Ogromnu većinu haubica je obezbedio Vašington, a mali broj su isporučili njegovi saveznici, uključujući Kanadu i Australiju.

Više od 100 jedinica tog tipa uništile su ruske snage tokom sukoba, pri čemu su sistemi više puta bili pogođeni dronovima porodice Lancet na svojim vatrenim pozicijama, kao i žrtvama drugih sredstava protivbaterijske borbe, uključujući vazdušne, raketne i artiljerijske udare.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading