Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

To je objavio Politiko, pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika i dvoje ljudi upoznatih s ovim razgovorima.

- Razgovori su održavani u okviru male grupe zvaničnika unutar Bele kuće - kazao je jedan od izvora Politika.

Svi oni su insistirali na anonimnosti zato što im nije javno dozvoljeno da pričaju o ovoj temi.

BBC je objavio da je Dejvid Lami, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, tokom jučerašnje posete Kijevu kazao da je isporuka iranskih raketa Rusiji promenila tok rasprave o dozvoli Ukrajini da koristi zapadne rakete dugog dometa protiv meta unutar Rusije.

Lami je ukrajinskoj prestonici boravio zajedno s Entonijem Blinkenom, državnim sekretarom SAD, nakon što su prethodno održali sastanak u Londonu.

Oni su se sastali s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji je u više navrata pozivao saveznike da Kijevu smanje ograničenja na korišćenje oružja dobijenog sa Zapada.

Zelenski

Printscreen

 

 

Blinken je na konferenciji za medije u Kijevu kazao da će američki predsednik Džo Bajden verovatno razgovrati o ovoj temi sa britanskim premijerom Kirom Starmerom kada ga sutra bude ugostio u Beloj kući.

Politiko navodi da se još uvek radi na detaljima plana.

Podseća se da su zvaničnici u Vašingtonu, Londonu i Kijevu poslednjih dana razgovarali o širenju opsega područja unutar Rusije koja Ukrajina može da gađa američkim i britanskim oružjem.

Oni su takođe pričali o tome kako da spreče dalje prekogranične napade koje Rusija izvodi na ukrajinsku teritoriju, uključujući i dozvolu SAD da Ukrajina za udare na ruske oblasti iskoristi britanske rakete dugog dometa koje sadrže američke delove.

Navodi se da aktuelni razgovori između Vašingtona i Kijeva predstavljaju značajnu promenu u odnosu na one koje su dve zemlje vodile ranije tokom ovog leta.

Oni ukazuju da bi Bajdenova administracija mogla da konačno bude voljna da pozitivno odgovori na zahteve Kijeva da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da se snažnije brani i pokrene agresivnije poteze unutar Rusije.

Navodi se da je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio da prokomentariše saznanja Politika.

Podseća se da je Džejk Saliven, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, u intervjuu koji je dao u u junu za PBS Nnjuzaur dao indicije da bi SAD mogle da pršire područja u Rusiji na kojima bi Ukrajini bilo dozvoljeno da koristi američko oružje.

- Tu se ne radi o geografiji. Radi se o zdravom razumu. Ako Ukrajina napada ili se sprema da napadne Ukrajinu sa svoje teritorije, jedina razumna stvar je da se Ukrajini dozvoli da uzvratu - kazao je tada Saliven.

Bajden je u utorak upitan da li bi njegova administracija ukinula restrikcije Ukrajini na korišćenje oružja dugog dometa.

- Mi rešavamo to trenutno - rekao je američki predsednik novinarima.

I Politiko navodi da su se razgovori o ovoj temi pojačali nakon što su SAD potvrdile da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete Fath-360.

Politico.eu/BBC

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading