Vladimir Putin
Foto: Printscreen/RIA Novosti

Nezavisni ruski portal Vagnije istorii navodi da su "borci" diverzantsko-jurišno-obaveštajne grupe Rusič (DŠRG Rusič – Diverzatnsko-sturmovaja razvedovatelnaja grupa) "vojno krilo" organizacije koju, čini se, čine samo "vojno krilo", spremni kao "dobrovoljne nacionalne patrole" da preuzmu nadzor i obaveštajni rad na granici sa Finskom.

Ponudili su svoje usluge ruskoj obaveštajnoj službi FSB, i to ne čudi jer je, prema pisanju nezavisnih ruskih medija, Rusič ionako pod kapom ruskog Ministarstva odbrane, koje je posle agresije na Ukrajinu stavilo sve ove paravojne plaćenike i neonacističkih grupa pod njenom kontrolom.

Razlozi zbog kojih čuvaju granicu

Razlozi zbog kojih Rusič želi da ide na finsku granicu su dvostruki. Prvo, ta neonacistička velikoruska grupa ima "neraščišćene račune" sa državom Finskom. Naime, njen vođa i osnivač Jan Petrovski, poznat kao Vojislav Torde, nalazi se u finskom zatvoru od kraja 2023. godine pod optužbom za ratne zločine – mučenje i mučenje zarobljenih ukrajinskih vojnika 2014-2015, kada je u Donjecku bio pro - Izbila je ruska separatistička pobuna.

Rusič optužuje ruske vlasti da ništa ne čine da pomognu Petrovskom-Tordenu. Nije ni sasvim jasno kako je dospeo u Finsku. Prema nekim ruskim izvorima, od nezavisnih do tvrdokornih, Petrovski je uhapšen krajem 2023. godine sa suprugom i troje dece na finskoj granici jer je zapravo bežao iz Rusije u tu zemlju sa namerom da tamo traži azil! Nakon što je Petrovski završio u finskom zatvoru, Rusič se povukao iz Ukrajine, gde je do tada ratovao.

Međutim, nije samo Petrovski, važnija je činjenica da je Moskva uznemirena i zabrinuta zbog alarmantnog nedostatka ljudi na finskoj granici, koja je praktično pusta. Nema ko da je brani. Prema podacima finske obaveštajne službe, koje je prenela tamošnja televizija Ile, ruska vojska je povukla skoro 80 ​​odsto svog osoblja, vojne opreme i opreme sa granice sa Finskom i Norveškom. Oprema i ljudstvo prebačeni su na ukrajinsko ratište.

Prema obaveštajnim podacima finske TV stanice Ile, delovi kopnenih snaga iz severozapadnog evropskog dela Rusije (Karelija, Pskov i Lenjingradska oblast) sada imaju 20 odsto ili čak manje vojnika, uglavnom vojnih obveznika, nego pre napada na Ukrajina. Na granici su uglavnom bili profesionalni vojnici ili oni "po ugovoru". Prema procenama finskih vojnih analitičara, borbena efikasnost ruske vojske na severozapadu Rusije biće obnovljena tek tri do pet godina nakon završetka rata protiv Ukrajine.

Najgušće nuklearno naoružanje na svetu

Povlačenjem ruskih snaga sa finske granice oslabljena je "odbrana" regiona Karelije i strateški važnog poluostrva Kola, kao i najveće severne vojne luke Murmansk, štaba ruske Arktičke flote. Naime, poluostrvo Kola, posebno njegov zapadni deo, jedno je od "područja sa najgušćim nuklearnim naoružanjem na svetu", navode finski izvori.

Baza ruske Arktičke flote nalazi se u luci Murmansk, gde su nuklearni ledolomci, brodovi i podmornice naoružani interkontinentalnim bojevim glavama, koje imaju domet od nekoliko desetina hiljada kilometara, a višenamenske nuklearne podmornice koriste krstareće rakete 885 Jasen i 885M. Jasen-M, kao i krstareće rakete Kalibr i hipersonične rakete Cirkon.

Povrh toga, poluostrvo je dom guste mreže ruskih vojnih vazdušnih baza, sa strateškim nuklearnim bombarderima dugog dometa kao što su Tupoljev Tu-160, Tu-122N i Tu-95. Tu je stacioniran i strateški podmornički nosač raketa Borei-A. Osim toga, uz finsku granicu prolazi jedini i važan putni i železnički komunikacioni pravac koji povezuje Kareliju i Koljsko poluostrvo sa ostatkom Rusije, pre svega sa Sankt Peterburgom. Kola je sa ostatkom Rusije povezana samo drumskom i jednom železničkom prugom. Na Koli postoje važni rudnici nikla i bakra, a u Kareliji postoje velika nalazišta titanijuma i rude gvožđa.

rakete

Foto: Shutterstock

 

 

Kako su navodili vojni analitičari kada je Finska ušla u NATO, njihove snage iz Finske bi vrlo lako mogle da preseku ruski put ka Murmansku na najmanje stotinu mesta, a bilo bi ga veoma teško obezbediti čak i sa više od milion vojnika. Nezavisni ruski portal Nastojašćeje vreme analizirao je obaveštajne podatke i satelitske snimke vojnih jedinica (koji se odnose na maj 2024.) Na severu Rusije, koji otkrivaju napuštenu bazu u kojoj se nalazilo oko 200 komada vojne opreme u Šui kod Petrozavodska u Kareliji, a novo napušten je i izgrađen "zavod za popravku" oklopnih vozila i vojnih transportera u samom Petrozavodsku, dok je vojni kamp za dve hiljade vojnika napušten u selu Kamenka u Lenjingradskoj oblasti.

Napomenimo da je Norveška stara, a Finska nova članica NATO-a, te da je jedan od razloga za napad na Ukrajinu, prema ruskom tumačenju, "širenje NATO-a na istok". Finska je bila neutralna država posle Drugog svetskog rata, tokom Hladnog rata, a do početka ruske agresije na Ukrajinu nije nameravala da napusti neutralni status, odnosno da uđe u NATO. Ulaskom u NATO Rusija je dobila "novu" granicu od skoro 1.300 kilometara sa Severnoatlantskim savezom, u veoma teškom, zahtevnom šumsko-močvarnom području i na Baltičkom moru.

Alo.rs/Jutarnji list

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading