PREDVIĐA SE STRAŠAN KOŠMAR ZA UKRAJINU Putin je dobio novo oružje?
Alo! Ilustracija A.V.

Iran je prebacio više od 200 balističkih projektila kratkog dometa Rusiji za sukob u Ukrajini, rekao je ukrajinski izvor za Skaj njuz. Ovaj potez, koji još nije zvanično potvrđen, predstavlja značajno povećanje iranske vojne podrške Moskvi.

Bil Berns, direktor CIA, o svemu kaže:

- Ako je Iran poslao balističke rakete, to bi bila dramatična eskalacija prirode odbrambenog partnerstva.

Ukrajinski izvor je rekao da je ruski brod isporučio rakete Fatah-360, od ​​kojih svaka ima domet veći od 70 milja, u rusku luku u Kaspijskom moru. Predviđa se da će navodni projektili sada proći testove, a zatim će ruska vojska, pre lansiranja na Ukrajinu, na njoj sprovesti obuku.

Iran je dugo oklevao da isporuči Rusiju balističkim projektilima. Tamošnji režim je već poslao velike količine jurišnih dronova, kao i artiljerijskih granata i municije, piše hrvatski medij.

– Zabrinjavajuća je navodna iranska isporuka balističkih projektila Rusiji. Rusija trenutno ima tendenciju da koristi starije oružje, ali za razliku od Ukrajine, Moskva ga barem ima u dovoljnoj količini. Obe strane se bore za oružje, Rusija je povećala domaću proizvodnju, ali joj je očajnički potrebno oružje iz Irana i Severne Koreje – kaže Šon Bel, vojni analitičar Skaj njuza.

– Iran će Rusiji dati više projektila, a to takođe znači da ruska ograničena zaliha sopstvenih raketa Iskander sada može da bude fokusirana na ciljeve dugog dometa, što je veoma zabrinjavajuće. Pored toga, ruski vojnici su navodno bili u Iranu na obuci poslednjih nekoliko nedelja, dodao je Bel.

Komentarišući najavu Velike Britanije da će Ukrajini isporučiti više od 650 projektila, vojni ekspert kaže da će izazov biti potreba da se bude oprezan u snabdevanju razorene Ukrajine najsavremenijim oružjem u slučaju da padne u ruke Rusije.

Ukrajini je preko potrebna ta tehnologija i obim, tako da je to trenutno veliki izazov – zaključio je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading