SEČA KNEZOVA U SAMOM VRHU: Zašto je Zelenski smenio toliki broj ministara?
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izazvao je buru u Kijevu u sredu kada je parlament započeo najveću rekonstrukciju vladinih uloga od kada je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju.

Dok moskovske snage napreduju na istoku Ukrajine, a Kijev lobira kod zapadnih saveznika da iskoristi njihove rakete na ruskoj teritoriji, najviši opozicionari optužili su Zelenskog da sve više popunjava vladine položaje nizom bliskih saveznika i lojalista u pokušaju da konsoliduje vlast oko svoje kancelarije.

Njegova stranka je 2019. osvojila većinu, tako da Zelenski ima pravo da sastavlja vladu, iako mu je mandat istekao u prvoj polovini ove godine. Vojno stanje, koje ostaje na snazi dok se Ukrajina bori protiv ruske invazije, daje predsedniku veća ovlašćenja i zabranjuje izbore. Međutim, neki protivnici kažu da je Zelenski ovog puta prekardašio.

- Sve akcije sadašnjih vlasti govore o sistematskoj centralizaciji vlasti koju sprovode predsednik i njegova kancelarija. Ovaj talas ostavki vladinih zvaničnika sada govori o ozbiljnoj krizi upravljanja u zemlji - rekla je za američki portal "Politiko" Ivana Klimpuš-Cincadze, poslanica iz opozicione partije "Evropska solidarnost".

Vladu je čak napustio i popularni ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je u sredu podneo ostavku iz još neobjašnjenih razloga.

Jedan bivši visoki ukrajinski zvaničnik, koji je hteo da ostane anoniman, rekao je da je Kuleba verovatno zbačen zbog sukoba sa moćnim šefom kancelarije Zelenskog, Andrijem Jermakom.

- Svi su znali da su u sukobu. Jednom sam čak bio svedok jedne epizode ​​- rekao je zvaničnik za pomenuti portal.

- Zbog svog položaja, Kuleba je imao dobro uspostavljene direktne kontakte sa Blinkenom, Analenom Berbok i mnogim drugima. Čak i da je bio 300 odsto lojalan, kancelarija predsednika ne bi mogla da ostavi takav kanal komunikacije u rukama osobe za koju nije potpuno siguran da je njihova osoba, ako razumete na šta mislim - dodao je zvaničnik. 

Iako se Zelenski oslanja na najviše zvaničnike za smernice, komunikaciju Kijeva sa Vašingtonom prvenstveno vodi njegova sopstvena kancelarija, posebno Jermak. Ministar odbrane Rustem Umerov takođe je blizak sa Bajdenovom administracijom i često razgovara sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

Ta dva čoveka ostaju na mestu. Obojica su prošle nedelje posetili Vašington, gde su se sastali sa najvišim zvaničnicima Bajdenove administracije.

Zvaničnici i savetnici Zelenskog rekli su za "Politiko" da je Kuleba, iako je bio poznat mnogima širom sveta i često se pojavljivao na televiziji, učinio malo u protekloj godini da unapredi odnose Kijeva sa Vašingtonom ili njegove ambicije na bojnom polju. Umesto toga, on je promovisao svoju novu knjigu.

SEČA KNEZOVA U SAMOM VRHU: Zašto je Zelenski smenio toliki broj ministara?

Youtube

 

 

Promene na svakih nekoliko meseci

Neki zvaničnici ukrajinske vlade bliski Zelenskom i analitičari odbacili su kritike i pozvali opoziciju da ne dramatizuje dugo planirane poteze za jačanje iscrpljene ratne vlade.

- Danas nam je potrebna nova energija i ovi novi koraci su povezani sa jačanjem naše države u različitim pravcima - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u sredu u Kijevu.

Cilj rekonstrukcije je da se ponovo popuni vlada i, pored ponovnog imenovanja nekih otpuštenih ministara na druge funkcije, da se popune neka dugo upražnjena mesta, kao što su infrastruktura, kultura, poljoprivreda i slično, rekao je ukrajinski zvaničnik blizak Zelenskom.

- Stil Zelenskog je da s vremena na vreme rekonstruiše vladu kako bi je učinio energičnijom i efikasnijom. Vidite samo šta se desilo sa mladim reformatorom Oleksandrom Kamišinom, koji je preuzeo Ministarstvo strateške industrije od neefikasnog bivšeg ministra i za samo godinu dana uspeo da utrostruči domaću proizvodnju oružja. Sada je on miljenik Zelenskog - rekao je Vladimir Fesenko, politički analitičar ukrajinskog Penta centra za politička istraživanja.

Jesen će biti izuzetno važna za Ukrajinu, piše američki portal. Njene državne institucije, uključujući vladu i kancelariju predsednika, moraju biti ojačane, rekao je Zelenski u saopštenju u utorak.

Kasno u sredu David Arahamija, šef parlamenta Zelenskog iz centrističke partije Sluga naroda, najavio je da su poslanici, uključujući Zelenskog, imali sastanak tokom kog su odlučili o ključnim novim kandidatima.

Andrij Sibiha, sadašnji zamenik ministra spoljnih poslova i bivši zamenik šefa kabineta predsednika, preuzeće Kulebino mesto. 

Još jedan zamenik iz kabineta predsednika, Aleksij Kuleba, postaće zamenik premijera i ministar infrastrukture i regionalne politike, dok će Olga Stefanišina postati i ministarka pravde, a zadržaće mesto zamenika premijera za evropske integracije.

Nikola Točicki, takođe zamenik u kabinetu predsednika, postaće novi ministar kulture i informacione politike za jačanje borbe protiv dezinformacija.

Kamišin će otići u kabinet predsednika, gde će nastaviti da se bavi pitanjem naoružanja i infrastrukture. Herman Smetanin, sadašnji generalni direktor državne kompanije za oružje Ukroboronprom, zameniće ga na mestu ministra za strateške industrije.

- Ukrajina je bogata talentima. Verujem da moramo da saslušamo predsednikov stav i sa kim mu je prijatnije da radi - rekao je Oleksandr Merežko, poslanik Sluge naroda i šef odbora za spoljne poslove u parlamentu.

- Nije tačno da se samo ljudi bliski kancelariji stavljaju na najviše položaje u vladi - rekao je Merežko, navodeći primer ministra odbrane Umerova, koji potiče iz liberalne, proevropske stranke Holos.

- Naravno, imamo ograničenja sloboda i demokratije tokom rata, kao što je nedostatak izbora, koji su zabranjeni vanrednim stanjem. Nažalost, nemoguće je ostati potpuno demokratski tokom ovakvog rata - rekao je politički istraživač Fesenko.

Ponovno pokretanje demokratije

To obrazloženje ne funkcioniše u potpunosti za domaće protivnike Zelenskog, koji misle da je predsednik prekoračio ovlašćenja i žele reprezentativniju vladu dok se rat nastavlja.

- U ovom trenutku bi nam bila potrebna vlada spasa, čak ne ni jedinstva. Ali pristali bismo da sarađujemo samo ako se ukrajinska vlada vrati na vladavinu zakona, jer čak ni rat nije izgovor - rekla je Klimpuš-Cincadze. .

Ukrajina ima istoriju korupcije, a SAD su se u različitim periodima zalagale da Kijev učini više da proverava svoje zvaničnike i da suzbije političke i finansijske indiskrecije. 

Bajdenov tim je prethodno podstakao Kijev da uključi više glasova civilnog društva u svoju vladu.

Jaroslav Želežjak, poslanik iz stranke Holos, kritikovao je nedostatak novih lica u objavi na Fejsbuku. 

- Zelenski kaže da je potrebna nova energija, ali da li ste primetili da u ovom "velikom ponovo uvedenom poretku" još uvek nema nove osobe na vidiku? Sve promene su samo rotacija među ljudima koji su već u vladi - napisao je poslanik.

Zapadni saveznici za sada nisu javno izneli mnogo kritika na račun Zelenskog i administracije u Kijevu, uprkos izvesnoj nelagodnosti zbog utiska da predsednik puni svoju vladu lojalistima.

U Sjedinjenim Američkim Državama zvaničnici administracije su bili oprezni u pogledu iznošenja svojih stavova tokom promene.

- Možda postoje razlozi za zabrinutost - rekao je visoki zvaničnik administracije koji nije želeo da bude imenovan.

Međutim, rat je, kažu posmatrači u Kijevu, više nego legitiman razlog za poteze na koje bi se u miru moglo gledati drugačije.

- Čak i uz sve kritike na račun šefa kabineta Zelenskog Jermaka koji postaje previše moćan, vidimo da nam partneri i dalje pomažu. Zato što razumeju našu situaciju. Oni razumeju da će Ukrajina ponovno pokrenuti demokratiju čim se rat završi - rekao je analitičar Fesenko.

(24sedam)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading